cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 januari 2020 door Jeffrey Schipper

Zo reageren ChristenUnie en SGP op Trumps vredesplan voor Israëli's en Palestijnen

"Goed dat er een poging gedaan wordt om de impasse te doorbreken. Het voorstel van Trump verdient een eerlijke kans. Alleen via onderhandelingen kan er gekomen tot duurzame vrede", aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in reactie op het door Donald Trump gepresenteerde vredesplan voor Israëli's en Palestijnen.

Het plan moet uiteindelijk leiden tot twee staten naast elkaar, Israël en Palestina. Maar waar Palestina precies komt te liggen, is onduidelijk. Daar moet over onderhandeld worden, vindt Trump. Zijn regering ziet in heel Jeruzalem "de ongedeelde Israëlische hoofdstad" en ziet in door kolonisten ingenomen Palestijns gebied ook Israëlisch grondgebied.

Voordewind juicht het toe dat "er na decennia van impasse en wederzijds lijden, een nieuw plan ligt om tot een veilig Israël met erkende grenzen te komen en een levensvatbare Palestijnse staat. Beide partijen zullen het via onderhandelingen eens moeten worden over afspraken om samen te leven. Alleen via dialoog kan er duurzame vrede ontstaan en we hopen dat dit plan hieraan bijdraagt. Aanslagen en tegenaanvallen hebben tot nu toe alleen geleid tot slachtoffers en haat.

De ChristenUnie vindt dat dit plan de moeite waard is om serieus genomen te worden door beide partijen. Onze hoop is dat dit het begin is van nieuwe onderhandelingen en een herstart van het gestokte vredesproces. Het plan biedt een Palestijnse staat economische kansen. Tegelijk erkent het de religieuze waarde die de drie wereldreligies zien in Israël en hun heilige plaatsen zoals de speciale status van Jeruzalem en de Tempelberg. Het plan doet recht aan 3.000 jaar joodse geschiedenis in het land en erkent het recht van het Palestijnse volk op een eigen staat", aldus het CU-Kamerlid op de site van zijn partij.

SGP-leider Kees van der Staaij hield het bij een korte reactie via Twitter: "Vredesplan verdient serieuze overweging. Onverstandig om deur gelijk dicht te gooien." De Palestijnse autoriteiten hebben het plan vooraf al afgedaan als "bedrog". Zij willen de sinds 1967 'bezette' Palestijnse gebieden terug. 


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
De Arabieren zeggen al vanaf 1948 nee. Zij willen Israël al vanaf dag 1 vernietigen en zeggen al bij voorbaat nee tegen ieder plan. Hoe moet je onderhandelen met mensen die op je ondergang uit zijn?