Meerderheid Tweede Kamer lijkt tegen verbod op 'homogenezing'

Een initiatiefvoorstel om een verbod in te voeren op behandelingen die homoseksualiteit zouden genezen, gaat het waarschijnlijk niet halen. NSC en CDA zullen tegenstemmen, en ook de PVV zegt het voorstel niet te steunen.
Het initiatiefvoorstel om behandelingen die homoseksualiteit zouden 'genezen' te verbieden, richt zich op het strafbaar stellen van zogenaamde conversietherapieƫn. Deze praktijken proberen iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit te veranderen of te onderdrukken, wat kan leiden tot ernstige psychische schade. Het voorstel, ondersteund door partijen als D66, GroenLinks-PvdA, VVD, SP en Partij voor de Dieren, beoogt met name minderjarigen te beschermen tegen deze schadelijke behandelingen.
NSC en CDA zeggen tegen het voorstel van de vijf partijen te zijn, en de zogeheten conversietherapieƫn op een andere manier te willen aanpakken: via de strafbaarstelling van psychisch geweld die op komst is. "De opvatting dat homoseksualiteit een aandoening is waarvan iemand zou kunnen genezen, moet bestreden worden. Maar de initiatiefwet is onduidelijk, juridisch problematisch en moeilijk handhaafbaar", zo zegt CDA-Kamerlid Derk Boswijk tegenover het Nederlands Dagblad.
De ChristenUnie en de SGP spraken zich eerder al uit tegen dit initiatiefvoorstel. In mei 2019 stemden beide partijen tegen een motie die opriep tot een verbod op dergelijke 'conversietherapieƫn'. De ChristenUnie benadrukt het belang van individuele keuzevrijheid en is van mening dat, hoewel zij dergelijke therapieƫn afkeurt, een wettelijk verbod te ver gaat. De SGP deelt deze opvatting en hecht sterk aan de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Om die reden is de partij tegen een dergelijk verbod.
De Raad van State heeft eerder kritisch geadviseerd over het initiatiefvoorstel om zogenaamde 'homogenezingstherapieƫn' te verbieden. Hoewel de Raad begrip toont voor het doel om minderjarigen en kwetsbare volwassenen te beschermen tegen schadelijke conversiehandelingen, plaatst zij vraagtekens bij de noodzaak en effectiviteit van een nieuwe strafbaarstelling. De Raad wijst erop dat bestaande strafbepalingen, zoals die tegen mishandeling en dwang, al mogelijkheden bieden om dergelijke praktijken aan te pakken.
Het COC pleit al ruim tien jaar voor een verbod. De behandelingen werken volgens de belangenorganisatie niet, maar leiden wel tot mentale schade, depressies en (gedachten over) zelfmoord.
Praatmee