cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
brian houston
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2022 door Redactie

Voormalig werknemer: 'Hillsong schonk grote geldbedragen aan Brian Houston, familie en andere kerkleiders'

De bodem van de beerput rondom Hillsong Church lijkt voorlopig nog niet in zicht. In Australië heeft een geschorste werknemer een rechtszaak aangespannen tegen de kerk. Volgens haar zijn er flinke geldbedragen, die als donatie binnenkwamen, geschonken aan oprichter Brian Houston, zijn familie en andere kerkleiders. Ook zou er geld zijn verduisterd en werden er luxeproducten gekocht van kerkgeld. Dat meldt Christian Post.

Op dit moment doet de Australian Charities and Non-for-Profits Commission (ACNC) onderzoek naar het financiële beleid van de kerk. Daarbij kijkt men of Hillsong voldoet aan de Australische regelgeving voor liefdadigheidsinstellingen. Natalie Moses, die werkzaam was op de financiële afdeling van de kerk, heeft aan de bel getrokken vanwege de volgens haar dubieuze financiële praktijken van de kerk. Volgens haar is er sprake van een ‘cowboycultuur’, waarbij er flinke geldbedragen werden weggesluisd richting oprichter Brian Houston, zijn familie en andere kerkleiders van Hillsong.

Een van de taken van Moses was toezicht houden op de financiële praktijken van de kerk en controleren of ze voldeden aan de regelgeving van ACNC. Tijdens verschillende interne controles zouden financiële wanpraktijken aan het licht zijn gekomen die tegen de Australische wetgeving ingaan. Daarbij gaat het niet alleen om het schenken van grote geldbedragen aan kerkleiders. Zo zouden internationale overschrijvingen illegaal zijn verhuld, en werden creditcards van de kerk gebruikt voor internationale reizen en luxeproducten. Moses stelt dat ze door de kerk werd geschorst omdat ze weigerde te liegen tegen ACNC over de buitenlandse transacties.

Advocaten van Hillsong Church willen niet op de zaak reageren omdat deze nog bij de rechtbank ligt. Ze stellen dat het daarom ongepast is om nu commentaar te geven.

Brian Houston, de oprichter van de wereldwijde megakerk, besloot in maart ontslag te nemen als Global Senior Pastor van de kerk nadat naar buiten was gekomen dat dat hij ongepast gedrag had vertoond richting meerdere vrouwen. Twee vrouwen hadden daar klachten over ingediend.

Nog opvallender is een eerder incident bij de Amerikaanse afdeling van Hillsong. Die werd in 2021 door voormalige kerkleden namelijk beschuldigd van financieel misbruik. Daarbij vertelden ze onder meer dat kerkleiders buitensporige uitgaven deden van het geld dat leden van de kerk als tiende gaven. Houston wilde daar destijds niets van weten en stelde juist dat Hillsong Church wereldwijd een uitzonderlijke staat van dienst had op financieel gebied. Hij sprak over onjuiste verhalen: “Hillsong Church ontkent stellig dat onze cultuur een dergelijk grof misbruik van kerkgeld toe zou staan”, stelde Houston in een reactie. “Hillsong heeft wereldwijd een uitstekende staat van dienst op het gebied van financiële verantwoording en een onvermoeibare toewijding aan financiële integriteit.”


Hillsong Church
- 'Gevallen pastor' Carl Lentz en zijn vrouw treden weer in de openbaarheid na seksschandalen
- Afgetreden pastor Brian Houston voor het eerst weer op het podium: "Ik heb nog zoveel meer te geven"
- Hillsong kondigt drastische hervormingen aan binnen eigen bestuur; minimaal 40 procent vrouw
- Miljoenenverlies Hillsong: coronacrisis, schandalen en wangedrag raken megakerk in het hart
- Hillsong voert tijdens rechtszaak veranderingen door: "Moet anders dan in het verleden"
Meer over Hillsong Church »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vrouwen en geld: daar gaat het altijd fout.

Daarom heeft Billy Graham, toen hij bekend werd als Evangelist, al snel besloten om NOOIT met een vrouw alleen (behalve zijn eigen vrouw) in een afgesloten ruimte te zijn èn vroeg hij een paar medegelovigen om alle geldzaken bijbels met hem en elkaar te regelen.

Als je niet tot oneer van God wil zijn en je eigen zwakheid kent, kan je zulke grove schandalen, zoals nu weer bij Hillsong, voorkomen.