cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
verliefd stel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Moet ik stoppen met seks voor het huwelijk?

Veel christenen beschouwen seks voor het huwelijk als een zonde. Dit geldt ook voor een vragensteller die bijna gaat trouwen met haar vriend. "Het lukt me niet om te stoppen. Moet ik stoppen met deze zonde? Ondanks de zonde hebben we een huis gekregen. Ik vind dat persoonlijk wel wonderlijk, want verdiend hebben we het helemaal niet! Ik vind het heel lastig om hier mee om te gaan", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Je schrijft over seksuele zonde met je vriend", reageert ds. A. de Lange. "Jullie zijn nog niet getrouwd. En jullie gaan op seksueel vlak met elkaar verder dan door God bedoeld is in verkeringstijd. Is dat zonde? Ja. Moet je daarmee stoppen? Ja. Zoals we met elke zonde moeten stoppen waarvan we ons bewust worden. God roept ons tot bekering. En bekering houdt in dat je stopt met op jezelf te vertrouwen, dat je God gaat geloven, dat je Zijn geboden gaat houden en dat je je door Zijn Geest laat leiden. Is dat een optie dat we ons bekeren, eigen vrije keuze? Nee het is EIS. God eist het van ons. 

Ja, dat is een strijd, een geweldige strijd. Die je tot hiertoe verloren hebt. “Het lukt me niet om te stoppen”, zeg je. Maar luister dan niet naar de duivel. Hij zegt tegen je: het lukt je nooit. Wees eerlijk voor God en tegenover elkaar. Maak afspraken over hoe jullie het anders gaan doen. Niet meer samen op plekken waar het gemakkelijk kan gebeuren. Ga wandelen in plaats van je samen in stille ruimtes begeven. Zorg dat je mensen om je heen houdt. Wees streng voor jezelf en elkaar.

Bekeer je tot God. Dat kun je niet. Daar kun je helemaal niks van, zoals je schrijft. Tenminste niet op de manier dat je jezelf geestelijk gezien verandert, zodat je leven met God echt van binnenuit gebeurt. Je wilt het niet eens en bent in wezen tegen God in. Maar de Heilige Geest werkt zo dat Hij ons in deze nood klein maakt voor God. Schuldig en onrein, middenin de strijd tegen de zonde, vol tekort en gebrek roep je tot God om genade en vergeving en je smeekt Hem om vernieuwing.

Als het op dit moment zo is, dat je je schuldig weet over je zonden, dat je ze “na ernstig overleg” (Psalm 32!) belijdt en je neemt je voor met je zonden te breken, dan mag ik op dit moment tegen je zeggen: wacht dan niet langer met tot de Heere Jezus te vluchten en je aan Hem gewonnen te geven. Bekeer je en geloof het evangelie dat de Heere Jezus je zalig maakt, redt en vernieuwt", aldus de hervormde predikant uit Nieuw-Lekkerland.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
De bijbel schrijft nergens voor dat wij eerst voor de wet moeten trouwen en dan het door de kerk laten inzegenen. Dit is ons culturele christelijke voorschrift. In Bijbelse zin (Mattheüs 19) maakt de seksuele gemeenschap het huwelijk. Voor God is de vragenstelster al getrouwd en klaarblijkelijk gezegend met een huis.

Met dat voorschrift is op zich niets mis, maar het zou fijn zijn als de kerken eens echt met de bijbel in de hand gaan uitleggen hoe één en ander in elkaar steekt en wat het voordeel is van seks na het burgerlijke huwelijk.