‘Abortusbuddy’ moet pro-life demonstranten op afstand houden bij abortusklinieken

Vrouwen die een abortuskliniek bezoeken zouden zich steeds onveiliger voelen door agressieve anti-abortusdemonstranten. De zogeheten ‘abortusbuddy’ moet daarom uitkomst bieden. Chris Develing van pro-life organisatie Schreeuw om Leven herkent zich echter niet in de vermeende agressie en vraagt zich af of deze vrouwen behoefte hebben aan zo'n buddy. Dat vertelt hij tijdens een aflevering van het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht!.
“Bent u zo agressief als Schreeuw om Leven?”, is de eerste vraag van presentator Riekelt Pasterkamp. “Onze vrijwilligers zijn dat zeker niet, daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken”, luidt het antwoord van Chris Develing. “Deze geluiden horen we wel vaker. Al een aantal jaar zegt men dat er intimidatie plaatsvindt en zelfs agressie gebruikt wordt. Dat is echter nooit aangetoond. Er worden dan anekdotes gebruikt waarvan meestal duidelijk is dat het niet om onze organisatie kan gaan.”
“De ‘abortusbuddy’’ betreft een initiatief van een nieuwe organisatie, maar het initiatief zelf bestaat al langer”, zegt Develing. “Deze is afkomstig uit de pro-choice hoek. De bedoeling daarachter is om vrouwen te begeleiden naar een abortuscentrum zodat ze geen contact hebben met de aanwezige demonstranten. Het is echter nooit duidelijk geworden of er vrouwen zijn die daar behoefte aan hebben. Voor mijn gevoel betreft het vooral symboolpolitiek.”
Develing vindt dat er daarnaast sprake is van framing vanuit de media omtrent anti-abortusdemonstranten. Daarbij geeft hij een voorbeeld van een incident uit 2019 waar de NOS en RTV Utrecht over bericht hebben. Bij een abortuskliniek zou er toen door een aanwezige demonstrant ‘moordenaar’ zijn geroepen. “Nooit is duidelijk is geworden wie deze persoon was en volgens welke organisatie hij daar stond. We weten niet eens of hij überhaupt bij een organisatie was aangesloten. Er wordt veel gezegd, maar frappant genoeg vindt er geen hoor of wederhoor plaats. We zijn ook niet gebeld door de NOS of RTV Utrecht.”
“Wat we zien is dat juist de meeste vrouwen geen problemen hebben met onze aanwezigheid maar ook baat hebben bij de hulp die wij hen op die momenten aanbieden”, vervolgt Develing zijn verhaal.
Het wordt voor pro-lifedemonstranten steeds moeilijker om in de buurt van abortusklinieken te komen, vertelt Develing. “In Den Haag, en allerlei andere gemeenten, zijn er geografische buffers aangelegd. Of het echt nodig is om mensen te beschermen tegen iets wat eigenlijk geframed wordt, is best wel dubieus", zegt Develing.
“Onze mensen demonstreren, waar bidden onderdeel van is. We delen hier en daar flyers uit en we kijken of er een mogelijkheid bestaat om met voorbijgangers in gesprek te gaan. Hopelijk zitten daar dan ook vrouwen tussen die abortus overwegen en wellicht baat hebben bij financiële of morele steun.”
“In Utrecht mag je sinds kort niet meer voor de deur demonstreren. Op basis van klachten die eigenlijk niet hard gemaakt konden worden, heeft men besloten de buffers op te trekken. Dat betekent dat onze ‘wakers’ soms echt aan het einde van de straat staan. In hoeverre kun je dan nog spreken van vrijheid van meningsuiting zoals die bij Nederland hoort?” stelt Develing.
Benieuwd naar de volledige aflevering van Uitgelicht!? Deze is hieronder te zien.
Praatmee