cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Tom de Wal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 oktober 2022 door Redactie

Frontrunners wijzigt bestuursmodel: van eenmansfractie naar driekoppig bestuur

Frontrunners Ministries gaat het bestuur veranderen van een eenmansfractie naar een driekoppig bestuur. Dit laat voorman Tom de Wal weten in een video, gericht aan zijn achterban naar aanleiding van het Cvandaag-artikel 'Hoe een snelgroeiende stichting het welvaartsevangelie promoot met een gelikte marketingcampagne'. Frontrunners Ministries doet dit niet omdat men het met de kritiek over een gebrek aan transparantie eens is, maar omdat "mensen het huidige bestuursmodel niet snappen".

In het desbetreffende Cvandaag-artikel wordt onder woorden gebracht hoe Frontrunners Ministries uiting geeft aan de eigen missie, met een grote nadruk op het geven van tienden. Zo stelde De Wal: "Als je in tienden in Gods Koninkrijk zaait, zul je daar ook in oogsten. Ik heb een keer iemand mijn horloge gegeven, waardoor ik nu nog steeds horloges ontvang." De zekerheid waarmee De Wal propageert dat God je zal zegenen of genezen, afhankelijk van je geloof, noemde theoloog Miranda Klaver pastoraal "heel kwalijk". Ook kwam in het Cvandaag-artikel naar voren dat de voorzitter, penningmeester en secretaris van het Frontrunners-bestuur een en dezelfde persoon zijn, Tom de Wal.

Over het bestuursmodel van Frontrunners zegt De Wal in de video-update: "We gaan de huidige structuur van onze stichting veranderen, omdat we zien dat het veel vragen oproept. Mensen denken dat onze manier van werken illegaal is, waardoor het allerlei aannames teweegbrengt. Mensen googlen iets en denken dat ze jurist zijn, met als gevolg allerlei uitspraken die lasterlijk zijn. Daarom gaan we ons bestuur aanpassen naar een driekoppig bestuur." De Wal onderstreept dat het huidige bestuursmodel wettelijk aan de richtlijnen voldoet, verwijzend naar dit opinieartikel van advocaat Lineke Blijdorp.

Nieuwsmedia wantrouwen
Ook licht De Wal toe waarom hij niet heeft meegewerkt aan het Cvandaag-interview. "De reden is dat wij behoorlijk veel interviewaanvragen krijgen. Als we niet oppassen zijn we nergens anders mee bezig, terwijl onze hoofdtaak het Evangelie verkondigen en mensen toerusten is. Daar zijn we ontzettend druk mee. Bovendien is onze ervaring dat er in een nieuwsmedium niet de ruimte is om hele technische vragen toe te lichten, omdat het beknopt moet. Als er wordt geknipt en geplakt in uitspraken ontstaat er een vertekend beeld."

"Ook werken we principieel niet samen met sommige nieuwsmedia", vervolgt De Wal, verwijzend naar Cvandaag, zonder de website met naam en toenaam te noemen. "Wat we nu bij ons zien gebeuren, hebben we eerder bij andere bedieningen vaker zien gebeuren. Het gevolg is dat er allerlei roddel, laster en kritiek ontstaat. En ik geloof gewoon niet dat dit bij Gods koninkrijk hoort. Websites die hier ruimte aan geven en er zelfs op sturen willen vaak bewust discussies aanwakkeren. Negatief nieuws trekt meer mensen, waardoor er meer geld wordt verdiend. Daarom werken we er principieel niet aan mee."

'Het aan de kaak stellen van een omstreden theologie en een kritische benadering van een christelijke stichting is echter iets anders dan het bekritiseren van Gods werk', laat Cvandaag-eindredacteur Jeffrey Schipper weten in het artikel 'Waarom Cvandaag publiceerde over Frontrunners Ministries'. Ter illustratie verwijst hij naar de megakerk Hillsong. 'Ook deze bediening maakt Jezus’ boodschap zichtbaar, maar de keerzijden van het leiderschapsmodel van deze kerk komen steeds meer aan de oppervlakte. Kortom, meer dan genoeg redenen om kritisch te zijn op ontwikkelingen in christelijk Nederland die op het eerste oog positief lijken.' Hij merkt op dat Frontrunners 'de slachtofferrol verkiest boven een gesprek op basis van inhoudelijke argumenten'.

Bekijk de toelichting van Tom de Wal namens Frontrunners Ministries:


Frontrunners Ministries
- Hoe een snelgroeiende stichting het welvaartsevangelie promoot met een gelikte marketingcampagne
- Snelgroeiende stichting legt typisch eigentijdse dwaling bloot: het welvaartsevangelie
- Frontrunners Ministries presenteert een onmachtige God
- Waarom een 'genezingswonder' bij iemand met autisme voor kortsluiting in mijn hoofd zorgt
- Het geven van tienden: wat zegt de Bijbel nu eigenlijk?
Meer over Frontrunners Ministries »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Als je een gesprek UIT de weg gaat... wanneer je wordt uitgenodigd, dan kloppen er dingen niet.

Wanneer je WEL op een uitnodiging IN gaat, is dat de GOEDE manier om rechtstreeks een antwoord te kunnen geven op ALLE vragen, die gesteld worden.

Maar... hij wil de confrontatie niet aan gaan.

Ik heb Grote bewondering voor bv. Kees van der Staaij, die wel de confrontatie aangaat in allerlei programma's om voor zijn standpunten uit te komen.