cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 augustus 2013 door Jeffrey Schipper

Egypte: christenen bijeen in verwoeste kerk

"Dit zal ons leren betere christenen te zijn." De kerk van dominee Sameh Ibrahim was verwoest. Desondanks kwamen christenen gisteren in het gebouw bijeen om God te aanbidden. In plaats van het prediken van haat, koos men voor het bidden met medegelovigen met een positieve insteek, blijkt uit een Twitterverslag van prominent journalist Jan Eikelboom van Nieuwsuur en collega Ruth Vandewalle.

Eikelboom bezocht gisteren de kerkdienst van Sameh's gemeente in de Egyptische plaats Minya. De journalist was duidelijk onder de indruk. Gelovigen laten hem weten dat toen de kerk in brand werd gestoken noch de politie, noch de brandweer, noch het leger kwam helpen. "Moslims uit de buurt kwamen wel helpen toen de kerk in brand werd gestoken," twittert Eikelboom. Dominee Sameh liet weten dat niet de moslims het probleem zijn, maar de extremisten. Ondertussen ontkennen moslims in Minya dat ze de kerk in brand hebben gestoken. Volgens hen zijn het provocateurs van de regering.

Brandweer deed niets
Merkwaardig genoeg is 200 meter naast de kerk de brandweer gehuisvest. Toch kwamen ze niet in actie toen de kerk in vlammen opging, blijkt uit het verslag van Eikelboom. Ook het cultureel centrum van de Jezuïeten in Minya is verwoest. In totaal zouden 500 man het centrum hebben aangevallen. De aanval was volgens de jezuïeten georganiseerd door de extremistische moskee. Ze hebben verschillende mensen herkend. Verder was de journalist getuige van verwoeste winkels van christenen en een verbrande Koptische school. "Voor de verwoesting, die we hier aantreffen, heb ik maar een woord: pogrom," aldus Eikelboom.

"We wonen in onze kerk. Dus als iemand onze gemeente aanvalt, wordt ons huis aangevallen," zegt predikant John Amin van de Beni Mazar te  tegenover de Baptist Press. "De kinderen zijn bang," voegt hij toe. Volgens Amin zijn velen binnen de christelijke gemeenschap bang. Maar hij gaat door met het leiden van zijn gemeente . "We willen dat mensen onze gemeente zien groeien." In totaal zouden in Minya 14 kerken zijn aangevallen. In het hele land zijn vorige week bijna 70 kerken en andere christelijke instellingen vernietigd.

Het Egyptische Bijbel Genootschap heeft christenen in het land opgeroepen om vijanden lief te hebben. Het vraagt ook gebed voor de bescherming van christenen en hun eigendommen en vergevingsgezindheid.


Christenen bidden in hun beschadigde kerk


De ravage in de kerk van dominee Sameh Ibrahim

Bekijk een videofragment van Spirit24:


Foto's via Jan Eikelboom

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen