"Er is werk aan de winkel voor wie trouwt"

“Soms wordt het huwelijk gezien als een soort eindstreep. Vanuit de gedachte: Als we straks bij elkaar zijn, komt alles goed. Maar liefde is een werkwoord,” zegt Dineke Groeneveld. Zij is een van de sprekers op de huwelijksconferentie van het LCJ. Wie trouwplannen heeft of nog niet zo lang geleden in het huwelijksbootje is gestapt, is 9 december welkom op de conferentie. Dineke blikt vooruit.
Tijdens huwelijksconferenties wordt vaak benadrukt hoe belangrijk communicatie is. Wat moeten we eigenlijk onder communicatie verstaan?
“Elkaar begrijpen, aanvullen en steunen door middel van verbale en non-verbale signalen,” antwoordt Dineke. “Let maar eens op wat er gebeurt als je tegen iemand zegt: ‘Denk eens aan een boom.’ De één kan denken aan een eikenboom, terwijl je eigenlijk een kastanjeboom in gedachten hebt. Op deze manier gaat het vaak mis in de communicatie. Als je vraagt ‘wil je je rommel opruimen’ is het allereerst de vraag wat die ander onder rommel verstaat. Communicatie kan op het eerste gezicht eenvoudig lijken, maar het is knap ingewikkeld. Aan de andere kant is het ook weer goud als je ziet dat twee mensen die van elkaar houden vaak met een enkel oogcontact elkaar hele verhalen vertellen.”
Ook op non-verbaal gebied kan het misgaan. Op welke wijze bijvoorbeeld?
“Het komt nog weleens voor dat mensen met elkaar in gesprek zijn terwijl één van de twee achter de laptop zit. Als de persoon achter de laptop zegt: ‘Ik versta je echt wel,’ wordt er een dubbel signaal uitgezonden. Verbaal wordt aangegeven dat hij of zij luistert, maar non-verbaal wordt er een andere boodschap overgebracht. Die persoon lijkt er toch niet helemaal bij te zijn. Daarom is een handreiking als ‘neem tijd voor elkaar’ moeilijker dan op het eerste gezicht lijkt. Tijd maken betekent ook écht luisteren. Voor de volle honderd procent. Wanneer je je daarin oefent en elkaar daarbij helpt, zal je merken dat deze investering echt de moeite waard is. Je krijgt er zoveel voor terug.”
En dan zijn er ook nog verschillen tussen hoe mannen en vrouwen denken…
“Dat klopt,” geeft Dineke toe. “Mannen zijn vaak directer en concreter. Over het algemeen hebben vrouwen meer tijd nodig voordat ze iets uitpraten Als er een conflict is komen vrouwen er bijvoorbeeld een week later op terug, terwijl mannen er inmiddels al vanuit zijn gegaan dat het meningsverschil is uitgepraat. Ook kan een man meer in vakjes denken, is mijn indruk. Als zijn vriendin of vrouw niet op een appje reageert, zal hij sneller denken: ‘Dat komt later wel.’ Ik heb het idee dat vrouwen het over het algemeen moeilijker vinden om dat los te laten en liever meteen een antwoord krijgen. Pin je echter niet helemaal vast op de verschillen maar geniet van de verschillen.”
Wat is een onder jonge christenen veelvoorkomend misverstand over het huwelijk?
“’Als we straks getrouwd zijn komt alles goed’. Die gedachte kan vooral opspelen als er in de verkeringstijd zorgen zijn in een van de thuisgezinnen. Maar het huwelijk is een begin van een lange mooie weg samen en niet een soort eindstreep. Natuurlijk kan het huwelijk een mooie tijd zijn met elkaar, maar dan neemt niet weg dat dit een (op)gave is. Liefde is een werkwoord.
‘Houden van’ kun je niet regisseren. Dat moet vanzelf gaan en daar is de verkeringstijd voor bedoeld. Als dat liefdesplantje eenmaal is geworteld, ontstaat er een nieuwe fase. Dat plantje heeft regelmatig water nodig. Anders loopt het verkeerd af. Als je niet je best doet om de ander te begrijpen, te respecteren of de ander niet gelijkwaardig behandelt, gaat het liefdesplantje kwijnen of scheefgroeien. En dus is er werk aan de winkel. Tijd maken voor elkaar, luisteren naar elkaar en het delen van je emoties. Het ene stel doet dat door samen te fietsen. Een ander stel door samen een film te kijken.”
Wat heb je geleerd in de vele gesprekken die je over huwelijken en relaties hebt gevoerd?
"Bijna alle mensen hebben behoefte aan een levensmaatje. Iemand die je ziet, je hoort en erkent. Dat is goed en mooi. God heeft dit ook zo aan ons gegeven. Maar omdat mensen ten diepste ook veel van zichzelf houden, is het ook weleens lastig als een ander ‘ertussen’ komt. In de verkeringstijd is het gemakkelijker om de ander belangrijker te vinden dan jezelf. Maar op een gegeven moment treedt er gewenning op en komt de eigen wil meer op de voorgrond. Zeker als de irritante karaktertrekken van die ander meer en meer naar boven komen. Het toont aan hoe moeilijk liefhebben is. Maar ondanks deze worstelingen is het o zo waard om van elkaar te houden, in elkaar te investeren, trouw te zijn en zo ook liefde door te geven aan je eventuele kinderen en de rest van je omgeving’.”
Praatmee