We voelen ons thuis in een wereld vol pijn en verdriet
![Arie van der Veer Arie van der Veer](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/a05ada23db478572b2df1258d75277dc/arie-van-der-veer.jpg)
Ik heb ooit een film gezien over een gevangene. Vele jaren bracht hij door in de gevangenis. Toen hij zijn straf eindelijk had uitgezeten, wilde hij toch in de gevangenis blijven. Hij kon het leven buiten de gevangenis niet aan.
Een mens kan wennen aan de meest ellendige situaties. Zo kun je je bijvoorbeeld thuis gaan voelen in een verpleegtehuis.
Dat zou ook best het geval geweest kunnen zijn met de man, die 38 jaar ziek was. Hij kwam al jaren in het badhuis Betzata. Misschien sliep hij er ook. Het ging er immers om dat je zo dicht mogelijk bij de geneeskrachtige bron lag.
Toen Jezus aan hem vroeg of hij gezond wilde worden, gaf hij anderen de schuld van zijn schrijnende situatie. Niemand zou hem willen helpen om in het geneeskrachtige water te komen. Maar het kan ook een smoes geweest zijn. Misschien wilde hij zelf niet meer. Misschien was hij wel gehecht geraakt aan dat badhuis, waren andere zieken zijn vrienden geworden. In een sanatorium kan het ook best gezellig zijn.
Later blijkt dat hij het nodige op zijn kerfstok heeft. Wellicht had hij vijanden. Misschien was hij daarom beter af in dat badhuis. Daar ging het erom dat je beter werd. Daar lagen zieken van allerlei komaf. Ziekte verbroedert.
‘Wilt u gezond worden?’ Die vraag van Jezus was dus zo gek nog niet.
Gewend, zelfs gehecht raken aan gebrokenheid, aan pijn, aan verdriet: het kan.
Eigenlijk geldt dat ook wel in bepaalde mate voor ons. We voelen ons thuis in een wereld vol pijn en verdriet.
Denk zelf eens na over die vraag van Jezus.
De betekenis van dit Bijbelverhaal gaat veel dieper dan je denkt. Waarom schrijft Johannes met nadruk dat de man al 38 jaar ziek was? Het is niet zomaar een getal. Het is het getal van één generatie, het is ook het getal van de tijd dat het volk van Israël rondzwierf in de woestijn.
Jezus wachtte niet op een antwoord. Dat is ook opvallend aan dit verhaal. Hij greep in, voordat de man nog verder zijn beklag kon doen. Ook besprak Hij niet met de man of hij wel geloofde. Jezus genas hem op staande voet.
Dat is onze Heiland ten voeten uit.
De Redder kwam ongevraagd naar onze wereld.
Eigenlijk met dezelfde vraag: ‘Wilt u gezond worden?
Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.
Praatmee