Wetsvoorstel: Italiaanse overheid betaalt bruiloft als stellen voor de kerk trouwen

Om het aantal huwelijken in het land een boost te geven, wil de Italiaanse regering een subsidie vrijmaken voor stellen die voor de kerk trouwen. Met het geld kunnen echtgenoten bijvoorbeeld ook de rest van de bruiloft bekostigen. Zoals de trouwringen, fotograaf en receptie, meldt CNE News.
In het voorstel dat deze week door de partij van vicepremier Matteo Salvini werd ingediend, staat dat stellen maximaal 20.000 euro belastingaftrek kunnen krijgen als ze ervoor kiezen om in de kerk te trouwen. Dit zou aantrekkelijk zijn voor koppels die minder dan 23.000 euro bruto per jaar verdienen én langer dan 10 jaar Italiaans staatsburger zijn. Met dit flinke belastingvoordeel kunnen koppels wellicht een toch al duur feest als een bruiloft betalen, zo redeneert de politieke partij.
Het voorstel, bedoeld om de daling van het aantal kerkelijke huwelijken een halt toe te roepen. Vooral sinds de coronacrisis is het aantal kerkelijke huwelijken in Italië gigantisch gedaald. Uit recent onderzoek bleek dat er in 2019 en 2020 een daling was van bijna 68 procent in het aantal kerkelijke huwelijken. Tegelijkertijd daalde het aantal burgerlijke huwelijke met ‘slechts’ 29 procent. Dat houdt dus in dat veel meer Italianen er voor kiezen om buiten de kerk om te trouwen. Het zou vooral om jongere Italianen gaan.
Bronnen binnen Lega stellen dat jonge koppels vooral financiële redenen hebben om niet meer in de kerk te trouwen en willen met het voorstel ervoor zorgen dat dit in ieder geval geen reden meer is om de kerk buiten te sluiten bij een bruiloft. Of de partij steun krijgt van de andere coalitiepartijen in de regering is niet bekend. Wel stelden woordvoerders van de regering dat het voorstel op dit moment geen onderdeel uitmaakt van de regeringsplannen.
Niet iedereen is enthousiast over het voorstel. Volgens journalist Luciano Moia, die zijn mening verkondigde in een opiniestuk in Avennire, is een bonus geen duurzame manier om het aantal (kerkelijke) huwelijken huwelijken te doen toenemen. Het aanbieden van een beurs aan echtparen die in de kerk trouwen is volgens hem discriminerend voor hen die alleen voor een burgerlijk huwelijk kiezen. "Dit is onhoudbaar voor een seculiere staat als de onze."
Sacrament kopen
Bovendien is trouwen in de kerk een persoonlijke keuze en mag niet alleen worden ingegeven door financiële redenen, schrijft Moia. "Aartsbisschop Vincenzo Paglia bevestigde opnieuw dat het huwelijk een sacrament is voor de kerk en dat een sacrament niet kan worden gekocht." Daarom stelt Moia dat het stimuleren van het aantal huwelijken niet alleen met een bonus kan. “Om de keuzes van jonge mensen die besluiten te trouwen te ondersteunen, is gericht en duurzaam gezinsbeleid nodig, met een investering om het gezinsleven als geheel te ondersteunen.”
En zelfs als er een heel pakket aan gezinsondersteunende maatregelen zou worden geïmplementeerd, zou dit nog steeds onvoldoende kunnen zijn om het demografische probleem op te lossen, schrijft Moia. De auteur verwijst naar studies die stellen dat westerse samenlevingen relaties minder aantrekkelijk en solide hebben gemaakt. "Er zouden geen externe oorzaken zijn, maar alleen oorzaken van culturele en psychologische aard, die vooral verbonden zijn met een "vrije seksualiteit in dusdanige mate dat het geen interesse meer wekt in het huwelijk."
De paus schreef in 2016 al dat de Kerk niet vaak genoeg de nadruk heeft gelegd op het eenheidsdoel, de uitnodiging om in liefde te groeien en het ideaal van wederzijdse hulp binnen het huwelijk. In plaats daarvan presenteerde het "een theologisch ideaal van het huwelijk dat te abstract is, ver verwijderd van de concrete situatie en effectieve mogelijkheden van gezinnen zoals ze zijn", zei hij. "Deze buitensporige idealisering heeft het huwelijk niet wenselijker en aantrekkelijker gemaakt, integendeel."
Italië kent een van de ernstigste demografische crises ter wereld. De bevolking vergrijst snel en het geboortecijfer is extreem laag, meldt Remix. In 2020 zei slechts 13 procent van de Italiaanse mannen en 25 procent van de Italiaanse vrouwen open te staan voor kinderen. Vorig jaar brak Italië een record met haar lage aantal geboorten.
Praatmee