Coronabeleid: huisarts vindt ChristenUnie te volgzaam en uit teleurstelling

"De ChristenUnie accepteert te gemakkelijk dat er een relevante groep Nederlanders, ongevaccineerden, al ruim drie maanden niet naar horeca, bioscoop of theater kan (zonder negatieve testbewijs, red.)", laat huisarts Els van Veen weten via Twitter. Naar eigen zeggen heeft ze ook nooit een reactie op haar aan de regeringspartij verstuurde e-mails ontvangen. "Het was alsof ik mijn e-mails naar een dikke glazen muur stuurde." Daarom besloot ze om vorig jaar haar lidmaatschap van de ChristenUnie op te zeggen.
Dat de huisarts een uitgesproken criticus van het huidige coronabeleid is, is niet onbekend. "Het dwingende overheidsbeleid laat bijna geen ruimte meer voor andersdenkenden", schreef zij eerder. "Ik heb veel zeer bezorgde mensen op mijn spreekuur gehad. De mensen nemen nu het vaccin omdat ze bang zijn dat ze anders straks niets meer kunnen ondernemen. Maar dat is een verkeerde reden om dit vaccin te nemen. Ik heb huilende moeders gesproken van wie de kinderen – twintigers - het vaccin toch maar nemen omdat ze straks anders niet meer naar de sportschool kunnen. Het is voor mij evident dat deze overheid dit niet doet om onze gezondheid te beschermen. Ik constateer dat de overheid steeds meer drang en dwang toepast richting haar burgers."
De afgelopen maanden lag de ChristenUnie onder een vergrootglas. Critici verweten de partij in november dat er werd ingestemd met het nieuwe pakket aan maatregelen en de verlenging van de tijdelijke coronawet, inclusief het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs. Op een recent partijcongres keerde een meerderheid van de CU-leden zich tegen 2G-beleid (waardoor alleen toegang wordt gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn), maar ook tegen verdere uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Zowel de motie tegen het 2G-beleid als die tegen uitbreiding van de coronapas werden overigens door het partijbestuur ontraden. Toch behaalden ze beiden een meerderheid. 52 procent van de (digitaal) aanwezige leden stemde voor de motie waarin werd opgeroepen om niet in te stemmen met een uitbreiding van de coronapas. De motie over 2G haalde een nog grotere meerderheid.
Overigens is de ChristenUnie altijd een uitgesproken tegenstander van 2G-beleid geweest. ‘Het 2G-beleid, zoals we in diverse landen zien, houdt in dat een negatief testbewijs niet meer geldig is om bepaalde gelegenheden binnen te komen. Als ChristenUnie maken we hier bezwaar tegen omdat je dan zonder vaccinatie dus niet mee kan doen’, is te lezen op de site van de partij. Segers benadrukte later dat 2G "geen heilzame weg" is. “Het vergroot de polarisatie en maakt een grotere tegenstelling tussen de ene en de andere groep.” De Tweede Kamer spreekt op zijn vroegst op maandag 17 januari over wetsvoorstellen over 2G-beleid en de uitbreiding van de coronapas.
Overigens heeft de ChristenUnie laten zien dat de partij durft af te wijken van coronastandpunten van de andere regeringspartijen. In december sloot de ChristenUnie als enige regeringspartij een vaccinatieplicht uit door een motie hierover van Forum voor Democratie te steunen. VVD, D66 en het CDA stemden tegen de motie om een vaccinatieplicht uit te sluiten.
De discussie over het coronabeleid valt zwaar binnen de ChristenUnie, zo merkte Tom-Jan Meeus, politiek verslaggever van NRC, onlangs op: '‘Wij verliezen leden aan de coronapas.’ (citaat van ChristenUnie-betrokkenen, red.) In het CDA zeiden sommigen lichtvoetig: ‘En wij verliezen leden aan corona’', schreef Meeus in een recente column.
Ik heb juist vorig jaar mijn lidmaatschap van de CU opgezegd, @gertjansegers .
— Els van Veen (@veen_els) January 5, 2022
Het was alsof ik mijn mails naar een dikke glazen muur stuurde. Mijn mails met mijn zorgen over het Coronabeleid. Nooit een reactie ontvangen...https://t.co/Pn8J97BGNl
Praatmee