Britse gemeenteraad: schrap doopnaam om inclusiviteit te bevorderen
De gemeenteraad van Sutton in Zuid-Londen heeft haar medewerkers geïnstrueerd om te stoppen met het gebruik van doopnamen. Men adviseert om voortaan alleen de voornaam, de eerste naam of de roepnaam te hanteren. Dit advies maakt deel uit van een bredere richtlijn om inclusieve taal te bevorderen en religieuze termen te vermijden, meldt The Telegraph.
De nieuwe dertien pagina's tellende handleiding, opgesteld door diversiteitsexperts, moedigt medewerkers aan om religieuze verwijzingen te vermijden, tenzij strikt noodzakelijk. Ook geslachtsgebonden termen worden ontmoedigd. Zo wordt aangeraden om de term "manpower'' (mankracht) te vervangen door 'workforce' (werkkracht) en dient een voorzitter voortaan als 'chair' aangeduid te worden in plaats van 'chairman'.
In de richtlijnen worden eveneens leeftijdsgebonden termen zoals 'jongeren' voor mensen onder de 30 en 'gepensioneerden' voor personen boven de 65 als potentieel kwetsend aangemerkt. Er wordt aangeraden meer neutrale bewoordingen te gebruiken die niemand uitsluiten. De handleiding stelt: 'Het gebruik van verouderde of ongepaste taal kan bijdragen aan vooroordelen, discriminatie of onbewuste vooringenomenheid.'
Kritiek op de richtlijn
Niet iedereen is het eens met de nieuwe richtlijnen. Toby Young, oprichter van de Free Speech Union, bekritiseerde de maatregel scherp: "Deze vorm van woke-hypergevoeligheid gaat veel te ver. Ik heb nog nooit een jood, moslim of atheïst ontmoet die zich beledigd voelt door het gebruik van een doopnaam." Volgens Young overschrijden deze richtlijnen normale beleefdheidsnormen en dragen ze bij aan onnodige polarisatie.
De gemeenteraad van Sutton heeft inmiddels verduidelijkt dat de richtlijnen niet als verplichte beleidsmaatregel zijn bedoeld, maar slechts als aanbeveling voor medewerkers. "We hebben het woord 'christelijk' niet verboden. Deze richtlijn is in samenwerking met ons personeel opgesteld om onze diverse gemeenschap te ondersteunen", aldus een woordvoerder van de raad.
Vergelijkbare maatregelen elders in Londen
Sutton is een van de 32 Londense gemeenteraden. Men is niet de enige Londense gemeente die dergelijke maatregelen neemt. In Hackney werd eerder een zeventien pagina's tellende handleiding verspreid waarin medewerkers werd geadviseerd de aanspreektitel 'beste dames en heren' te vervangen door 'beste collega’s'. Westminster kreeg onlangs de bijnaam 'Wokeminster' na het prominent tonen van transinclusieve vlaggen. Ook daar zijn soortgelijke inclusieve taalrichtlijnen opgesteld.
Praatmee