Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
Met een oproep tot geweld wakkert een prominente Indiase godsdienstleraar haat aan tegen christenen in zijn land. “Onthoofd hen die komen om zich te bekeren!”, eiste de hindoe-nationalist Swami Parmatmanand tijdens een demonstratie in oktober, zo bericht de Indiase nieuwssite The Wire.
Al maanden vinden er in India demonstraties en massaprotesten plaats tegen christenen en hun vermeende bekeringsactiviteiten in Centraal-India. Hindoe-nationalisten voerden in oktober verschillende aanslagen uit op christenen. De meeste inwoners van India zijn hindoe, de circa 67 miljoen christenen vormen een minderheid.
“Nu zul je zeggen dat ik haat verspreid, ook al ben ik een heilige”, zei Swami Parmatmanand. “Maar soms is het belangrijk om het vuur aan te steken.” Zijn oproep in de Indiase deelstaat Chhattisgarh landt niet op lege grond. De bijeenkomst waar hij sprak, werd bijgewoond door enkele vooraanstaande vertegenwoordigers van de hindoe-nationalistische regeringspartij BJP, blijkt uit videobeelden.
Politici van andere partijen verwerpen de aantijgingen tegen christenen als ongegrond. Mahendra Chhabda, een lid van de huidige deelstaatregering, vertelde het Britse dagblad The Guardian dat er geen sprake was van gedwongen bekeringen. Aan de andere kant verdedigde Brijmohan Agrawal, voormalig minister onder de BJP-regering van 2018 in Chhattisgarh, de campagne tegen gedwongen bekeringen. “We geven hier ruchtbaarheid aan, omdat die [bekeringen] de [religieuze] samenstelling van de bevolking kunnen veranderen, en een bedreiging vormt voor wet en orde.”
Bezorgdheid
Indiase christenen maken zich dan ook zorgen. “De manier waarop [de hindoe-nationalisten] de boodschap van haat verspreiden via deze bijeenkomsten en protesten is ongelooflijk”, vertelde een lokale christen aan Open Doors. “Ze roepen leuzen als ‘Sla die christenen met je schoenen’, ‘Maak een einde aan de bekeringen tot het christendom’, ‘Red je land’ en ‘Red je religie’. Er is ook verbaal geweld. De christenen [in Chhattisgarh] leven in angst en staan onder constante druk.”
Ook in andere Indiase deelstaten vinden aanvallen op christenen plaats. Predikanten en kerken zijn herhaaldelijk doelwit op basis van valse informatie en geruchten over gedwongen bekeringen. Op 19 oktober vielen enkele hindoe-nationalisten een kerk in de zuidelijke staat Karnataka binnen en beschuldigden de voorganger en andere christenen ervan mensen te dwingen zich te bekeren. Op 3 oktober viel een meute van bijna driehonderd mensen een kerk aan in Roorkee (Uttarakhand). Verschillende christenen werden in elkaar geslagen en materiële schade werd aangericht.
Straffeloosheid
De autoriteiten laten aanvallers vaak ongestraft of pakken de slachtoffers aan. Op 10 oktober werden in de noordelijke staat Uttar Pradesh meer dan vijftig christenen gearresteerd wegens vermeende schendingen van de antibekeringswet. Zeven van hen zitten nog vast.
India staat op plaats 10 van de Ranglijst Christenvervolging van de landen waar christenen het zwaarst worden vervolgd om hun geloof.
Praatmee