cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
seks
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

09 september 2020 door Jeffrey Schipper

'We zijn gelukkig getrouwd, maar hebben nog geen seks gehad'

"Wij zijn nu al bijna twee jaar gelukkig getrouwd en hebben nog nooit seks gehad. En het vreemde is dat wij daar allebei geen moeite mee en/of verlangen naar hebben. Wij hebben geen moeite om te zoenen, knuffelen, samen te douchen enzovoort, alleen de behoefte om dan verder te gaan is er gewoon niet. Doen we God nu tekort? God zegt immers dat een man en vrouw één zullen zijn", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. P. van der Kraan citeert in zijn beantwoording Genesis 2:24, 'Daarom zal de man zijn vader en moeder verlaten en zijn vrouw aankleven en zij zullen tot één vlees zijn'. "Dat is een gebod en een belofte. In de gehoorzaamheid aan deze scheppingsordening om één vlees te zijn, krijgt de zegen van de belofte vorm en inhoud. Uiteraard is met deze eenheid een totale eenheid bedoeld (zoals ik hiervoor al aangaf), maar de lichamelijk eenheid is daarvan zeker niet uitgesloten. Hoe geven jullie vorm aan de totale gehoorzaamheid aan deze scheppingsordening?"

"Bij de schepping van de mens (in Gen. 1:28) klinkt de opdracht om te vermenigvuldigen", vervolgt de hervormde predikant uit Arnemuiden. "Ik ga hier voorbij aan allerlei vragen die samenhangen met het wel of niet (kunnen) krijgen van kinderen etc., omdat die de grenzen van de vraag overschrijden. Wat doe je met de huwelijksopdracht om kinderen te ontvangen, gesteld dat je die wel kunt krijgen als je maar samenleeft? (...) Wat kort door de bocht: er loopt een directe lijn van de aardse bevolking naar de hemelse bevolking; er kunnen geen mensen wederom geboren worden als ze niet eerst geboren zijn.

In verband met een periode van vasten en bidden zou ook de huwelijksgemeenschap achterwege gelaten kunnen/moeten worden. Paulus stelt daarbij als regel: ja, dat zou moeten kunnen, als het maar gebeurt met toestemming van zowel man als vrouw. Zowel man als vrouw moeten het er geheel over eens zijn dat er geen geslachtsgemeenschap wordt beoefend in de periode van vasten en gebed. Anders geldt het parool: onttrekt u elkander niet (1 Kor. 7:5). Met andere woorden: in het (christelijk) huwelijk is onthouding van geslachtsverkeer de uitzondering, geen regel.

Misschien moeten jullie over je visie op en houding met betrekking tot seksualiteit het gesprek aangaan met een deskundige. Misschien helpen enkele goede boeken op dit terrein je om verder te komen in het nadenken over deze zaken. In ieder geval dring ik er bij jullie op aan om stappen te ondernemen in de hiervoor gewezen richting en niet te blijven hangen in je eigen zienswijze op wat God zo mooi en gaaf bedoeld heeft. Dat zou zonde zijn in meer dan één zin van het woord", aldus Van der Kraan.


Seksualiteit
- Zelfbevrediging als christen: goed of fout?
- Vrouwen uit refowereld bespreken openlijk hun seksleven
- 3 leugens die christenen geloven over seks
- Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan
- Waarom seks voor het huwelijk geen goed idee is
Meer over Seksualiteit »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Helemaal mee eens: deze jonggehuwden zouden over seksualiteit het gesprek moeten aangaan met een deskundige! Zij kunnen beter niet met beroep op de huwelijksopdracht geprest worden tot geslachtsgemeenschap om kinderen te verwekken met het oog op de hemelse bevolking. Wat dit betreft, zou het echtpaar beter in het evangelisatiewerk hun roeping kunnen vervullen. Paulus, die ongehuwd bleef (en daarmee niet zondigde!), heeft zeer veel geestelijke kinderen van God door het Evangelie mogen verwekken (1 Kor. 4: 15).