SGP-senator Diederik van Dijk: "Zijn er nog principes waar we ‘de brandstapel’ voor op gaan?"

Dagelijks leven 12 juli 2023 Diederik van Dijk
Diederik van Dijk

Moet je soft zijn of op je strepen staan? Als christen meebewegen met de maatschappij of juist opkomen voor je mening? Ook of júist als dat frictie teweegbrengt? Wim de Kloe, oud-bestuurder van het Driestar College, en Diederik van Dijk, Eerste Kamerlid voor de SGP, schuwen het spreken over wezenlijke zaken niet: "Als de Bijbel een heldere weg wijst, mag je daar geen stapje van afwijken.”

Hoe sta je in deze maatschappij, waar Bijbelse principes en ideeën in toenemende mate frictie teweegbrengen?
Van Dijk: "In de eerste plaats blijven wij alleen staande als we de héle wapenrusting van God dragen, zoals Paulus schrijft aan de gemeente van Éfeze. Verder: wees transparant over je agenda. Schaam je niet voor je boodschap. Het is geen boodschap van ons, maar één die hebben we gekregen van onze Schepper, de beste boodschap die er bestaat. Ook voor het publieke debat geldt: eerlijk duurt het langst.

Investeer daarbij in persoonlijke relaties. Ik sprak de afgelopen weken over abortus met de Kamerleden Ellemeet en Paulusma, van GroenLinks en D66. Inhoudelijk kom je geen millimeter naar elkaar toe. Maar toch is het goed om te weten waar je ideologische tegenhanger precies staat en om elkaar als mensen in de ogen te kijken.

"Wees helder en begrijpelijk. Laat zien dat je ook kunt luisteren naar een ander. Wees stevig op de inhoud en zacht op de persoon."

Wat daarbij helpt, is dat we als christenen geen machtspositie hebben. Dat geldt politiek, maar ook voor ons staan in de samenleving.

Seculieren hoeven niet bang voor ons te zijn. We hebben geen macht waarop we terug kunnen vallen. Dit betekent dat wij het uitsluitend moeten hebben van inhoudelijke argumenten.

Ik streef ernaar om een eerlijk beeld te schetsen van mijn standpunten. Niet omfloerst. Als het niet helemaal klopt, komt men er toch wel achter.

Wees helder en begrijpelijk. Laat zien dat je ook kunt luisteren naar een ander. Wees stevig op de inhoud en zacht op de persoon.

Om een punt te maken kan het soms goed zijn om iets scherp neer te zetten. Je mag wat reuring veroorzaken. Denk aan onze slogan tijdens de Week van het Leven, vorig jaar: ‘Vergeet het baasje in eigen buik niet’. We draaiden de bekende slogan ‘baas in eigen buik’ om. Met zoiets jaag je opponenten de gordijnen in. Dat heeft een doel. Met enige reuring willen we het debat over het ongeboren leven gaande houden in de samenleving.”

De Bijbel wijst enerzijds op het belang van zachtmoedigheid, je andere wang toekeren, voorzichtig te zijn als de slangen en oprecht als de duiven. Maar het kan allemaal ook wel erg soft worden. Zijn we niet soms te voorzichtig in het uiten van onze mening?
Van Dijk: "Sommigen stellen dat we te soft spreken. Ds. Zandt en ds. Kersten, die zeiden het volgens hen scherper. Men denkt dan dat we bang zijn om populariteit te verliezen. Als het mij zou gaan om populariteit, dan was ik wel naar het CDA gegaan.

"Ik zal nooit een ander kunnen overtuigen als ik zelf niet volledig overtuigd ben. Wéét waarom je ergens voor staat."

De echte vraag is of softheid niet voortkomt uit innerlijke onzekerheid. Vrijmoedig getuigen, christelijk belijden, kan alleen als we er zelf voor honderd procent van overtuigd zijn. Bij gevoelige thema’s als homoseksualiteit en gender merk je zomaar de aarzeling: ligt het echt zo scherp? Christenen denken daar immers heel verschillend over?

Ik zal echter nooit een ander kunnen overtuigen als ik zelf niet volledig overtuigd ben. Wéét waarom je ergens voor staat.”

Uitspreken dus wat de Bijbel van ons vraagt, dus?
Van Dijk: "Verworteling in het Woord van God en de eigen traditie helpt om je te kunnen uitspreken. Zonder dat je de traditie heilig verklaart, mag je daar royaal uit putten. Er is geen reden voor innerlijke onzekerheid. We hebben Gods betrouwbare Woord.

Soms ben je echter weleens onder de indruk van argumenten waarmee intelligente mensen als hoogleraren en doctoren stelling nemen. Maar als je goed leest, merk je dat hun argumenten vaak al eerder benoemd zijn. Het zijn vaak oude dwalingen in een nieuw jasje. Als je goed geworteld bent in de christelijke traditie, raak je daar niet zo van onder de indruk.

Dat geldt niet alleen maatschappelijke thema’s, maar ook theologische thema’s. Theologen laten allerlei wind van leer horen. Maar als je bijvoorbeeld de Institutie van Johannes Calvijn een keer goed doorgelezen hebt, kun je heel wat relativeren. Dan denk je: ‘Sorry, dit is echt niet de gezonde reformatorische leer’.

Ten aanzien van homoseksualiteit en het huwelijk zien we dat veel dwalingen worden verpakt in een nieuwe bijbeluitleg. Daar hoef je niet zenuwachtig van te worden.

"De laatste tien jaar vraag ik me vaker af of er nog wel een principe is waarvoor we de brandstapel op gaan."

Bij de NPV merk ik dat er niet alleen steun is vanuit reformatorische hoek, maar bijvoorbeeld ook vanuit een Bijbelgetrouwe evangelische beweging. Velen uit die richting steunen ons. Ik merk dat zij de cultuur soms haarfijn kunnen ontleden. We zijn de hokjes voorbij.

Onder jongeren zie ik mooie dingen gebeuren. Maar juist bij thema’s als homoseksualiteit blijken ze beïnvloed door de heersende cultuur. Dan krijg je vragen als: ze houden toch van elkaar, mag dat dan niet van God? De Bijbel wijst het af, maar de liefde tussen mensen overtuigt hen meer. Dan wordt de Bijbel gerelativeerd.

Dit vergt aandacht van predikanten en in het onderwijs. Zien op Christus en steeds meer vergroeid raken met de Bijbel, dat is voor jong en oud onmisbaar.”

In hoeverre beweeg je mee? En wanneer sta je op je strepen?
Van Dijk: "In een bepaald reformatorisch verband zei ik geregeld: ‘Denk erom, voor een principe gaan we de brandstapel op’. Als je van iets een principezaak maakt, moet je weten wat je zegt. Dan moet het werkelijk Bijbels zijn.

In het verleden maakten we bijvoorbeeld een punt van medezeggenschap, maar later gingen we door de bocht. Het ingenomen standpunt vloeide minder direct uit de Bijbel voort dan we dachten.

De laatste tien jaar vraag ik me vaker af of er nog wel een principe is waarvoor we de brandstapel op gaan. Roepen we niet te snel dat iedereen in zijn eigen gemoed verzekerd moet zijn?

Zo zijn de bakens rond huwelijk, echtscheiding en hertrouwen, kinderopvang en moderne media wel erg vlot verzet. Zijn we bang geworden voor de consequenties van onze principes? Als de Bijbel een heldere weg wijst, mag je daar geen stapje van afwijken.

Bij de NPV denken we na over embryo-onderzoek. Dit thema gaat politiek spelen. Het CDA vindt embryo’s beschermwaardig, maar omdat je met onderzoek levens kunt redden en er een groter goed mee kunt winnen, wil men leven kunnen creëren, ermee knutselen en het vernietigen. Dit kan Bijbels gezien niet. Dan klinkt er een principieel ‘nee’. Bij middelmatige zaken sta ik daar op een andere manier in.”

Dit is een fragment. Het complete interview verscheen - als onderdeel van een tweeluik met dhr. Wim de Kloe - in de GezinsGids van 9 februari 2023. Wil je de GezinsGids ontvangen? Klik hier voor meer informatie.

Praatmee

Beluister onze podcast

#348 Jeffrey & Andries Knevel over migratievisie SGP, kerkasiel en de Ark van Noach
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Zmnako Karem
Video

Video: Koerdische christen bezorgd over Syrische minderheden na machtsovername HTS

Vrijwel over de hele wereld werd het vertrek van de Syrische president Bashar al-Assad met gejuich ontvangen. Assad was sinds 2000 president van het land en hanteerde in die jaren een schrikbewind. Zo pleegde hij zelfs meermaals gifgasaanvallen op de

Ds. C. P. den Boer
Video

CGK-predikant vraagt of kerkgangers een geheim hebben dat ze voor de Heere verbergen

"Heeft u een geheim wat u angstvallig voor de Heere verbergt en heeft u daarbij ook uw kinderen betrokken?", aldus ds. C. P. den Boer. De CGK-predikant preekte onlangs over Achan. Deze Israëlische soldaat had in het geheim gezondigd door een deel van

Luuk
Video

Luuk kwam tot geloof nadat hij een Alpha-cursus bijwoonde: "Ik zocht naar échte verandering"

Luuk is een getalenteerde voetballer en speelt in de top van het amateurvoetbal. Maar als een journalist hem interviewt over zijn leven buiten het veld, dringt het tot hem door dat hij geen succes heeft buiten het voetbal. Relaties mislukken, hij hee

Mevrouw van der Hoeven
Video

Video: SGP'er Florian Pronk gaat langs bij eenzame mevrouw uit Zwijndrecht

Heel veel Nederlanders voelen zich eenzaam, maar dat is niet altijd aan de buitenkant te zien. Daarom heeft de SGP een actie gelanceerd: 'Tijd voor elkaar'. Met een sjoelbak onder de arm, gaat Florian Pronk namens de SGP op bezoek bij mevrouw van der

Janine Beijer
Column

De kerk lijkt op een rol snoep: een kwestie van smaak

Ik was 8 jaar oud en stomverbaasd toen ik erachter kwam dat mijn klasgenootje wel een half uur moest rijden om naar de kerk te gaan. Waarom zou je een half uur in de auto zitten als er drie kerken in ons dorp op loopafstand waren? Toen ik het aan haa

Marlies
Levensverhaal

Marlies: "Ik zag elke dag hoe levensveranderend het Evangelie is"

Onderzoeksjournalist Marlies veranderde drie jaar geleden radicaal de koers van haar leven. Daarna diende ze meer dan twee jaar lang op de twee OM-schepen. “Als je een levensreddend vaccin bezit in een wereld vol zieke mensen, dan ga je toch ook niet

Janneke Plantinga
Video

Video: Nieuwe directeur Unite in Christ vertelt hoe God werkzaam is in Noord-Nederland

Ze was al directeur van het Evangelische Werkband, maar sinds kort is Janneke Plantinga ook directeur bij stichting Unite in Christ. Onlangs schoof ze aan het in het actualiteitenprogramma Uitgelicht! aan om te vertellen hoe God werkzaam is in Noord-

Bijbel lezen
God

Refoweb-vragensteller begrijpt Bijbeltekst niet: zorgt God ervoor dat mensen ongelovig blijven?

'Johannes 12:40 is moeilijk te begrijpen. Dat mensen niet geloven omdat God hun hart heeft verhard... Dan kunnen ze er als ware toch zelf niets aan doen dat ze niet  geloven? God komt toch juist aan Zijn eer als mensen geloven. Hoe moet je dit zien?

Meerartikelen

Corneli Vinke
Video

Corneli Vinke legt uit waarom ze graag dominee wil worden

“Ik wil dominee worden om mensen over Jezus te vertellen”, zegt Corneli Vinke. Dat wilde ze als kind al, maar toen kreeg ze te horen dat je als vrouw geen predikant kunt worden. Dus ging ze wat anders doen. Maar toen ze vorig jaar onder het gehoor va

Imelda
Nieuws

Guatemala staat centraal op Bijbelzondag 26 januari 2025

Op Bijbelzondag – 26 januari 2025 – staat ditmaal een land centraal: Guatemala. Om precies te zijn: het programma Grow and Learn van het Bijbelgenootschap in dat land. "Meer dan 70 procent van de bevolking is arm en in arme wijken heersen corruptie e

Studenten Bijbelschool Gospel Mission
Interview

Ezra en Nadine gaan langs de deur om over Jezus' geboorte te vertellen: “Harder nodig dan ooit”

De komende drie dagen gaan zeventien studenten van Bijbelschool Gospel Mission bij Ermeloërs langs de deur om over Jezus’ geboorte te vertellen. Deze actie maakt deel uit van de evangelisatiecampage 'Licht in de Duisternis', die samen met Christengem

Ds. Bram Hofland
Column

Zijn christenen geroepen om de wereld te mijden?

Wat voor kleding mag je aan - als christen? Naar welke muziek mag je luisteren - als christen? Kan je een bikini dragen - als christen? Is een tv in de kamer verantwoord - als christen? Ik kwam eens ergens op bezoek. Ik zag een schitterend schilderij

Michiel Santman en Jan Pool
Boekfragment

Hoe je als christen een 'succesvol' leven leidt

In de wereld om ons heen draait alles om succes. Maar wat is succes? Van Dale definieert succes als ‘iets dat goed afloopt’. De vaagheid van die definitie zegt genoeg. We weten niet precies wat succes is, maar we weten wel hoe het voelt. Als je succe

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant verbaast zich over mensen die om het minste of geringste niet naar de kerk komen

"Ik verbaas ik mij iedere keer weer hoe makkelijk mensen - niet alleen jongeren - zo maar om niks thuisblijven", merkte ds. P. den Ouden onlangs in een preek op. De hersteld hervormde predikant uit Katwijk aan Zee stelde verbaasd te zijn over het gem

Wilkin van de Kamp
Video

Waarom Wilkin van de Kamp door de stralende ogen van zijn zoon aan de zegenbede moest denken

"De overvloed van zijn liefde voor zijn pasgeboren dochter was zichtbaar in de glans van zijn ogen. De manier waarop onze zoon naar zijn dochter keek, herinnerde mij aan het zegengebed uit Numeri 6. In deze oude priesterzegen laat God ons Zijn gezich

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag podcast: Andries Knevel bespreekt migratievisie SGP

De SGP pleitte onlangs aan de hand van een nieuw visiedocument voor een 'rem op migratie'. Hoe opvallend is de migratievisie van de SGP? En in hoeverre is het een poging om christelijke PVV-kiezers te verleiden? Journalist Andries Knevel las het visi

Hemel
God

Refoweb-vragensteller: 'Ik durf God niet zomaar te vertrouwen'

'Ik heb helemaal niet het idee dat ik God vind in Zijn woord, wat ik ook doe. Het lijkt uit de Bijbel alsof het grootste deel van de wereldbevolking schapen voor de slacht zijn. Alsof God ze op wil offeren. Ik word er alleen somberder van en denk dan

‘Man van Nazaret’
Podcast

Het leven van Jezus verteld in nieuwe podcast ‘Man van Nazaret’

Vanaf deze week is de nieuwe EO-podcast Man van Nazaret te beluisteren. Nog nooit werd er een podcast over Jezus gemaakt zoals deze. Een audiodrama met de stemmen van EO-presentator Kefah Allush en actrice Hanne Arendzen. Zij vertellen het verhaal va

Trinity
Nieuws

Trinity viert 15 jaar ambassadeurschap Tearfund met gratis kerstconcert

De band Trinity is 15 jaar ambassadeur van Tearfund en dat vieren ze met een kerstconcert. Medewerking wordt verleend door zangeres Pearl Jozefzoon en Mirjam van der Vegt, en als thema is gekozen voor ‘Gelukkig de vredestichters’. De zaalkaarten zijn

Mercy Ships-dag
Video

Video: een terugblik op de Mercy Ships-dag in Amersfoort

Onlangs vond de Mercy Ships-dag plaats in Amersfoort met als thema ‘Kom aan boord’. Honderden Mercy Ships-supporters namen een kijkje ‘aan boord’ van onze missie. Met updates van de ziekenhuisschepen, een videotour aan boord door de familie Joosse en