Joel C. Rosenberg ziet Bijbelse tijden herleven in Israël: "Radicale Joden willen christenen het zwijgen opleggen"

In het Bijbelboek Handelen werden Jezus’ discipelen bevolen om niet over Jezus te spreken. Nu gebeurt in Israël hetzelfde, merkt de bekende auteur en communicatiestrateeg Joel C. Rosenberg op. Hij duidt in gesprek met de Christian Post een omstreden wetsvoorstel om zending en evangelisatie in het Heilige Land tegen te gaan. “Radicale Joden willen christenen het zwijgen opleggen”, merkt hij op.
Voorgeschiedenis
Eerder deze maand werd door twee leden van de Knesset, het Israëlische parlement, een wetsvoorstel ingediend om evangelisatie in het land strafbaar te stellen. Dit werd voorgesteld door de ultraorthodox-Joodse parlementsleden Moshe Gafni en Yaakov Asher. Op dit terrein heeft Gafni een langere staat van dienst. Sinds 1999 komt hij met soortgelijke wetsvoorstellen op het terrein van anti-zending en anti-evangelisatie. In het verleden werden deze wetsvoorstellen niet geaccepteerd, omdat ze alleen werden gesteund door ultraorthodoxe fracties in de Knesset.
Het huidige wetsvoorstel is gericht op "pogingen van zendingsgroepen, voornamelijk christenen, om bekering van religie te bewerkstelligen, zijn toegenomen". Het wetsvoorstel verbiedt naast het tegengaan van evangelisatie ook het delen van nieuwtestamentische theologie via online video's, online artikelen, social media, geschreven literatuur en andere vormen van media. Het stelt een jaar gevangenisstraf voor bij het evangeliseren onder volwassenen en twee jaar gevangenisstraf als het evangelie met een minderjarige wordt besproken.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vorige week woensdag zorgen van de christelijke gemeenschap weggenomen. Via Twitter maakte Netanyahu, in het Hebreeuws én Engels, duidelijk dat "geen enkele wet tegen de christelijke gemeenschap wordt ingediend."
Duiding Rosenberg
“Netanyahu is er echt van overtuigd dat de evangelicals een bondgenoot en vriend van Israël zijn”, stelt Rosenberg, auteur van diverse bestsellers, in gesprek met de Christian Post. In de jaren negentig was hij als adviseur van de Israëlische premier actief. “Dat is de reden dat hij tijd vrij heeft gemaakt om dit probleem op te lossen. Hoewel Netanyahu het in theologisch opzicht misschien oneens is met de evangelicals, hecht de premier volgens Rosenberg veel waarde aan godsdienstvrijheid. Dit heeft vermoedelijk bijgedragen aan zijn verzet tegen het wetsvoorstel.”
Volgens Rosenberg zijn Gafni en andere ultraorthodoxe functionarissen “bezorgd over het feit dat mensen over Jezus horen en Joodse mensen mogelijk Jezus gaan volgen”. “In plaats van het aangaan van een dialoog en debat proberen ze christenen het zwijgen op te leggen. Dit maakt het wetsvoorstel ironisch: het zou onwettig moeten zijn om mensen te dwingen zich tot een religie te bekeren. Maar die dwang is tegelijkertijd terug te lezen in dit wetsvoorstel.”
Rosenberg ziet overeenkomsten met pogingen om de prediking van het evangelie een halt toe te roepen in Handelingen 4, waar Jezus’ discipelen werd bevolen “helemaal niet te spreken en te onderwijzen over Jezus”. “De dynamiek is vergelijkbaar met wat er nu gaande is", merkt Rosenberg op. "Destijds was het Heilige Land bezet door de Romeinen en hadden de Romeinen geen enkel probleem met het feit dat mensen Jezus volgden en over Hem spraken. Orthodoxe Joden konden het niet tegenhouden. Het werkte toen niet en het zal ook nu niet werken.”
In onderstaande podcastaflevering van SDOK hoor je een gesprek over Joden die in Israël worden vervolgd omdat ze in Jezus geloven als Messias:
Praatmee