SGP-Kamerlid clasht tijdens landbouwdebat hard met minister en D66-collega
Tijdens het landbouwdebat dat donderdag plaatsvond in de Tweede Kamer clashte SGP-Kamerlid Roelof Bisschop hard met minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. Daarbij verweet de minister het SGP-Kamerlid door zijn woordkeuze bij te dragen aan polarisatie en onrust.
Bisschop wilde dat er bij de aanpak piekbelasting niet te gemakkelijk voorbij wordt gegaan aan de plannen die er zijn voor het terugdringen van het aantal boeren op de Veluwe in de strijd tegen stikstof. Daarbij krijgen boeren in eerste instantie de kans om zich vrijwillig te laten uitkopen. Als dat niet voldoende blijkt te zijn, bestaat de kans dat boeren gedwongen worden om met hun bedrijf te stoppen. Dat heeft enorme sociaal-economische impact en raakt de kern van het gebied, zo betoogde het SGP-Kamerlid. Hij gebruikte daarbij vervolgens het woord “leegvegen” en noemde dat het grote gevaar.
De minister voor Natuur en Stikstof kon dat woordgebruik allesbehalve waarderen. In haar reactie verhief ze haar stem. “Houd op met termen als leegvegen”, schreeuwde ze naar het SGP-Kamerlid. “Dit polariseert en draagt bij aan onrust. Terwijl ik er alles aan doe, ook bij de aanpak piekbelasting, om rust te creëren. Om dit samen met de sector en vrijwillig te doen. Juist dit soort termen maken dat als ik in de Gelderse vallei ben, ik terug hoor dat ik het gebied kom leegvegen. En dat is niet waar. Wij hebben hier met elkaar een verantwoordelijkheid over welke woorden we gebruiken. En termen als ‘leegvegen’ horen hier niet bij. De aanpak is 100 procent vrijwillig. De ondernemers die willen stoppen, kunnen dat nu doen en daar hebben we een financieel aantrekkelijke regeling voor. Maar het hoeft niet.”
Maar Bisschop nam zijn woorden niet terug. “De minister kan ontstemd zijn over een woord als leegvegen en dat is haar goed recht. Maar als we kijken naar wat er voorgesteld en uitgerold wordt, ontstaat dat gevoel in dit gebied vanzelf. Natuurlijk doen woorden ertoe. Maar met woorden kun je ook mensen proberen te misleiden. De aanpak is vrijwillig? Niemand in die Gelderse vallei is de opmerking van collega De Groot (D66-Kamerlid red.) vergeten dat als die termijn is afgelopen er een bloedbad volgt als er niet voldoende op ingeschreven is. We kunnen doen alsof dat niet aan de orde is, maar dat is wat er speelt.”
Het bewuste Kamerlid, Tjeerd de Groot, reageerde vervolgens als door een wesp gestoken. Eerst riep hij vanuit de zaal dat het niet klopt en vervolgens kwam hij naar de interruptiemicrofoon om een punt van orde te maken: “Ik zou graag willen dat de heer Bisschop afstand neemt van hoe hij mij citeerde. Dat is volstrekt fout. Ik heb nooit gesproken over een bloedbad daar. Dat is uw interpretatie.”
“Dit is een typische listigheid van de heer De Groot”, aldus Bisschop. “Hij zegt nu dat hij niet heeft gesproken over een bloedbad dáár. De heer De Groot heeft in het kader van het openstellen van de regeling daadwerkelijk gezegd: 'Als er niet teveel wordt ingetekend, is november een bloedbad'.”
De Groot sprak in februari dit jaar inderdaad over een bloedbad in november. Daarmee doelde hij op het verplicht laten stoppen van boerenbedrijven die onder de piekbelasters vallen.
Bekijk ook onderstaande video:
Praatmee