cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 september 2019 door Patrick Simons

Gerechtshof Den Haag: inzagerecht geldt ook voor interne stukken kerkenraad

Interne stukken van de kerkenraad zoals correspondentie over een persoon, vallen onder de nieuwe privacywet, inmiddels beter bekend als AVG. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag.

Het gerechtshof deed uitspraak over een zaak waarin een conflict bestaat tussen de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Dordrecht en een gemeentelid. Het gemeentelid wilde, op grond van de AVG, dat de kerkenraad haar kopieën overhandigt van correspondentie mailverkeer uit de afgelopen drie jaar waarin haar persoonsgegevens in voorkomen. Daarom begon zij ook een rechtszaak.

In eerste instantie wees de rechtbank het verzoek in 2018 voor het grootste gedeelte af. De kerkenraad diende slechts enkele documenten te overhandigen. Het hof Den Haag is het daar echter niet mee eens en vernietigt dan ook het oordeel van de rechtbank. Het grootste gedeelte van het verzoek van het kerklid wordt nu toegewezen. De vrouw krijgt de beschikking over meer dan 30 verschillende documenten.

De uitspraak heeft behoorlijk gevolgen voor kerken en kerkenraden in heel Nederland. Concreet kan dit namelijk betekenen dat men voortaan desgevraagd inzage in mailverkeer en correspondentie moet geven aan gemeenteleden wanneer persoonsgegevens van deze gemeenteleden hierin voorkomen. Interne stukken van de kerkenraad vallen daarmee onder het inzagerecht.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Wat is het rolnummer van deze uitspraak, dan zoek ik dat zelf ook even op!