Rechter steunt brandweerlieden die coronavaccin weigerden om religieuze redenen
Het Hof van Beroep in Californië heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van een groep brandweerlieden uit San Jose. Uit religieuze overtuigingen weigerden zij het coronavaccin te nemen. De brandweerlieden kregen onbetaald verlof opgelegd. Dat meldt CBN News.
De brandweerlieden, werkzaam voor de Amerikaanse stad San Jose, vroegen vrijstelling aan op basis van hun religieuze overtuigingen. Ze maakten bezwaar tegen het gebruik van foetale cellen bij de productie van het vaccin. Bovendien beschouwen zij hun lichaam als 'een tempel van de Heilige Geest'. Het idee dat ze een mogelijk schadelijk middel erin zouden spuiten, is in strijd met hun geloof.
Hoewel de stad San Jose aanvankelijk hun verzoek om vrijstelling had goedgekeurd, stelde Santa Clara County in 2021 een strengere maatregel in voor medewerkers in risicovolle functies. Brandweerlieden en andere eerstelijnswerkers, zoals verpleegkundigen en sheriffs, moesten nu alsnog gevaccineerd en geboost worden zonder uitzonderingen. Dit zorgde ervoor dat brandweerlieden Christopher Bingham, Anthony Dixon, Aleksandr Girzhu, Luke Goodrich en Brendan Kasten op onbetaald verlof werden geplaatst omdat ze de vaccinatie weigerden.
De Pacific Justice Institute (PJI), een juridische organisatie die opkomt voor religieuze rechten, vertegenwoordigde de brandweerlieden in hun klacht tegen de stad. Ze voerden aan dat de brandweerlieden financieel nadeel leden, maar ook minder pensioen opbouwden en in senioriteit werden teruggezet.
Aanvankelijk werd hun zaak afgewezen door rechter Frederick S. Chung. Hij verklaarde dat de brandweerlieden 'vrijwillig arbeidsongeschikt' waren vanwege hun weigering. PJI ging echter in beroep, en het Hof van Beroep oordeelde uiteindelijk dat het onbetaald verlof langer dan een maand als een nadelige arbeidsmaatregel moest worden beschouwd.
Kevin Snider van de Pacific Justice Institute prees de uitspraak en bekritiseerde de gemeente San Jose voor hun besluit. “Publieke veiligheid vereist dat alle eerstelijnswerkers beschikbaar zijn voor dienst. De stad heeft een fout gemaakt door brandweerlieden aan de zijlijn te houden", aldus Snider.
Praatmee