Niet zonder gevaar naar de Bijbelschool: "Sommige studenten zijn ontvoerd"
“Op een dag verliet één van onze studenten de Bijbelschool. Hij werd een auto ingesleurd en ontvoerd.” Wie in Nederland voor een Bijbelschool kiest, bestudeert in een veilig klaslokaal christelijke boeken. In het land van pastor Paul betalen zijn studenten een hoge prijs om Bijbelkennis op te doen. Hij vertelt over de Bijbelschool in Jos, die wordt ondersteund door SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk).
De Bijbelschool verhuisde in 2006 van Benin in Zuid-Nigeria naar Jos omdat volgens Paul de tijd was aangebroken om het noorden van Nigeria te bereiken. “Ons doel is om christenen op te leiden zodat zij Noord-Nigeria kunnen bereiken met het Evangelie. Voor mensen uit het zuiden is het altijd ingewikkeld om in het noorden te werken. Er is sprake van een andere cultuur met de nodige problemen (in Noord-Nigeria vinden regelmatig terreuraanslagen plaats, red.). Gelovigen uit het noorden zijn beter in staat om Noord-Nigerianen te bereiken. Daarom hebben we ons in Jos gevestigd.”
Inmiddels telt de Bijbelschool meer dan tweehonderd studenten die als ambassadeur van Christus naar Noord-Nigeria gaan vertrekken. Veel studenten hebben een islamitische achtergrond of hebben een andere traditioneel-Afrikaanse religie de rug toegekeerd. De Bijbelschool telt ook studenten die in een orthodox-christelijk milieu zijn grootgebracht en een passie hebben ontwikkeld voor het Evangelie. Fulltimestudenten krijgen twee jaar onderwijs en studeren iedere werkdag van 08:00 tot 17:00 uur. Ze leren daarnaast ook praktische vakken zoals schoenmaken, zodat ze zoveel mogelijk zelfredzaam zijn.
Ontvoeringen
“Sommige studenten met een islamitische achtergrond zijn sinds ze aan hun studie begonnen niet meer thuis geweest,” merkt Paul op. “Christus aanvaarden betekent in hun situatie alles verliezen. Regelmatig zijn christelijke studenten ontvoerd. Na een lesdag verliet één van onze studenten de Bijbelschool om aan de overkant naar een markt te gaan. Opeens werd hij vastgegrepen en een auto in gesleurd. Op weg naar zijn voormalige woonplaats reed de auto langs een checkpoint van de politie. De jongen zei schreeuwend tegen de politie dat hij was ontvoerd. Vervolgens slaagde de politie erin om de auto te stoppen. De jongen werd vrijgelaten en door de politie terug naar onze school gebracht.”
Paul wijst naar een boom naast de Bijbelschool. “Op die plek is ooit bijna een vrouwelijke student ontvoerd. Voordat de ontvoerders haar mee konden nemen, konden omstanders ingrijpen en was ze vrij. Niet lang na dat incident kon zij niet langer zien. We hebben hulp gezocht bij een opticien in Jos. Iedereen die wij raadpleegden gaf aan dat er bij haar ogen geen complicaties zijn waargenomen. En toch kon ze niet zien. Drie maanden later werd ze midden in de nacht gewekt door een groot Licht. Een stem zij: ‘Sta op.’ De vrouw zette haar been op de grond en had haar zicht weer terug!"
Pastor Paul
Als schapen onder de wolven
Om zo goed mogelijk met vervolging om te gaan vindt de pastor het belangrijk dat zijn studenten te horen krijgen dat christen-zijn niets te maken heeft met het welvaartsevangelie. “In tegenstelling tot wat in Zuid-Nigeria wordt geleerd, heeft het christendom niets met welvaart te maken. Sommige studenten die hier zijn opgeleid om het Evangelie in het noorden zijn gedood of ontvoerd.” De pastor en zijn collega’s houden altijd contact met oud-studenten. “Als ze gevaar lopen, halen we ze hier naartoe. In voor- en tegenspoed willen we voor hen klaarstaan.”
‘Zie, Ik zend u als schapen te midden van de wolven,’ zegt Jezus in Mattheüs 10. De Bijbelschool-studenten zullen dat ook écht op deze manier ervaren. In Noord-Nigeria is terreurgroep Boko Haram actief. Duizenden christenen waren slachtoffer van hun terreurdaden en inmiddels zijn ook gematigde moslims doelwit. De laatste jaren zaaien ook Fulani-herders dood en verderf. “Sommige studenten worden opgeleid om in die regio vanuit kerken missionair werk te doen. Anderen gaan op individuele basis van het ene dorp naar het andere. Dit is gevaarlijk werk, maar christenen doen hun missiewerk met enthousiasme.”
Sterven voor Jezus
Paul kan niet ontkennen dat het missiewerk soms zo zwaar is en de tegenstand zo hevig dat christenen hun geloof verliezen. “Ik weet dat dit gebeurt, ook al heb ik niet vaak de gelegenheid om deze mensen te ontmoeten. Maar de overgrote meerderheid van onze studenten is bereid om voor Jezus te sterven, wat er ook gebeurt.” De pastor verwijst naar de moeder van twee christelijke studenten. “Boko Haram heeft voor haar ogen haar man onthoofd met de mededeling: ‘Dit gaat je hele familie overkomen als jullie Jezus niet verloochenen. Zij en haar kinderen zijn nog steeds christen.”
Terwijl het christendom in Nigeria groeit en bloeit, lopen kerken in Europa leeg. De Bijbelleraar heeft een boodschap voor broeders en zusters in ons werelddeel. “Het liefst willen we grote kerken, een mooi huis en zoveel mogelijk bezittingen. Wat blijft er van ons geloof over als we dit kwijtraken? Kijk naar hoe de discipelen aan hun einde zijn gekomen. Kijk naar het leven van Jezus. Er is geen verschil tussen Jezus en Zijn volgelingen. Als ze de Meester vervolgen, zal de wereld ook ons vervolgen. Jezus is ons Voorbeeld. Als we in Zijn voetsporen willen treden, hoort lijden er ook bij.”
Bovenstaand verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). CIP.nl sprak tijdens een recente reis naar Nigeria met diverse vervolgde christenen. Lees hier meer over het werk van SDOK.
Foto boven: Pastor Paul met één van zijn leerlingen.
Praatmee