Wat kun je doen als een relatie of huwelijk dreigt te stranden?
Een reden voor uitstel van het beëindigen van een relatie is vaak omdat we het lastig vinden dat het financiële onzekerheid met zich mee brengt.
Scheiden is een ingewikkeld gebeuren waar veel emoties bij komen kijken, met financiële gevolgen. Als je geen zekerheid hebt over je inkomsten, kun je beter daar eerst onderzoek naar doen voordat je die stap zet. Op een bepaald moment worden de problemen in de relatie belangrijker dan het financiële aspect waardoor mensen hun eigen "geluk voorrang geven".
Of corona daar invloed op heeft is nog niet makkelijk te duiden. Relaties hebben altijd wel onder druk gestaan. Maar tijdens corona zaten mensen noodgedwongen thuis, vaak ook nog met de kinderen, wat een belangrijke reden is voor relatieproblemen.
Jouw relatie, een test in coronatijd.
Door de coronamaatregelen blijft thuiswerken voorlopig de norm. Dat kan zeker belastend zijn als je allebei thuis zit of weinig anderen ziet. Een periode als deze is hoe dan ook een test voor elke relatie. Tijdens elke vorm van crisis, komen onderlinge spanningen of verschillen naar boven. Onopvallende issues die partners gewoonlijk kunnen ontlopen omdat ze ieder hun eigen leven hebben, komen nu naar buiten. Je hebt mogelijk minder achtervang om even uit elkaars omgeving te kunnen zijn als de druk hoger wordt.
Wat kun je doen om te voorkomen dat je in je relatie vastloopt als je dicht op elkaar zit? Word je bewust dat een scheiding of relatiebreuk proberen te voorkomen niet per definitie de beste optie is. Het kan zijn dat uit elkaar gaan beter is om tot persoonlijk herstel te kunnen komen. Zelfs dan is er al heel veel water door de zee gegaan en hebben partners al van alles ingezet of geprobeerd om hun situatie te verbeteren. Blijven ze wel bij elkaar zonder te werken aan herstel van de relatie, dan is vaak het enige wat overblijft, dat je de ander gaat negeren, zogenaamd om de lieve vrede te bewaren... dat loopt uiteindelijk uit in verwijten en alsnog vluchten.
Verbetering is echt in de meeste gevallen mogelijk
Natuurlijk wordt niemand daar beter van. Ja, een breuk is heftig omdat het vertrouwen weg is en een breuk doorgaans definitief is. Gelijk rigoureus alles afhandelen met een scheiding als het niet lekker loopt, heeft verstrekkende gevolgen. Daar kun je beter meer tijd voor nemen en professionele hulp zoeken. Dit moet je zeker niet uit een emotie of in een impuls doen. Uit elkaar gaan kan altijd nog als het echt niet blijkt te werken. Veelal is er nog ruimte voor een stukje herstel terwijl je misschien de overtuiging hebt dat er niets meer aan te redden valt omdat je hebt opgegeven. Een relatiecoach of -therapeut kan helpen omdat zij het grote geheel overzien en meer-partijdig naar de situatie kunnen kijken. Zo krijg je handvatten om het negatieve patroon te doorbreken. Er blijkt heel veel meer ruimte te creëren te zijn dan we durven te hopen of verwachten.
Als je goede vrienden hebt, is het zelfs mogelijk om uit de impasse op dat moment in jullie relatie te komen. Dat kan al therapeutisch werken. Hoe je dan communiceert is van wezenlijk belang, zowel verbaal als non-verbaal. Echt en actief luisteren is voor de liefde altijd goed, juist als het niet lekker loopt, zonder meteen in de aanval of de verdediging te schieten.
Spreek verwachtingen en wensen uit. Benoem naar elkaar toe wat je in een relatie te bieden hebt en zoekt. Wat lukt daarvan om te kunnen en willen geven aan elkaar? Een slecht zelfbeeld, ontevreden zijn of te kritisch communiceren is een doodsteek voor de relatie op den duur. Gedrag roept gedrag op. Als een persoon in de relatie dit stopt, kan dat al het negatieve patroon doorbreken.
Breng wat je bespreken wilt op een positieve en opbouwende manier waardoor je positiviteit gaat voeden in tegenstelling tot het negatieve eten te geven. En ja, alles wat je eten geeft groeit, zo ook tijd met elkaar doorbrengen en dingen samen doen waar jullie lol in hebben, interessant vinden of ontspanning in ervaren. Zoek de verbinding of verbindende factoren om zo weer toenadering tot elkaar te krijgen. Dan ontstaan er mogelijk ook nieuwe prikkels die een positieve vibe geven. Denk aan het doen van bordspellen, met elkaar op een massagecursus gaan om deze aan elkaar kunnen geven, samen actief zijn, elkaar voorlezen of begin de dag met samen een kop koffie of thee op bed. Daar kun je keuzes maken door tijd voor elkaar te nemen.
Bezoek hier de website van Pascalle Laban. CIP.nl maakte vorig jaar een videoserie met Pascalle Laban over echtscheiding. Klik hier om de video's te bekijken.
Praatmee