cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom een nieuwe Bijbelvertaling in Denemarken voor ophef zorgt - CIP Podcast

Is het wel of niet gepast om het woord 'Israël' uit de Bijbel te schrappen om mensen te bereiken die niet bekend zijn met de Bijbel? Die vraag is in Denemarken actueel nadat het Deense Bijbelgenootschap om in een nieuwe bijbelvertaling tientallen keren het woord Israël te schrappen. Redacteuren Jeffrey Schipper en Patrick Simons bespraken dit nieuwsbericht in de CIP Podcast.

Beluister het fragment over 'Israël' vanaf minuut 30.

In de nieuwe ‘2020 Bijbel’ is meer dan 60 keer de naam Israël verdwenen. Eén keer is Israël blijven staan. Op deze ene uitzondering na, is elke plaats met het woord ‘Israël’- hetzij gebruikt als verwijzing naar het Land of het volk Israël – vervangen door óf het woord ‘Joden’ (als het volk van Israël bedoeld is), of ’het land van de Joden’. In sommige gevallen is het woord 'Israël' verwijderd zonder vervanging door een alternatief woord.

Redacteur Jeffrey: "Van vervangingstheologie is geen sprake - in sommige reacties werd daarover gesproken. Dat zou het geval zijn wanneer ‘Israël’ werd vervangen door ‘de heidenen’ of ‘de kerk’. Men zal de inschatting hebben gemaakt dat de term ‘Israël’ te veel een politieke lading heeft. In het geval van ‘Joden’ is daar minder sprake van.

Wat ook opvalt is dat de vertalers niet consequent hebben gehandeld. De vertalers die betrokken waren bij de nieuwe editie zeiden dat de referenties naar ‘Israël’ waren weggelaten om het historische land Israël te onderscheiden van de moderne staat Israël. Echter de referenties naar andere landen uit de oudheid of geografische gebieden uit die tijd die dezelfde naam hebben als moderne staten – zoals Egypte – waren niet uit de ‘2020 Bijbel’ weggelaten."

De redacteuren hebben een beter idee dan 'Israël' uit de Bijbel schrappen: de leerzame livestreams van Christenen voor Israël bekijken via YouTube. De relatie tussen God, Israël en de kerk wordt daar op een zorgvuldige wijze uitgelegd. "Ik heb er een paar bekeken en heb ervan genoten", aldus redacteur Patrick. "Ik zou zeker aanraden om daar in te schakelen. En laten we eerlijk zijn, we hebben tijd zat. We blijven nu massaal thuis."

Beluister het fragment vanaf minuut 30:


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Jeffrey. Je zegt van Vervangingsth.(VT) is geen sprake. Correct, dat zal ook niet gezegd worden. Welk volk kan of mag de landsnaam Israël gebruiken? En dat in het licht van de Gods beloften tav land en volk. Wanneer je geen Jood bent en geen zicht hebt op Gods beloften tav Israëls herstel, en in denken nog vast zit aan de aloude VT, wat een dwaalleer is, dan is dat tevens een ontkenning van Gods beloften tav het Joodse volk in de eindtijd (hermeneutiek?). Vinden we het toevallig, dat de staat Israël zich bevind op dezelfde plaats met Jeruzalem.