Rosh HaShana: Dit is wat Joden vieren met Nieuwjaar

"Maar voor het vestigen van dat koninkrijk is het nodig dat een ieder persoonlijk in harmonie komt met de Schepper, de schepping en zijn naaste", vertelt bijbelleraar Jacob Keegstra in een nieuwe video van ICEJ (International Christian Embassy Jeruzalem) Nederland. Keegstra behandelt in deze video de betekenis en de viering van 'Rosh HaShana', het Joods Nieuwjaar dat gevierd wordt op de eerste dag van de zevende maand. Maar wat wordt er eigenlijk gevierd en wat betekent het?
"Het Joods Nieuwjaar, 'Rosh HaShana', wordt gevierd op de eerste dag van de zevende maand, waarbij zes maanden zijn voorbijgegaan en er nog zes maanden te gaan zijn", vertelt Jacob Keegstra. "Hierin wordt de schepping van de wereld met God als Schepper gevierd. Er wordt niet alleen teruggekeken maar ook vooruitgekeken, want het is direct ook een aankondiging dat God Zijn koninkrijk gaat vestigen. Het is de aankondiging van het huwelijk tussen de Messias en Zijn bruid, wat we ook kennen uit Openbaring 19."
"Maar voor het vestigen van dat koninkrijk is het nodig dat een ieder persoonlijk in harmonie komt met de Schepper, de schepping en zijn naaste", gaat Keegstra verder. "Daarom is het tegelijkertijd ook een dag der bazuinen: 'Jom Teroea.' Er klinkt een oproep tot verzoening en inkeer, verzoening met God en je naaste. Tien dagen lang wordt ook juist Psalm 27 geproclameerd waarin centraal staat: 'Heer, wees mij genadig.' Diezelfde Psalm eindigt dan met: 'Wacht op de Heer' Dat is niet stilzitten, maar een actief verwachten van de Heer dat Hij ons nog steeds genadig is. Vanuit die verwachting wenst men elkaar 'Shanah Tovah' toe: een goed en zoet nieuwjaar."
Benieuwd naar de volledige bijdrage? Deze is hieronder te zien.
Praatmee