CBS: Nederlanders hebben weinig vertrouwen in de kerk
Een kleine dertig procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder heeft nog vertrouwen in kerken en religieuze instanties. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In een periode van 10 jaar is het vertrouwen bijna anderhalf procent gedaald.
CBS doet jaarlijks onderzoek naar de mate waarin de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder vertrouwen heeft in organisaties en instanties. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het vertrouwen dat mensen hebben in de kerken. Het percentage dat vertrouwen heeft in de kerk schommelt al jaren rond de 30 procent, maar is in de afgelopen tien jaar bijna anderhalf procent gedaald. In 2012 gaf 31 procent nog aan vertrouwen in de kerk te hebben. In 2022 was dat 29,6 procent. Vergeleken met een jaar eerder is het vertrouwen overigens wel iets gestegen: in 2021 was het 29,2 procent.
Het meest opvallende aan het onderzoek is echter het lage vertrouwen in de Tweede Kamer. Slechts 25 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen in de Tweede Kamer te hebben. Dat is het laagst percentage sinds 2012 toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd. In het begin van 2020, nog voordat de coronapandemie uitbrak, had nog 44 procent van de bevolking vertrouwen in de Tweede Kamer. Ook het vertrouwen in politici is sindsdien gekelderd van 31 procent naar 21 procent.
Het vertrouwen in rechters en politie is de afgelopen tien jaar juist fors toegenomen. Waar in 2012 nog 68,8 procent aangaf vertrouwen te hebben in de rechterlijke macht, is dit afgelopen jaar gestegen tot 76,6 procent. Ook het vertrouwen in de politie is sinds 2012 gestegen van 67,7 procent naar 77 procent.
Praatmee