cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mike Pilavachi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 mei 2023 door Patrick Goede

Oprichter van Soul Survivor op non-actief gezet wegens "ongepaste intieme relaties"

De oprichter van het populaire christelijk jongerenfestival Soul Survivor is formeel geschorst vanwege beschuldigingen met betrekking tot ongepast gedrag. Het zou gaan om "intieme ongepaste relaties" met jonge mannen. Of de aantijgingen kloppen wordt onderzocht door de Church of England meldt de Christian Post.

In een verklaring afgelopen zaterdag kondigde Soul Survivor Watford aan dat voorganger Mike Pilavachi is geschorst door de raad van toezicht. Een formeel onafhankelijk onderzoek door het National Safeguarding Team (NST) en het St. Albans Diocesan Safeguarding Team naar ongepast gedrag van Pilavachi wordt voortgezet. 

'Het is ons duidelijk geworden dat we deze meer doortastende maatregel al eerder hadden moeten nemen. We hebben daarom alsnog actie ondernomen om dit nu te corrigeren', luidt de onheilspellende verklaring.

Nederland
De 65-jarige Pilavachi is een charismatische evangelist die in 1993 de stichting Soul Survivor oprichtte. De organisatie organiseerde zomerfestivals waar tienduizenden tieners naar toe kwamen, die ook in Nederland voet aan de grong kregen. De festivals van de moederorganisatie stopten in 2019 omdat de stichting zich ging richten op evenementen voor alle leeftijden vanuit de kerk in Watford. In Nederland bleven de festivals onder de vlag van Soul Survivor Holland wel gewoon doorgaan.

De voorganger ontving in 2020 nog een onderscheiding van de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, vanwege "zijn uitstekende bijdrage aan evangelisatie en discipelschap onder jongeren in het Verenigd Koninkrijk".

Pilavachi trok zich afgelopen april terug uit zijn bediening, maar de waarnemend voorzitter van de raad van toezicht suggereerde destijds dat er niets "zou moeten worden afgeleid uit het terugtreden van Mike". 

Het onderzoek naar de oprichter van Soul Survivor werd gestart na een artikel op 4 april in The Telegraph. Pilavachi zou volgens de krant jarenlang "ongepaste intieme relaties" hebben gehad met jongeren die deelnamen aan Soul61, een tussenjaar dat jongvolwassenen opleidt tot discipelen. 

Sekte
Klokkenluiders, waaronder voormalige Soul Survivor-stafleden en vermeende slachtoffers, beschuldigen Pilavachi ervan "een sekte" te leiden waar jonge mannen werden overgehaald om deel te nemen aan oliemassages en worstelwedstrijden, volgens The Telegraph.

Klokkenluiders beweren ook dat ze te maken kregen met geestelijk misbruik. De aanklagers beweren dat het gedrag van de oprichter een "publiek geheim" was binnen de organisatie.

Soul Survivor Watford zegt nu dat het volledig meewerkt aan het onderzoek en dat 'iedereen die getroffen is de kans zal blijven krijgen bij te dragen aan het onderzoek'. Ook zullen ze 'de steun ontvangen die ze nodig hebben'.

In de verklaring zeggen ze verder 'toegewijd te zullen zijn om de cultuur van Soul Survivor Watford te herzien'. Ook zijn ze 'vastbesloten lessen te trekken'. Daarmee wil de organisatie 'een gezonde en ondersteunende omgeveving verzorgen voor een ieder die de kerk hun thuis noemt'. 

Soul Survivor Holland meldt aan Cvandaag te zijn geschrokken van de berichten rondom Mike Pilavachi. 'Het doet ons verdriet en pijn. We denken aan en bidden voor alle betrokken partijen. Soul Survivor Holland is een onafhankelijke organisatie. We dragen dezelfde naam en zijn relationeel verbonden. We willen benadrukken dat het onafhankelijke onderzoek naar de beschuldigingen nog gaande is en we de uitkomsten hiervan afwachten. Mike Pilavachi is in het verleden spreker geweest op meerdere festivals en was voor het laatst bij ons in 2015. Wij hebben aan het onafhankelijke onderzoeksteam, indien zij dit wenselijk achten, onze medewerking aangeboden. Mochten mensen hun ervaring rondom Mike Pilavachi willen delen, dan kunnen zij contact opnemen met het National Safeguarding Team in Engeland. Dit team is te bereiken via safeguarding@churchofengland.org.’

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een andere 'grote' evangelische leider is gevallen en ondertussen gaat de show gewoon door. Wanneer gaan we inzien dat het concept van zogenaamde charismatische mannetjesputters in een podiumcultuur bijna altijd giftig eindigt. Volgelingen van Jezus zijn nou eenmaal niet gemaakt voor deze mate van verering, volgzaamheid en macht.