Een populaire en beroemde dominee: moet je dat willen zijn?

Het woord ‘beroemd’ associeer je waarschijnlijk niet meteen met een dominee.
Toch herinner ik me uit mijn jeugd dat onze kerk stampvol zat, als professor J.J. van der Schuit kwam preken. In de paden stonden mensen te wachten of er nog een plekje vrij was.
Een dominee brengt het evangelie van genade.
Beroemd zijn heeft vooral met prestaties te maken. Roem en eigen verdienste horen bij elkaar. Blijkbaar moet roem worden verdiend en is roem afhankelijk van de waardering van anderen. Roem moet je van anderen ontvangen, want ‘eigen roem stinkt’.
Ik heb ooit een onderscheiding gekregen. De burgemeester speldde hem op. Daarna heb ik hem nooit meer gedragen. Het voelde niet lekker. Als alles genade is, wat moet je dan met zo’n draagspeld op je zondagse pak?!
Misschien is ‘geliefd’ een woord dat beter bij een voorganger past. Op Nieuwjaarsdag hield mijn grootvader altijd een toespraak voor de dominee. Deze begon steevast met: ‘Geliefde herder en leraar.’ Ik weet niet of dat altijd passend is. De volkswijsheid luidt dat als je een dominee wil eren, je niet met hem moet verkeren.
Je kunt niet zeggen dat de apostel Paulus altijd even populair was. De laatste vier hoofdstukken van de tweede brief aan de Korintiërs gaan over een groot conflict tussen hem en zijn opvolgers daar. Ze deden Paulus’ zendingswerk nog eens dunnetjes over. Daarbij schilderden ze Paulus af als een minder goede apostel. Ook trokken ze Paulus’ liefde voor de gemeente in twijfel. Over het algemeen vonden zij hem maar een zwak figuur. Er ging zelfs het gerucht dat Paulus de collecte, die voor de gemeente van Jeruzalem bestemd was, voor zichzelf gebruikte.
Paulus schrijft dat hij graag een beroep op de gemeente doet in naam van de zachtmoedigheid en mildheid van Christus. Maar ondertussen klinken felle verwijten over en weer.
In die discussie komt Paulus met een leerzaam advies. Het is een woord van de profeet Jeremia, die ook niet bijster populair was in zijn tijd: ‘Wil iemand zich op iets beroemen, laat hij zich op de Heer beroemen. Want niet wie zichzelf aanprijst is betrouwbaar, maar wie door de Heer wordt aangeprezen’ (2 Korintiërs 10:17,18).
Zo’n lintje is leuk. Maar het is pas echt feest, als God je werk prijst. Zoals die heer doet in de gelijkenis. Hij zegt tegen zijn knecht dat hij het prima gedaan heeft.
Past dat dan wel?
Als God het doet, kan het nooit verkeerd zijn.
Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.
Praatmee