Grote meerderheid Nederlanders wil geen wetsvoorstel conversiehandelingen
De grote meerderheid van Nederlanders heeft nog nooit van het wetsvoorstel 'wet strafbaarstelling conversiehandelingen’ gehoord. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van NPV - Zorg voor het leven is uitgevoerd. Dit wetsvoorstel grijpt diep in op persoonlijke vrijheden. Het wetsvoorstel moet het strafbaar maken om ‘veranderende’ of ‘onderdrukkende’ invloed uit te oefenen op iemands seksuele gerichtheid of genderidentiteit.
75 procent van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van dit wetsvoorstel. Daarnaast kent 15 procent het van naam, maar weet niet wat het inhoudt. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau DirectResearch, dat in opdracht van NPV - Zorg voor het leven onder een representatieve groep van 506 Nederlanders het onderzoek uitvoerde. In februari debatteert de Tweede Kamer over dit wetsvoorstel.
Vragen stellen bij gender strafbaar
De initiatiefnemers van het wetsvoorstel strafbaarstelling conversiehandelingen willen therapie strafbaar maken die seksuele gerichtheid of genderidentiteit zou beïnvloeden.
Dit raakt de diagnose van ‘genderdysforie’ en de mogelijke behandeling daarvan. Deze visie wordt niet weerspiegeld in de mening van Nederlanders: 70 procent vindt namelijk dat het niet strafbaar moet worden om genderdysforie als psychiatrische aandoening aan te merken.
Hulp bij acceptatie biologische geslacht onzeker
Driekwart van de Nederlanders (76 procent) vindt dat het niet strafbaar moet worden om iemand die gevoelens van onvrede over zijn of haar geslacht ervaart, hulp te bieden om zijn of haar biologische geslacht te accepteren. Bert-Jan Heusinkveld (foto), directeur van de NPV: "Er mag wel hulp geboden worden, als het maar het soort hulp is dat volgens de initiatiefnemers het juiste soort is: hulp die de volledig autonome keuze van seksuele identiteit en genderdiversiteit bevordert."
Inbreuk op vrijheden
Uit het onderzoek blijkt verder dat veel mensen bezorgd zijn dat dit wetsvoorstel ter sprake komt in de Tweede Kamer. "Ga geen mensen aanklagen die het niet met je eens zijn. Dit gaat totaal de verkeerde kant op", zegt een bezorgde Nederlander. "Dit is puur mensenrechtenschending", volgens een ander. Bert-Jan Heusinkveld: "Dit wetsvoorstel bevat ongedefinieerde termen met een niet-afgebakend bereik. Het maakt onevenredige inbreuk op privé- en gezinsleven en schendt vrijheden van godsdienst en meningsuiting. Dit wetsvoorstel raakt iedereen."
Praatmee