De kerk is het huis van God: is dat écht zo?

God 24 februari 2020 Chiel Voerman
kerk

In welk boek staat het ook alweer. Die zin die klinkt als: denk je echt dat God de hele week tussen de lampen aan het plafond hangt te wachten tot wij weer naar de kerk komen? Is dat Adrian Plass? De kerk is het huis van God, een paar gedachten daarover.

De kerk is het huis van God
Laatst was ik in een kerkdienst. Het ging over de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. En de kinderen mochten op een papier aankruisen wat er in de hemel niet meer terug zou komen. Ziekte bijvoorbeeld, komt niet meer terug. Tranen ook niet. En de kerk stond ook in dat rijtje. Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

Ik hoor vaak dat volwassenen aan hun kinderen uitleggen dat de kerk het huis van God is. Ook veel dominees zeggen het. In hun gebeden hoor ik vaak ‘dank U wel dat we weer in Uw huis mogen zijn’.

Waarom komt de kerk niet terug in de hemel? Omdat we dan altijd bij God zijn, was het antwoord van één van de kinderen.

We zeggen het dus zo vaak dat we het gaan geloven. God heeft een huis hier op aarde. Niet één huis blijkbaar, maar heel veel huizen. Want alle kerken claimen dat ze het huis van God zijn.

De kerk als bijzonder gebouw
Nu is de kerk niet hetzelfde als het kerkgebouw zul je zeggen. En daar ben ik het hartgrondig mee eens. Maar het lijkt er soms op dat veel mensen uiteindelijk toch vinden dat de kerk zelf een bijzondere plek is. Ik kerk liever in een schoolgebouw dan in een speciaal gebouw dat de rest van de week leeg staat. In verschillende discussies op internet (refoweb bijvoorbeeld) kan je lezen dat de kerk een bijzonder gebouw is. De voornaamste reden daarvoor is het feit dat de kerk een bijzonder gebouw is. Of te wel, een cirkelredenatie. Omdat de kerk gebruikt wordt voor kerkdiensten is het een bijzonder gebouw en ga je er geen feesten houden. De kerk als gebouw heeft blijkbaar toch iets heiligs. Al gaan de protestanten niet zo ver dat ze het kerkgebouw inwijden zoals de katholieken dat doen.

De kerk zou een bijzondere plek zijn omdat we God daar kunnen ontmoeten. En omdat God ons daar ontmoet. De kerk is het huis van God. En wat doet God daar als we de verwarming laag zetten, de lichten uitdoen en de deuren op slot doen? Blijft Hij daar wachten tot we weer langskomen? Zou Hij bij de kerkenraadsvergaderingen zijn?

Dat bijzondere gebouw is er dus niet meer in de hemel. Omdat we dan altijd bij God zijn. Dan hoef je er dus niet meer naar toe. Ik vind het mooi als een kind dat zegt, omdat het recht doet aan wat er in de hemel en op de nieuwe aarde gebeurd, denk ik. Maar tegelijk is het maar arm als het gaat over de periode hier op aarde. We kunnen toch nu al bij God zijn? Waarom leren we kinderen dat de kerk het huis van God is?

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Sluit God niet op in een kerk
Wat sluiten we God vaak op in de kerk (ineens begrijp ik waarom veel dominees in het gebed God een verslag doen van wat er die week allemaal gebeurd is aan aardbevingen, uitbraken van virussen en huwelijksjubilea. Zo is Hij toch weer helemaal op de hoogte na een week isolement).

Misschien vind je het overdreven dat ik dit zo schrijf. We zijn er toch allemaal aan gewend om te zeggen dat de kerk het huis van God is. En we weten toch allemaal wat we bedoelen? Maar ik denk dat de woorden die we gebruiken aangeven hoe we over de dingen nadenken. Ik denk dat we beter woorden kunnen gaan gebruiken die precies zeggen wat we bedoelen.

Als de kerk het huis van God is, verwachten we dan buiten de kerk wel genoeg van Hem?

Bedoelen we de geestelijke tempel, de bruid, het lichaam van Christus in de zin ‘de kerk is het huis van God’? Nee, dat lijkt mij niet. Want dan zouden we vinden dat het terug zou komen in de hemel en op de nieuwe aarde. En iets minder letterlijk zie ik het terug bij de gesprekken over de eenwording tussen de verschillende kerken. Waarom is dat zo belangrijk als het zou gaan om de geestelijke tempel?

Ik las dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. Dit denken lijkt oudtestamentisch.

Ik kan er niets anders van maken. Als we zeggen ‘de kerk is het huis van God’ dan lijken we nog te geloven dat er inderdaad een heilige plek is om God te ontmoeten. En hoeveel mensen geloven ook niet dat er ook nog bijzondere mensen nodig zijn om te bemiddelen tussen God en de mensen? De preek wordt tenslotte nog steeds het ‘woord van God’ genoemd dat ‘beaamd wordt’ door de gemeente. In een interview op CIP las ik dit: ‘De voorganger spreekt namens God tot de gemeente, of namens de gemeente tot God‘. In deze visie is de dominee blijkbaar een kanaal waarzonder er geen contact met God kan zijn. Dit denken lijkt oudtestamentisch. Maar het zou zomaar kunnen komen uit de heidense afgodendiensten. Lees in dit verband eens het boek ‘Zo zijn onze manieren‘ (aff.). Hier kan je er een recensie over lezen.

Geestelijke tempel
Gelukkig liet Jezus tijdens Zijn tijd op aarde zien wat God echt belangrijk vindt. Hij ging ons voor naar de zwakkeren en de uitgespuugden in de samenleving. Hij bracht genezing en vergeving. Hij verdiepte de wet weer tot de oorspronkelijke bedoeling: heb God lief en je naaste als je zelf. In Hem lezen we God, schreef ik in dit blog.
Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Het ging Jezus duidelijk om het geestelijke huis dat gebouwd wordt met levende stenen zoals jij en ik dat zijn.

Gelukkig zijn er veel kinderliedjes en andere liederen die het denken over God wat rechtzetten. Onder, boven, voor en achter God is overal. Hij is voor mij en naast bij en om mij heen. God hangt niet in de kerk te wachten tot het weer zondagochtend 9.30 is (bij ons overigens om onduidelijke redenen meestal 9.37).

Ik moest nog even denken aan mijn vorige blog over de stilte en de aanbidding. Die stilte waarover het daar gaat, die past misschien goed bij het beeld van de ‘kerk als huis van God’. De uitbundiger aanbidding en lofprijs past misschien beter bij ‘God is om je heen’.

Ik wil mijn kinderen graag leren dat God in hun hart woont en dat ze dus zelf een tempel van de Heilige Geest zijn. En dat we naar de kerk gaan om daar met anderen God te eren met onze liederen en gebeden. En dat de Bijbel daar wordt uitgelegd zodat we God nog beter kunnen leren kennen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bijbellezen
Getuigenis

Christengemeenschap in Nabije Oosten groeit explosief: "God bracht vurige christen op ons pad"

“Wat wij in zes maanden tijd zagen gebeuren; het was een wonder. De levens van volwassenen en kinderen worden voor de eeuwigheid veranderd.” Twee OM’ers*, werkzaam in het Nabije Oosten, willen niets liever dan het Evangelie delen met mensen die Jezus

Oscar Lohuis
Opinie

Een boodschap voor christenen die protesteren tegen Israël

Afgelopen zondag protesteerden meer dan 100.000 demonstranten tegen Israël in Den Haag. Ze snappen niets van de situatie in het Midden-Oosten. Oorlog in Jemen vanaf 2015: 300.000 tot 500.000 doden, waaronder honderdduizenden burgerslachtoffers. Vanwe

Vergaderzaal
Nieuws

Curatorium GerGem laat op eerste vergaderdag één kandidaat toe

Op maandag 19 mei is een kandidaat toegelaten tot de predikantsopleiding van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem). Dhr. P.C. Kok uit Waddinxveen mag starten aan de Theologische School in Rotterdam. Kok is 49 jaar oud, getrouwd en vader van drie kinder

Russische autoriteiten sluiten kerk
Persbericht

Russische autoriteiten sluiten kerk in Koerganinsk

Op 16 mei 2025 hebben de autoriteiten in Koerganinsk, een stadje in het zuiden van Rusland, de gemeente van de niet-geregistreerde baptisten verboden om diensten te houden en de deur van het gebouw verzegeld. De reden hiervoor is dat de gemeente 's z

Franklin Graham
Nieuws

Evangelist Franklin Graham komt naar Berlijn: "Europa wordt duister continent"

Van 27 tot en met 30 mei vindt in Berlijn de grootste bijeenkomst over christelijke evangelisatie in 25 jaar plaats. De Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) organiseert dan het European Congress on Evangelism, speciaal gericht op christelijke

Andries Knevel
Podcast

Gaan Bijbelse profetieën in vervulling in Israël? Andries Knevel antwoordt

Bijna vijftig Joden uit Frankrijk zijn onlangs aangekomen in Israël, op de vlucht voor het toenemende antisemitisme in hun thuisland. Een christelijke organisatie financierde de reis, vanuit een verlangen om Bijbelse profetieën te vervullen. Is dit t

Rose Docherty
Nieuws

Schotse vrouw (74) bereid om gevangenis in te gaan na arrestatie bij abortuskliniek

De 74-jarige Rose Docherty uit Schotland is bereid de gevangenis in te gaan. Ze bood vrouwen hulp aan bij een abortuskliniek. Dat schrijft Christian Today. Ze werd als eerste gearresteerd onder de nieuwe omstreden wet die stille aanwezigheid rond abo

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen wijst op hoofdzaak die alle kerken met elkaar gemeen hebben

Nederland kent veel verschillende kerken en soms zijn de verschillen tussen kerken ook levensgroot. Want spreek je bijvoorbeeld van het avondmaal of de mis? En biedt de Bijbel wel of geen ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers? Ondanks al die verschill

Meerartikelen

Ron Jans
Video

Deze evangelist deelt Jezus' boodschap met voetbaltrainer Ron Jans

"God was voor mij een vaag concept. Tijdens een latere zoektocht heb ik Jezus gevonden", zo vertelde evangelist Huib Rommers. Op straat sprak hij met Ron Jans, trainer van de voetbalclub FC Utrecht, over de blijde boodschap van Jezus Christus. "Relig

Kinderdoop vs. geloofsdoop
Nieuws

Hoofdredactie RD: 'Wie zich opnieuw laat dopen, minacht Gods belofte'

De groeiende belangstelling voor de geloofsdoop binnen de reformatorische gezindte zorgt voor spanningen in kerken en gezinnen. Volgens de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad is deze ontwikkeling niet slechts een verschil van inzicht, maar e

Joke
Getuigenis

Een ingrijpende geloofsreis: God liet Joke niet in de steek

Ik ben in Apeldoorn opgegroeid met mijn moeder en oma. Mijn vader was er toen al niet meer, tijdens de zwangerschap is mijn vader overleden door een val van de trap. Dat was verschrikkelijk voor mijn moeder. Mijn moeder besloot daarom bij mijn oma in

Erik Bakker
Opinie

De kerk is als een vlaggetje dat meewaait in de wind van de cultuur

Er zijn van die momenten dat je je afvraagt waar het in vredesnaam mis is gegaan. De wereld staat letterlijk in brand – oorlogen, ontheemden, morele verwarring, eenzaamheid die aan de ziel vreet. Je zou denken dat kerken daar wel iets tegenover zoude

Ds. G. J. Post
Video

CGK-predikant over veranderingen rond identiteit: "Vandaag moet je zelf bepalen wie je bent"

“Tien jaar geleden wist je bij een geboorte: het is een jongetje of een meisje. Maar in de wereld van vandaag is dat slechts een voorlopige conclusie", aldus ds. G. J. Post. In een recente preek schetste de CGK-predikant dat iemands biologische gesla

Hans van Vuuren
Video

Terugkijken: Hans van Vuuren blikt vooruit op de Psalmendag

Vandaag (17 mei) organiseert Groot Nieuws Radio op themakanaal Blijde Klanken weer een Psalmendag. Van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds zijn alle 150 psalmen te horen. Dit jaar is het extra bijzonder omdat Blijde Klanken op 17 mei ook drie

Anne-Mareike Schol-Wetter
Interview

Helft Nederlanders staat sceptisch tegenover de Bijbel: Bijbelwetenschapper reageert

Bijna de helft van de Nederlanders staat sceptisch of zelfs vijandig tegenover de Bijbel. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Patmosonderzoek. Daarnaast lezen steeds minder Nederlanders nog uit de Bijbel. Tegelijkertijd is er onder jongeren wél spr

Rianne Versteeg-Aantjes
Boekfragment

Zwanger? Laat je leiden door Gods Geest bij elke keuze

Zwangerschap is bij uitstek een tijd om je te laten inspireren door God. Een tijd om stil te staan bij Zijn plan voor jouw leven en dat van je kindje. Een tijd om Gods Geest uit te nodigen in je hart en hoofd, zodat je de keuzes die je moet maken in

Dr. C. A. van der Sluijs
Column

Nostalgie nam plaats in van waarachtige vreeze des Heeren

Wat is er toch aan de hand de laatste weken? Het lijkt wel of ons land bezet werd door nieuwe vreemde machten. De euphorie kende geen grenzen. Gewezen EO-coryfeeën waren buiten zichzelf bij het zien van de witte rook boven het Vaticaan. En de massa o

Ds. L. W. den Boer
Nieuws

Hervormde gemeente Bergambacht brengt beroep uit op ds. L. W. den Boer

Ds. L. W. den Boer (foto) denkt de komende weken na over een mogelijk vertrek uit Goedereede. De hervormde predikant heeft een beroep uit Bergambacht ontvangen. In de Laurentiuskerk (Wijk B) moet Den Boer de opvolger worden van ds. P. Wijnberger die

Acteur die Filippus speelt
Nieuws

Hitserie The Chosen maakt zich op voor 'emotionele' zesde seizoen

Reza Diako, die de apostel Filippus speelt in de populaire serie The Chosen, blikt vooruit op seizoen zes. Volgens de acteur wordt het een intens en emotioneel hoofdstuk in het levensverhaal van Jezus. “Het wordt pijnlijk. Het wordt moeilijk", zegt D

Duitse kerk
Nieuws

Onderzoek: Meerderheid Duitsers gelooft slechts in twee geslachten

Uit een recent onderzoek van INSA-Consulere, uitgevoerd in opdracht van het christelijke persbureau IDEA, blijkt dat 62 procent van de Duitsers gelooft dat er slechts twee geslachten zijn: man en vrouw. Het onderzoek werd tussen 9 en 12 mei gehouden