Opwekking in Parijse buitenwijk: "We hebben geen kerk nodig, maar liefde"
Parijse voorganger Ivan Carluer doorbreekt kerktradities als leider van de multi-etnische geloofsgemeenschap Martin Luther King Church. "Ik hoef geen kerk te bouwen, maar een plaats waar mensen zich geliefd zullen voelen, veranderd worden door de Heilige Geest en de kracht van God", aldus de voorganger uit de buitenwijk Crétiel in gesprek met CBN News.
Steeds meer mensen trekken naar de gemeente in Crétiel toe. Wat is de aantrekkingskracht van de moderne kerk? "Het liefhebben van mensen zoals ze zijn. Het is niet onze taken om anderen te veranderen zodat ze meer op "ons" lijken", reageert Carluer. "Onze focus is liefhebben. We willen hen kennis laten maken met God. Dát zal hen uiteindelijk veranderen." Daniel bezoekt regelmatig de bijeenkomsten in Crétiel. "Ik voel me erg welkom hier. Je voelt de liefde van de mensen", aldus Daniel.
Carluer liet zich inspireren door Martin Luther King, waar de kerk haar naam aan te danken heeft. Zij delen de droom om mensen van verschillende culturele, etnische en politieke achtergronden samen te brengen en de veelkleurigheid van Parijs te weerspiegelen als geloofsgemeenschap. "Zestig procent van onze gemeente heeft een kleur die niet 'gedefinieerd' kan worden. Dat is de kleur van Jezus!", aldus Carluer enthousiast.
De Parijse voorganger ziet de samenkomst van de verschillende mensen als een afspiegeling van Openbaring 7:9-10, waar mensen van 'verschillende volken en talen' samenkomen om het Lam te aanbidden. Sinds de pandemie ziet Carluer een extra grote toename van bezoekers in de kerk. "We hebben nooit zoveel mensen tot Jezus zien komen als nu. Gods Geest beweegt in Frankrijk als nooit tevoren." Recent werden er nog 76 nieuwe gelovigen gedoopt in Martin Luther King Church. De gemeenschap groeit erg snel en moest op zoek naar een grotere locatie. Nu komen ze samen in een evenementencentrum in Crétiel dat deels als kerkgebouw functioneert.
Bekijk het verslag van CBN News in de onderstaande video.
Praatmee