cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Grafgrot ontdekt in Israël
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 september 2022 door Redactie

3300-jaar oude grafgrot gevonden in Israël uit tijd van Ramses II

In het Palmachim National Park, ten zuiden van Tel Aviv, is een 3300-jaar oude grot gevonden, die bedoeld was als graf. Het dateert uit de tijd van Ramses II, de farao die Israël niet uit Egypte wilde laten vertrekken, schat expert Eli Yannai in. Dat meldt de Times of Israël.

Het was een steen die losschoot tijdens werkzaamheden, en een bijzondere ontdekking mogelijk maakte. Men kon tweeënhalf meter diep kijken en zag tientallen potten liggen die duizenden jaren niet aangeraakt waren. Gelijk werd de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit op de plek geroepen en zij constateerden dat ze een vondst hadden gedaan die niet vaak voorkomt.

“Niet iedere dag loop je op een Indiana Jones-set, en vind je een grot met gereedschap die 3300 jaar niet zijn aangeraakt”, verwondert expert Eli Yannai zich in een persbericht. In een video waarin de archeologen de schat voor het eerst zien, zijn ze verrast: “Wow, er zitten potten ín de potten. Ongelooflijk!”

De archeologen vonden potten in verschillende vormen en maten: sommige waren rood, groot, of juist smal. In enkele zaten botten. Ook zou er behalve de potten nog meer in de grot gelegen hebben, maar dat is waarschijnlijk vergaan door de jaren heen. Wel werden er resten van bronzen pijl- en speerpunten gevonden en één intact skelet.

De tientallen potten zijn destijds waarschijnlijk geïmporteerd vanuit Libanon, Syrië en Cyprus en dateren dus uit de tijd van Ramses II, die in het jaar 1213 voor Christus stierf. Het was de farao die het volk Israël uiteindelijk na tien plagen uit Egypte liet vertrekken, maar daarbij volgens het bijbelse verhaal omkwam. De potten laten zien dat er veel handel geweest moet zijn tussen de volken die toen in en rond het huidige Israël woonden.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooie vondst, ik hoop dat er nog meer goeds uit komt.