Er komt geen acceptatieplicht op refoscholen: moeten we ChristenUnie dankbaar zijn?
Artikel 23 van de Grondwet wordt niet aangepast en zo behouden christelijke scholen hun vrijheid, zo blijkt uit het regeerakkoord. 'Er komt dus geen acceptatieplicht. Scholen behouden het recht om vanuit de grondslag van de school een toelatingsbeleid te voeren', constateerde columnist Bart Jan Spruyt vorige week in zijn column voor CIP.nl. Moeten we de ChristenUnie dankbaar zijn? Voormalig SGP-raadslid Tom de Nooijer geeft antwoord in de CIP Podcast.
"Laat ik vooropstellen dat hier sprake is van een overwinning van de christelijke politiek", maakt De Nooijer duidelijk. "De vrijheid van onderwijs blijft pal overeind staan. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen is er een COC-debat geweest waarbij ook werd gesproken over een acceptatieplicht, zodat scholen niet meer op basis van hun identiteit leerlingen kunnen weigeren. Liberale en progressieve partijen sloten destijds een verbond: de acceptatieplicht gaat komen, zo spraken ze af. Ik was er destijds van overtuigd dat dit door een nieuw kabinet zou worden verwezenlijkt. En toch staat in het regeerakkoord dat artikel 23 niet wordt aangepast. Dat is een overwinning voor het CDA, maar met name de CU. Ik vermoed dat het CDA de onderwijsvrijheid zou hebben prijsgegeven als de CU niet opnieuw in de regering zou hebben plaatsgenomen.
Tegelijkertijd heeft de SGP alsnog haar zorgen geuit als het gaat om onderwijsvrijheid. Dat heeft niet zozeer betrekking op het wettelijk kader, maar omdat de Onderwijsinspectie een grotere rol krijgt. Ondanks dat de wet hetzelfde blijft wordt de druk op bijzonder onderwijs opgevoerd. In het regeerakkoord wordt de Onderwijsinspectie nadrukkelijk genoemd. Ik denk dat reformatorische scholen de komende jaren dit orgaan vaker aan de deur kunnen verwachten."
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 19:35
Praatmee