Meer dan 900 baby's geboren door embryo-adoptieprogramma van christelijke organisatie

Het embryo-adoptieprogramma van een christelijk adoptiebureau heeft geleid tot de geboorte van honderden baby's, maar de praktijk van het adopteren en doneren van embryo's blijft een controversiële kwestie, ook onder christenen. "Deze embryo's zijn zielen op ijs, zoals we ze noemen. Ze geven geen toestemming."
De Christian Post meldt dat het Snowflakes-embryoadoptieprogramma, een afdeling van Nightlight Christian Adoptions, meer dan 1 miljoen embryo's ingevroren in een opslag in de Verenigde Staten heeft liggen. Het programma werkt samen met vruchtbaarheidsklinieken in de VS om mensen te helpen de resterende embryo's te plaatsen bij een gezin dat op zoek is naar mogelijkheden voor adoptie.
Bijna 2.000 mensen hebben hun embryo's gedoneerd via Snowflakes, en volgens de website van het programma zijn er inmiddels meer dan 950 baby's geboren bij adoptieouders.
Operatie sneeuwvlok
Nightlight Christian Adoption, dat kantoren heeft in 10 staten, lanceerde Snowflakes en was de pionier van het embryo-adoptieprogramma in 1997. De organisatie is het 'oudste en meest ervaren embryo-adoptiebureau ter wereld'. Via de Raad voor Accreditatie werd Nightlight in december 2021 het enige geaccrediteerde embryo-adoptiebureau.
Kimberly Tyson, vice-president van het Snowflakes-programma, vertelde The Christian Post dat ongeveer 30 procent van de mensen met wie ze werken, was doorverwezen door een vruchtbaarheidskliniek. Het programma bereikt ook mensen via online marketingcampagnes.
"De donatieprogramma's van Snowflakes zijn meestal anoniem en staan open voor diegenen die willen solliciteren", zegt Tyson. "Mensen die die embryo's willen adopteren, hebben waarschijnlijk zonder succes geworsteld met onvruchtbaarheid of in-vitrofertilisatie (IVF)", zegt Tyson verder.
"We beheren dus beide kanten van vraag en aanbod. We trekken mensen aan die hun embryo's willen doneren aan een adoptiegezin, en we trekken adoptiegezinnen aan die deze embryo's willen baren."
Zorgen
Kallie Fell, uitvoerend directeur van het Centre for Bioethics and Culture, uitte zijn bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van het invriezen van embryo's en of het proces nadelig voor de kinderen gaat zijn. Fell vreest dat de praktijk van het ontdooien van embryo's en het terugplaatsen ervan in de baarmoeder te experimenteel is om als veilig en ethisch te worden beschouwd.
"Deze embryo's zijn zielen op ijs, zoals we ze noemen. Ze geven geen toestemming", vertelde Fell aan de Christian Post in een interview. "Ze hebben nooit een verklaring van afstand van hun biologische ouders getekend waarin staat dat ze hiermee akkoord gaan."
"IVF rechtvaardigen op basis van het kunnen 'doneren' van kinderen die 'overtollig' zijn, is mensen die naar Gods beeld zijn gemaakt behandelen als kleding of kunstvoorwerpen die we doneren als we ze niet langer nodig hebben", zegt ook pro-life-advocaat Stephanie Gray Connors.
Enige weg
Directeur Kimberly Tyson zegt juist dat het programma goed inspringt op problemen die de medische wetenschap gecreëerd heeft. "Vruchtbaarheidsklinieken houden vaak veel embryo's over vanwege richtlijnen die zij erkennen als het 'eigendom' van hun eigenaren. Het programma heeft een oplossing gecreëerd door mensen de mogelijkheid te geven hun resterende embryo's ter adoptie af te staan, omdat dit nog de enige 'levenskeuze' voor de embryo's is.
En we geloven als christenen dat het leven begint bij de conceptie. Ons programma creëert een oplossing voor embryo's die in de bevroren opslag liggen, dat zijn mensenlevens die wachten op de juiste omgeving om geboren te worden", zei Tyson.
Praatmee