Canadese leerling van christelijke school gestuurd wegens verzet tegen transgenderideologie
Een Canadese leerling is naar verluidt de rest van het jaar geschorst van school wegens verzet tegen de transgenderideologie op zijn rooms-katholieke middelbare school. Zijn advocaat waarschuwt volgens Fox News dat de vrijheid in het noorden van Amerika snel aan het afnemen is.
"Ik denk dat het representatief is voor waar onze cultuur, samenleving en overheidsinstellingen op dit moment voor staan", vertelde advocaat James Kitchen van het non-profit christelijke advocatenkantoor Liberty Coalition Canada (LCC) tegenover Fox News over de zaak tegen zijn cliënt.
De 16-jarige Josh Alexander (foto boven), beschouwt zichzelf als een wedergeboren christen en is leerling aan de St. Joseph's Catholic High School in Renfrew, Ontario. Hij werd afgelopen november geschorst vanwege opmerkingen die hij had gemaakt tijdens een klassikaal gesprek waarbij de leraar betrokken was. Hij kreeg van schoolambtenaren te horen dat hij niet naar school kon terugkeren tenzij hij zijn opmerkingen herriep.
Huisvrede breuk
Toen hij aan het begin van het tweede semester terugkeerde naar de rooms-katholieke middelbare school, werd hij prompt opgewacht door de onderdirecteur, gearresteerd door twee lokale politieagenten en beschuldigd van huisvredebreuk, meldt The Toronto Sun.
Tijdens een interview met de National Post zei Alexander dat de opmerkingen die hem in de problemen brachten, waren gemaakt tijdens een klassikale discussie over gender. "Het ging over mannelijke studenten die vrouwelijke toiletten gebruikten, genderdysforie en mannelijke borstvoeding. Iedereen had zijn mening, elke student die dat wilde deed mee, inclusief de leraar", vertelde Alexander.
"Ik zei dat er maar twee geslachten zijn en dat je als man of vrouw wordt geboren, en dat bracht me in de problemen. En toen zei ik dat geslacht niet belangrijker is dan biologie", herinnert hij zich.
Dode naam
Alexander kreeg van schooldirecteur Derek Lennox te horen dat hij alleen naar school kon terugkeren als hij ermee instemde de 'dode naam' van een transgenderstudent niet te gebruiken en ermee instemde zichzelf uit te sluiten van zijn twee middaglessen, omdat die lessen werden bijgewoond door twee transgenderstudenten, studenten die Alexanders religieuze overtuigingen afkeuren. De term 'dode naam' wordt gedefinieerd als de geboortenaam van een transgender die bij een nieuwe naam genoemd wil worden, als onderdeel van hun geslachtsverandering.
Op 6 januari schreef de advocaat van de tiener een brief aan directeur Lennox waarin hij uitlegde dat het dwingen van een 16-jarige om genderverklaringen te uiten die in strijd zijn met zijn eigen overtuigingen en om hem van zijn lessen uit te sluiten, religieuze discriminatie is.
Lennox reageerde door Alexander uit te sluiten van het bijwonen van St. Joseph's met het argument dat "zijn aanwezigheid op school of in de klas schadelijk zou zijn voor het fysieke of mentale welzijn van de leerlingen".
Overtredingsbevel
De tiener kwam toch op 9 januari naar school. Als reactie hierop vaardigde de Renfrew County Catholic District School Board een overtredingsbevel uit tegen Alexander, die van kracht was tot het einde van het eerste semester, en een tweede schorsing.
Ondanks dat hij aan het schoolbestuur liet weten dat hij in beroep gaat tegen de disciplinaire beslissingen van het bestuur tegen hem, blijft het schoolbestuur weigeren de beroepen van Alexander in behandeling te nemen, aldus de LCC.
Toen de tiener het bestuur liet weten dat hij zou blijven vasthouden aan zijn religieuze overtuigingen met betrekking tot de volgens hem Bijbelse kijk op seksualiteit en geslacht, reageerde het schoolbestuur door de tiener uit te sluiten van het bijwonen van St. Joseph's lessen.
Advocaat Kitchen gaat in beroep tegen het uitsluitingsbevel tegen Alexander en dient volgens Fox News ook een mensenrechtenklacht in bij het Ontario Human Rights Tribunal. "Vrijheid die ooit als vanzelfsprekend werd beschouwd, is verloren gegaan", zei Alexander tegen de National Post. "Vrijheid van godsdienst is waarschijnlijk een van onze belangrijkste vrijheden, dus ik ga die niet opgeven."
Afscheid
Eraan toevoegend: "Het laat alleen maar zien hoe weinig vrijheid van meningsuiting we hebben in ons land." Het nieuws van de uitsluiting door de rooms-katholieke middelbare school stuit in heel Canada op veel protest.
In een opiniestuk, gepubliceerd door The Toronto Sun op 8 februari, schreef columnist Brian Lilley: "Dit incident laat zien waarom het misschien tijd is om eindelijk afscheid te nemen van Ontario's door de overheid gefinancierde rooms-katholieke schoolsysteem. Er is niets rooms-katholiek aan, ze houden zich aan hetzelfde seculiere evangelie als al onze andere openbare instellingen, en het is niet meer te redden."
"Ik zeg dit als iemand die afstudeerde in het rooms-katholieke schoolsysteem, wiens kinderen allemaal naar rooms-katholieke scholen gingen en die het bijzondere onderwijs waardeert dat ik en mijn kinderen hebben gekregen. Dat bijzonder onderwijs is niet langer bijzonder wanneer, in naam van diversiteit, de persoon die vasthoudt aan de rooms-katholieke leer, wordt uitgesloten", aldus Lilley.
Praatmee