Hebben kerken ten onrechte een voorrangspositie in coronatijd? - CIP Podcast
In tegenstelling tot restaurants hebben kerken niet te maken met een maximumaantal bezoekers. Niet iedereen snapt die uitzonderingspositie. Er wordt openlijk geklaagd over deze voorrangspositie. Sommige kerken laten uit eigen beweging tot slechts dertig mensen toe om op die manier solidair te zijn met andere getroffen instellingen. In de CIP Podcast vertelt Andries Knevel of hij de kritiek terecht vindt.
“Ik vind dit een lastige”, maakt de EO-presentator duidelijk. “In de kerken waar ik kom merk ik dat het buitengewoon goed geregeld is met looproutes en zitplaatsen die ver uit elkaar staan. In Crossroads Amsterdam zijn bezoekers zelfs verplicht om een mondkapje op te zetten. Mijn beeld is dat de kerken het over het algemeen goed geregeld hebben en zich ook in de begintijd van de crisis goed aan de regels hielden.”
Knevel merkt op dat desondanks beeldvorming een grote rol speelt. Hij verwijst naar een tweet van journalist Charles Groenhuijsen: ‘Ben ik de enige die vindt dat kerkleiders en christelijke politici hierover moeten zeggen: dit is krankzinnig dit moeten we - vanwege gevaar voor besmetting - helemaal niet willen? Wat voor lobby zit hierachter? Werkt goddelijke genade als miraculeus vaccin?’
Volgende week preekt Knevel in een kerk waar de kerkenraad ervoor heeft gekozen om met niet meer dan dertig mensen samen te komen uit solidariteit met andere instellingen. “Ik ben benieuwd hoe het is om te preken in een kerk waar eigenlijk meer mensen mogen zitten dan de kerkleiding toestaat. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden.”
Beluister het fragment over kerk-zijn in coronatijd vanaf minuut 10.
Praatmee