Drs. Romkes schreef boek vanuit Johannes' perspectief: "Mensen willen wel Bijbellezen, maar het lukt vaak niet"

Gesponsord 16 december 2020
Drs. Age Romkes

Veel christenen in Nederland zeggen dat ze graag vaker en langer in de Bijbel zouden willen lezen, maar dat ze daar toch maar moeilijk toe komen. Dat is iets wat drs. Age Romkes ook opviel. "Ze vinden het moeilijk om er doorheen te komen en hebben het idee dat ze er te weinig van begrijpen", vertelt drs. Romkes aan CIP. De theoloog en voormalig docent van De Wittenberg in Zeist en de Christelijke Hogeschool Ede schreef het boek 'Mijn jaren met Jezus'. Het boek is een vertelling van het Johannes-evangelie vanuit het perspectief van de apostel zelf. Hoe is het om zo dichtbij Jezus te staan? "Het was soms even schrikken en erg verrassend", aldus drs. Romkes. 

"Mensen vinden de Bijbel belangrijk, maar waarom lukt het dan vaak toch niet om de Bijbel te lezen?"

Waarom Bijbellezen lastig is
"Het viel mij op dat mensen uit mijn omgeving zeiden: ik vind de Bijbel belangrijk, maar toch kom ik er niet echt aan toe. Zij ervaren bijvoorbeeld een hoge drempel door het taalgebruik. Daarnaast las ik dezelfde conclusies in verschillende onderzoeken van EO BEAM en het Nederlands Bijbelgenootschap", vertelt Romkes.

"Maar waarom lukt het dan vaak toch niet om de Bijbel te lezen? Soms heeft dat te maken met wat men noemt 'de boodschap en de kloof'. De Bijbel is in een andere tijd en cultuur ontstaan, dat vraagt van de lezer om een vertaalslag te maken naar het nu. Niet iedereen gaat dat even goed af. De kloof wordt ondertussen groter."

Dit komt volgens Romkes door verschillende factoren. Denk aan de veranderende ethiek in de samenleving en de individualisering die het gemeenschapsdenken van de Bijbel moeilijker te bevatten maakt. Daarnaast gaat de huidige cultuur ervanuit dat je autonoom bent, wat het moeilijker maakt om iemands gezag, zelfs van God, boven je te hebben. Tot slot hebben veel mensen een gesloten wereldbeeld en vinden zij het idee dat God in onze wereld actief aanwezig is lastig. "Hooguit grijpt Hij af en toe door een wonder even ā€˜van buitenafā€™ in", ligt de theoloog toe.

Drempel Bijbellezen verlagen
"De bedoeling is vooral om de drempel naar de Bijbel verlagen", vertelt Romkes over het doel van het boek. Het boek kan je volgens de docent los lezen, of naast het evangelie. Misschien zullen mensen het boek zelfstandig lezen, als een roman; dan krijgen ze in elk geval de boodschap van Johannes mee. Anderen zullen het misschien naast het evangelie lezen als een korte toelichting. Het boek bevat ook overdenkingspunten voor persoonlijke stille tijd en gespreksvragen voor de bijbelkring. De doelgroep bestaat niet uit mensen die niets met de Bijbel hebben. De intentie is niet missionair. Het gaat om mensen die merken dat de afstand tot de Bijbel toeneemt, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. "Dus zoek ik naar een ingang om het bijbellezen te stimuleren en gemakkelijker te maken. Dat doe ik door het evangelie en de brieven van Johannes in mijn eigen woorden na te vertellen, met waar nodig wat toelichting tussendoor. Het is niet zozeer een vertaling, ik noem het een 'parafrase plus'."

"Ik had me nooit gerealiseerd hoe spannend het verhaal in het evangelie eigenlijk is."

"Je hebt kennis van de Bijbel nodig om in het lezen van het boek te groeien. Ik zie een verschil met wat mensen vroeger leerden en vandaag de dag. Aan studenten in het eerste jaar van de studie theologie aan de CHE onderwees ik dingen die ik bij wijze van spreken op catechisatie leerde als kind."

Verrassende ontdekking
Ondanks dat drs. Age Romkes al 25 jaar docent theologie is, kwam hij toch nog verrassende dingen tegen in het Johannesevangelie. "Ik zei altijd tegen mijn studenten dat je iets pas Ć©cht goed hebt begrepen als je het in eigen woorden na kan vertellen", vertelt Romkes. Hij besefte bij het schrijven dat je veel uit de Bijbel herhaalt zonder erover na te denken. "Je laat de boodschap en het verhaal niet altijd tot je doordringen. Door op deze nieuwe manier naar het evangelie te kijken ontdekte ik dat er meer emotie zat in het verhaal. Dit was heel verrijkend."

"Ik had me nooit gerealiseerd hoe spannend het verhaal in het evangelie eigenlijk is. Misschien komt dat omdat wij de afloop al kennen. Als je het verhaal door de ogen van Johannes leest en meemaakt besef je de constante dreiging en de opeenstapeling van gebeurtenissen beter. Er is zelfs een moment dat Jezus zich verstopte. Dit is iets wat je niet van de Here Jezus, de Zoon van God, verwacht", vertelt Romkes.

Belevingswereld en de belevingscultuur
Volgens Romkes is er ook niet 'verschrikkelijk veel' achtergrondinformatie nodig om dingen te begrijpen, maar kan het helpen om je in te leven in de belevingswereld van iemand uit de tijd van Jezus. "Er zijn dingen die vanzelfsprekend waren voor de lezers tweeduizend jaar geleden, die nu voor ons anders zijn. Denk aan het verhaal van de Samaritaanse vrouw dat door Johannes verteld wordt. In die tijd was er niet veel uitleg nodig over waar Samaritanen vandaan kwamen en waarom zij niets met Joden van doen hadden. Deze informatie missen wij in deze tijd. Wat voor Johannes en lezers automatisch duidelijk was. De verhoudingen tussen Joden en Samaritanen wordt door Johannes slechts aangeduid met het zinnetje 'Joden gaan namelijk niet met Samaritanen om'."

"Als gereformeerde jongen keek ik vroeger naar het leven alsof het bestond uit twee werelden: Die van de Bijbel en die van mijzelf."

"Daarnaast wordt er door Johannes bijna elke pagina wel verwezen naar het Oude Testament. Dit was de Bijbel uit die tijd. Als je hier minder in thuis bent, mis je de link", aldus Romkes. De docent maakt de verwijzingen expliciet door het Oude Testament te vermelden en uitleg te geven bij het verband tussen de tekst in het Nieuwe en Oude Testament.

"Als gereformeerde jongen keek ik vroeger naar het leven alsof het bestond uit twee werelden. In de wereld van de Bijbel kon alles gebeuren, God verrichtte allerlei wonderen en mensen spraken in tongen etcetera. In de wereld van de Bijbel vond ik dit vanzelfsprekend, maar ik verwachtte niet dat dit in mijn eigen wereld kon gebeuren. Door op deze manier met de teksten bezig te zijn, komen de werelden dichter bij elkaar."

Verandering
"Wat dat betreft ben ik veranderd een aantal jaar geleden", licht de theoloog toe. "Eerst dacht ik dat het makkelijker was om erbij geweest te zijn, omdat je het zelf ziet. Nu weet ik dat zo net nog niet. Ik besef nu ook beter hoe confronterend het optreden van de Here Jezus is geweest. Hij deed niet de moeite om zich populair te maken, hij bracht de waarheid onverdund bij de mensen en streek hiermee regelmatig tegen de haren in van de Joden."

"Hier had ik een beetje huiver bij: mag en kan dat wel? Toch hebben we dit wel nodig."

"Ik vind de leer nog steeds heel belangrijk. Toch gaat het niet allƩƩn om wat theologisch waar is. We leven in een tijd waar de beleving erg centraal staat. Door het evangelie te vertellen door de ogen van Johannes, kruip je in de belevingswereld van die tijd. Dit maakt het geloof minder abstract en echter. Zo komt het evangelie dichterbij."

"Ik had nooit gedacht dat ik dit zo zou doen", bekent Romkes. "Het gaat om de Bijbel, de Heilige Schrift. Om dat in mijn woorden te vertellen alsof het Johannes is en emotie toe te voegen hoe Johannes dit beleefde. Hier had ik een beetje huiver bij: mag en kan dat wel? Toch hebben we dit wel nodig. Zo nemen wij een verhaal tot ons, om te weten wat het leven van Jezus met ons doet. Het voelde als een gewaagde keuze om het boek uit te geven, maar ik had ook het idee: zo komt het evangelie wel de drempel over."

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he