Gert-Jan Segers vertrok als zendeling naar Egypte: "Als je ziet wat God doet denk je echt: ik moet de zending in!"
Gert-Jan Segers roept christenen in gesprek met Operatie Mobilisatie op om "te gaan doen waar God hun hart voor breekt". Een gepassioneerde Segers noemt daarbij een 'diakonaal jaar' bij Operatie Mobilisatie of financiële ondersteuning als voorbeeld. "Ga het goede nieuws vertellen en onderschat nooit wat God door jouw tijd, geld en energie met die ene stap kan doen!"
De eerste stap die Segers zelf zette op dat gebied herinnert hij zich nog goed: "Het was vlak na mijn bruiloft. Mijn vrouw en ik gingen op bezoek bij mijn zus en zwager, zij deden zendingswerk in Guinée, West-Afrika. We kwamen op familiebezoek maar het was de eerste keer dat ik intense armoede zag. Het maakte een overweldigende indruk. Er kwam een heel charismatische man op mij af die daar werkte en zei dat God allerlei plannen met mij had. Ik zei: 'Rustig aan, ik ben hier op familiebezoek, andere plannen heb ik niet'. Maar mijn vrouw en ik werden zo geraakt door wat we zagen. Op doorreis naar Senegal ontmoette we ex-moslims die Jezus hadden leren kennen en daar een enorme prijs voor betaalden. Er waren hele kleine kerkjes van 5 á 10 mensen. In Nederland hebben we alles voor handen en daar waren nauwelijks Bijbels."
Beschikbaar zijn
Segers en zijn vrouw denken er vervolgens over na om hun mooiste jaren in te gaan zetten voor God en de zending. "Ik had politicologie gestudeerd dus ik dacht wat moet ik daar dan mee? Maar Rian (Segers vrouw, red.) had pedagogiek gedaan dus dat is al ietsje bruikbaarder. Toen zijn we gaan bidden. We baden: 'Heer, we zijn geraakt door wat wij in West-Afrika hebben gezien. Hier zijn we, we zijn beschikbaar'. Heel snel na dat gebed stond er iemand voor ons die zei: 'Zouden jullie eens willen doorpraten over zending?' Als je dat bidt geloof ik dat het een begin is van een wandel met God om het evangelie te gaan brengen."
Het is volgens Segers enorm bemoedigend en hoopgevend om God aan het werk te zien en er onderdeel van te zijn: "Je begint vaak in de zending met een zekere schroom. Mensen hebben het over 'zieltjes winnen', dat is heel negatief. Alsof ik een ziel kan winnen. Maar als je dan in de praktijk ziet wat het evangelie met mensen doet... In Egypte was er bijvoorbeeld een vrouw waar we jarenlang mee opgetrokken hebben. Zij had altijd angst voor God vanuit haar islamitische achtergrond. Maar ze is het evangelie gaan lezen en verliefd geworden op Jezus. Ze heeft een enorme bevrijding ondergaan en mag God nu haar 'Papa' noemen. Als je dat ziet... Ik heb daar met mensen gesproken die zeiden: 'Dit kan mijn laatste dag zijn maar ik heb een vrede die alle verstand te boven gaat, dat ik bereid ben om dat risico te lopen'. Je leert zó de bevrijding, kracht en vreugde van het evangelie kennen, dat het je zelf ook vreugde geeft."
Visioen
Ook het terug zien keren van een bepaalde waardigheid bij mensen die vernederd en gebruikt zijn voor prostitutie heeft Gert-Jan in Afrika aangegrepen. "Er was een vrouw die snikkend vertelde dat ze een visioen had van Jezus. Ze vertelde dat Hij zó zachtaardig was. Na al die mannen die haar zo verschrikkelijk hadden behandeld komt ze Jezus tegen die haar weer waardigheid, leven en eer geeft. Het evangelie is echt het beste nieuws ter wereld. Waar Operatie Mobilisatie ook werkt, waar die nood ook is, Jezus is echt het allerbeste nieuws voor mensen in nood, in duisternis, in verdriet, in schuldgevoel en in angst. Als je dat ziet denk je: ik moet de zending in!"
Diakonale hulp én evangelie
Segers maakt zich ook zorgen om hulporganisaties die schroom hebben om het evangelie te delen in Afrika: "Sommige organisaties denken: laten we waterputten slaan, goed onderwijs en medische hulp geven en dat is het dan. We doen dat met de liefde van Christus. Dus dat is ook het evangelie. Maar het echte goed nieuws is Jezus zelf. Ja, Hij gaf diakonale hulp maar hij keek daar ook nog dwars doorheen. Hij zag de diepste nood en dat was eenzaamheid, schuld en gebroken harten. Mensen die er een puinhoop van hadden gemaakt en Hij vergaf hun zonden. Dat is Jezus ook. Dus ik hoop dat de christelijke organisaties onbeschroomd spreken over Jezus zelf want Hij is het antwoord. Er is geld nodig, er is tijd nodig, gebed nodig en uiteindelijk is je leven nodig, dat je zelf als volgeling van Jezus een open boek bent en het doorgeeft. Als je geeft ontvang je ook zoveel meer. Dus geef. Steun het werk van Operatie Mobilisatie en zorg dat ze een steun kunnen zijn op al die plekken waar ze de handen en voeten van Christus zijn. Zodat er hoop en een nieuw begin komt. Heel veel zegen", zegt Segers tot besluit.