cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
tweede kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2020 door Redactie

Scholen die te weinig aandacht aan seksuele diversiteit besteden gaan aangepakt worden

De motie van Jasper van Dijk (SP) om scholen aan te pakken die geen aandacht besteden aan seksuele diversiteit, is met een ruime meerderheid aangenomen. Het Kamerlid diende de motie vorige week in. Alle christelijke partijen stemden tegen.

In de motie staat onder andere dat het ministerie van Onderwijs scholen die weigeren aandacht te geven aan seksuele diversiteit op korte termijn aan moet gaan pakken. Dat zou voor het einde van dit jaar moeten gebeuren. Dat de motie wordt aangenomen is geen verrassing, aangezien deze ondertekend was door VVD, D66, GroenLinks, PVDA en SP.

Volgens Van Dijk houdt ongeveer 15 procent van de scholen in Nederland zich niet aan de kerndoelen. In deze kerndoelen staat onder meer dat scholen aandacht moeten geven aan onderwerpen als homoseksualiteit en transgenders. Eerder onderzoek toonde al aan dat christelijke scholen oververtegenwoordigd zijn onder die 15 procent.

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven stelde eerder opvallend genoeg te motie niet te steunen. Zij meende dat het verstandiger is om de kerndoelen eerst duidelijker te verwoorden, zodat de Onderwijsinspectie bij scholen gerichter te werk gaan kan. Ze vond de motie te kort door te bocht.

Daar is een meerderheid van de Kamer het dus niet mee eens. De motie werd namelijk met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen de christelijke partijen, PVV, FvD en Van Haga stemden tegen.


Vrijheid van onderwijs
- SP-Kamerlid over afschaffen identiteitsverklaring: "School kan echt wel confrontatie met andersdenkenden aan"
- SGP-jongeren maakt statement voor onderwijsvrijheid: echte diversiteit gaat verder dan liberalisme
- Stefan Paas duidt refocultuur en onderwijsvrijheid: “Als je alles wilt controleren, leg je het leven plat”
- SGP-raadslid schrikt van aanval op christelijk onderwijs: "Een ideologisch gedreven kruistocht"
- Politieke partijen willen onderwijsvrijheid verder inperken met aanpassen Grondwet
Meer over Vrijheid van onderwijs »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
Zie ook 'cultuur onder vuur' hierover.