Reacties christelijke partijen op Troonrede: kloof tussen éénverdieners en tweeverdieners nóg groter
Dinsdag was het Prinsjesdag. Een jaarlijks festijn waarbij de Nederlandse politiek, en ieder die daar omheen draalt, kosten nog moeite spaart om zo mooi en origineel mogelijk uitgedost ten tonele te verschijnen. We zien de meest bijzondere hoeden en jurken langskomen, al gaat het natuurlijk vooral om de inhoud van de Troonrede die de koning voorleest. Daarin wordt duidelijk wat de financiële verwachtingen van komend jaar zijn. Hoe reageerden de christelijke partijen hier eigenlijk op? CIP.nl verzamelde een aantal reacties.
Verschillende politici probeerden ook een statement te maken door middel van de kleding die ze droegen. Zo besloot Marianne Thieme om een insectenjurk te dragen. Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid voor ChristenUnie, verscheen zelfs in zeewierpak. Van de laatste zou het eigenlijk pas nieuws zijn als ze in 'gewone' kleding verscheen, aangezien ze eerder al in outfits verscheen die gemaakt waren van plastic colaflessen, een visnet, oude spijkerbroeken en zelfs een treincoupé.
Haar partij was, als coalitiepartner, duidelijk tevreden over de miljoenennota. ChristenUnie zette daarbij in op drie belangrijke resultaten: Er komt 500 miljoen euro extra beschikbaar voor het kindgebonden budget, er komt 185 miljoen beschikbaar voor een hogere zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen én in 2020 wordt er 61 miljoen extra geinvesteerd in de rechtspraak. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers is vooral erg blij met het eerste. "Voor honderdduizenden ouders met kindgebonden budget betekent dat honderden euro's extra per jaar", stelt hij op Twitter.
Tussen al dat nieuws van vandaag zit ook zo’n parel waar we ons bij de formatie sterk voor hebben gemaakt: 500 miljoen extra voor gezinnen. Voor honderduizenden ouders met kindgebonden budget betekent dat honderden euro’s extra per jaar. https://t.co/wNoLc2rj7p
— Gert-Jan Segers (@gertjansegers) September 17, 2019
Paul Blokhuis (CU), staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stond op Twitter vooral stil bij wat de miljoenennota zegt over het ministerie waarvan hij staatssecretaris is. Zo deelt hij dat er ruim drie miljard euro meer naar de zorg gaat en dat de strijd tegen overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik doorgaat. Ook deelt hij een bericht van zijn ministerie waarin wordt gesteld dat er 50 miljoen extra is uitgetrokken voor scholing van personeel in de zorg. Het gaat daarbij om behouden, opleiden, omscholen en herintreden.
In 2020 gaat 65 miljoen extra naar de gemeenten zodat zij zorg en ondersteuning in de eigen omgeving kunnen bieden aan mensen met psyschische aandoeningen. Dit bedrag groeit komende jaren verder naar 90 miljoen. #Prinsjesdaghttps://t.co/87zV5nIQij pic.twitter.com/7LwbpIKxvR
— Paul Blokhuis (@PaulBlokhuis) September 17, 2019
De SGP reageert door middel van een verklaring uitgebreid op de Troonrede. Voorman Kees van der Staaij vraagt zich daarbij af of we wel crisisbestending zijn. "Het begrotingsoverschot slinkt en in 2021 dreigt er zelfs een tekort. Daarmee kun je geen tegenvallers en andere economische schokgolven opvangen", waarschuwt hij op de website van zijn partij.
Ook gaat Van der Staaij nog in op éénverdieners, een belangrijk punt voor zijn partij. Hoewel de koopkracht van éénverdieners stijgt, gaan tweeverdieners er wederom meer op vooruit wat zorgt voor een nog grotere klooft. "Het blijft de SGP een doorn in het oog dat éénverdieners soms tot wel zes keer zoveel belasting betalen over eenzelfde inkomen als tweeverdieners."
Ook stipt hij het in zijn ogen doorgeschoten vrijheidsdenken in ons land aan. "Wat mij opvalt is dat het kabinet met sneltreinvaart bezig is staatswiet mogelijk te maken, maar dat de aanpak van misstanden in de prostitutie in de laagste versnelling staat."
Het CDA deelt op Twitter een filmpje van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Daarbij wordt ingegaan op de vraag wat er nu eigenlijk precies in het beruchte koffertje zit. Ook benadrukt de partij dat het kabinet meer in de zorg investeert. "Maar geld geeft geen zorg, mensen doen dat. Het werven en behouden van mensen voor de zorg is daarom topprioriteit."
‘Hé ben jij niet die man van het koffertje?’ 🧳 #Prinsjesdag pic.twitter.com/NW8h2Oucjz
— CDA (@cdavandaag) September 17, 2019
Praatmee