Slepende rechtszaak ten einde: christelijke fotografe mag homohuwelijken afslaan

De Amerikaanse staat New York heeft een schikking getroffen met Emilee Carpenter. De christelijke fotografe weigerde mee te werken aan een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. De staat betaalt 225.000 Amerikaanse dollar (zo'n 207.000 euro) aan advocaatkosten. Daarmee komt een vier jaar durende juridische strijd tot een einde.
Emilee Carpenter begon haar rechtszaak in 2021. Ze vreesde dat de antidiscriminatiewet van New York haar zou dwingen om mee te werken aan een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Op religieuze gronden wilde ze dat niet. Ze was bang dat haar gewetensvrijheid daarmee in het gedrang zou komen.
“Ik wil trouw zijn aan mijn geloof", gaf Carpenter aan. Haar bezorgdheid werd gedeeld door christelijke advocaten van Alliance Defending Freedom.
Rechter geeft Carpenter gelijk
In mei van dit jaar gaf de federale rechter Frank Geraci Carpenter gelijk. De staat mag haar niet dwingen om foto’s te maken van huwelijken waar zij vanwege haar geloofsovertuiging niet aan wil bijdragen. Ook mag de staat haar niet verbieden om haar standpunt op haar website of sociale media-accounts te delen.
Volgens het vonnis mag Carpenter bovendien vragen stellen aan klanten om te achterhalen of het om een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht gaat. Daarmee mag ze bepalen of ze de opdracht wel of juist niet accepteert.
De advocaat van Carpenter, Bryan Neihart, is tevreden met de uitspraak. “Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen", zegt hij. “We zijn blij dat Emilee nu haar christelijke visie op het huwelijk mag uiten zonder dat ze daarvoor gestraft wordt.”
Neihart verwijst ook naar een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 2023, waarin bevestigd werd dat de overheid niemand mag dwingen om dingen te zeggen die tegen zijn of haar overtuiging ingaan.
“De grondwet beschermt Emilee’s recht om haar eigen geloof te uiten, terwijl ze mensen van alle achtergronden blijft dienen", aldus Neihart. “Die vrijheid geldt voor alle Amerikanen - wat hun levens- of geloofsovertuiging ook is.”
Eerdere soortgelijke zaken
Hoewel Carpenter zelf geen boete kreeg voor haar weigering, zijn er in de VS meerdere christelijke ondernemers geweest die wél werden aangeklaagd. Zo moesten Aaron en Melissa Klein uit Oregon liefst 135.000 Amerikaanse dollar (omgerekend zo'n 115.000 euro, red.) betalen omdat ze geen bruidstaart wilden bakken voor een homohuwelijk. Bloemenverkoopster Barronelle Stutzman betaalde 5.000 Amerikaanse dollar (ruim 4000 euro, red.) om haar rechtszaak te beëindigen.
Praatmee