Grote Verzoendag: Dit is wat Joods Israƫl vandaag viert

In navolging van Rosh HaShana, het Joods Nieuwsjaar, viert Joods Israƫl vandaag het Jom Kippoer feest. Dit bijzondere feest, ook wel de Grote Verzoendag genoemd, wordt door vele Joden als het belangrijkste feest van het jaar gezien. Maar wat viert het van oorsprong Bijbelse land nu eigenlijk tijdens deze dag? Bijbelleraar Jacob Keegstra legt het in een nieuwe video van ICEJ (International Christian Embassy Jeruzalem) Nederland aan je uit!
"De Grote Verzoendag: Wat is dat precies? In Israƫl wordt het ook wel 'Jom Kippoer' genoemd. Men telt tien dagen vanaf het Joods Nieuwjaar tot aan de Grote Verzoendag. Het zijn tien dagen van inkeer en verootmoediging", vertelt Bijbelleraar Jacob Keegstra.
"Het woord 'Kippoer' staat tijdens dit feest centraal wat ook wel 'bedekking' betekent. En dat is precies waar het hier om draait. Dat lezen we ook in Psalm 32 vers 1: 'Welzalig wiens zonden bedekt is.' Daartoe ging de hogepriester eenmaal per jaar op de Grote Verzoendag het allerheiligste binnen."
"In de eerste plaats om verzoening voor zichzelf te doen", vertelt Keegstra verder. "Er werden twee bokken voor hem geleid waarop het lot geworpen werd. Op een bok werd de zonden gelegd en die werd als de zondebok de woestijn ingestuurd. De andere bok werd geslacht en met dat bloed ging de hogepriester het allerheiligste binnen om verzoening voor het volk te doen."
"Het volk stond buiten. Zij waren 24 uur aan het vasten, zodat ze niet alleen bidden maar ook echt iets deden voor die verootmoediging. Wanneer de hogepriester dan weer naar buiten kwam, en verzoening uitsprak, is het precies die verzoening die men las in Genesis 32 tussen Jakob en Ezau. Men las op die dag ook uit de 'feestrol' van Jona, waarin stond dat er zelfs verzoening is voor de hele wereld."
"Als we die lijn doortrekken naar het Nieuwe Testament, weten we dat Jezus onze Hogepriester is. Hij is niet met het bloed van bokken en stieren het heiligdom binnengegaan, maar met Zijn eigen bloed. Daarmee heeft Hij verzoening voor onze zonden gedaan en heeft Hij die bedekking daartoe uitgeroepen."
"Dat is ook de toepassing voor ons", gaat Keegstra verder. "We lezen in Filippenzen 2 vers 3 dat we dezelfde gezindheid van Christus mogen hebben en dat we niets doen uit eigen belang. Tijdens Jom Kipper klinkt de oproep tot zelfonderzoek. Israƫl doet dit vanuit de verwachting en de hoop dat God gaat zitten op de troon van genade en dat er genade voor hen is."
"En die genade is er ook voor ons. Aan het eind van die Grote Verzoendag, wordt de sjofar geblazen. Na Jom Kippoer, wanneer alles volbracht is, dan gaat men op om het Loofhuttenfeest te vieren. Ze hebben vier dagen om de 'loofhut' te maken en op de vijftiende dag begint het Loofhuttenfeest", sluit Keegstra af.
Benieuwd naar de hele video? Deze is hieronder terug te zien.
Praatmee