Cubaanse pastor vrijgelaten na ruim drie jaar gevangenschap
Pastor Lorenzo Rosales Fajardo is na meer dan drie jaar gevangenschap vrijgelaten uit een Cubaanse gevangenis. Zijn vrijlating, vorige week vrijdag, maakt deel uit van een massaal pardon van 553 gevangenen, een overeenkomst die tot stand is gekomen door bemiddeling van het Vaticaan.
Rosales Fajardo, voorganger van de Monte de Sion Onafhankelijke Kerk in Palma Soriano, werd op 11 juli 2021 gearresteerd. Hij nam deel aan massale protesten tegen de mensenrechtenschendingen van het communistische regime. Bij deze demonstraties uitten duizenden Cubanen hun onvrede over de slechte leefomstandigheden en het autoritaire beleid van de regering. Honderden demonstranten werden gearresteerd, onder wie veel christenen.
Een zware gevangenisstraf
In mei 2022 werd Rosales Fajardo veroordeeld tot zeven jaar cel op beschuldigingen van opruiing, mishandeling, verstoring van de openbare orde en belediging van autoriteiten. Zijn straf was oorspronkelijk acht jaar, maar werd later iets verlaagd. Ondanks zijn vrijlating heeft de zaak diepe sporen nagelaten. Volgens een rapport van de Verenigde Naties werd de pastor willekeurig gearresteerd en gemarteld in de gevangenis.
'Rosales Fajardo heeft ernstige mishandelingen doorstaan', aldus het rapport. 'Hij werd zo zwaar geslagen dat hij een tand verloor. Vervolgens werd hij vernederd door bewakers die op hem urineerden.'
De Verenigde Staten Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) veroordeelde in september 2024 de opsluiting van Rosales Fajardo en noemde zijn detentie een voorbeeld van religieuze onderdrukking.
Protesten tegen onrecht
De massale protesten in juli 2021 werden ingegeven door tekorten aan voedsel en medicijnen, frequente stroomuitval en strenge beperkingen op fundamentele vrijheden. Amnesty International stelde dat deze problemen, in combinatie met de onderdrukking door het communistische regime, de bevolking tot wanhoop dreven.
Christenen in communistische landen, waaronder Cuba, zijn vaak doelwit van aanvallen door de overheid vanwege hun kritiek op mensenrechtenschendingen. 'Dictators overal ter wereld proberen religie te controleren of het christendom volledig uit te bannen', schrijft International Christian Concern in hun Global Persecution Index van 2024.
Dankbaarheid en vastberadenheid
De vrijlating van Rosales Fajardo is een reden tot vreugde, maar benadrukt ook de voortdurende strijd voor religieuze vrijheid in Cuba. “We danken God voor deze uitkomst, maar blijven bidden voor de vele anderen die nog steeds lijden onder onrecht", verklaart een woordvoerder van Christian Solidarity Worldwide.
Praatmee