Christelijke familie geschokt: 'Recht op leven genegeerd door gerechtelijk bevel'
Op basis van een juridisch besluit werd de palliatieve zorg van Hyacinth McIntosh, een 54-jarige christelijke vrouw uit het Verenigd Koninkrijk, gestopt. Volgens haar familie zijn haar christelijke overtuigingen en recht op leven genegeerd door een gerechtelijk bevel, meldt de christelijke instantie Christian Concern.
Overlijden op Eerste Kerstdag
McIntosh, die sinds mei 2024 in coma lag na een hartaanval en ernstige hersenschade, overleed op Eerste Kerstdag nadat haar beademing, voeding en hydratatie op 14 december werden stopgezet. Dit gebeurde op basis van een uitspraak van de Britse Court of Protection. Volgens haar familie stond McIntosh, vanwege haar geloof in de "heiligheid van het leven," achter het idee dat haar lot in Gods handen moest liggen.
Haar dochter, Shanika Davis, beschreef de gang van zaken als hartverscheurend. “Hoe mijn moeder is gestorven, was wreed en respectloos. We weigeren te geloven dat dit in haar ‘beste belang’ was.” Ze benadrukte dat zowel de wensen van de familie als McIntosh’s recht op leven door de artsen en rechtbanken werden genegeerd.
Medische en juridische strijd
De familie probeerde tevergeefs om de medische beslissing juridisch aan te vechten en alternatieve zorg te zoeken. Ze wezen erop dat McIntosh, zelfs na het stoppen van de beademing, bleef ademen met zuurstofsaturatieniveaus tussen 95 en 100 procent. Dit leek volgens hen te bevestigen dat ze niet onmiddellijk stervende was, zoals artsen hadden voorspeld.
Professor Sam Ahmedzai, een gepensioneerde arts gespecialiseerd in palliatieve zorg, steunde de familie en noemde de weigering om McIntosh van zuurstof te voorzien “wreed, onmenselijk en vernederend.” Hij bekritiseerde de beslissing om de bestaande hydratatie en voeding te stoppen als een onnodige en extreme handeling, zelfs nadat de beademing was verwijderd.
Reactie van het ziekenhuis
King’s College Hospital NHS Foundation Trust voerde de beëindiging van de behandeling uit en verklaarde dat verdere medische zorg niet in het belang van McIntosh was. De familie had geen mogelijkheid om alternatieve zorg te zoeken vanwege door de rechtbank opgelegde beperkingen.
Christelijke oproep tot reflectie
Andrea Williams is directeur van het Christian Legal Centre (CLC), een juridische organisatie die zich inzet voor de verdediging van christelijke waarden, geloofsvrijheid en rechten in juridische kwesties. Zij waarschuwt voor bredere implicaties van dit incident. “Dit werpt een schaduw op hoe kwetsbare patiënten en families zullen worden behandeld als er wetten voor ‘hulp bij sterven’ worden ingevoerd. Goede wetgeving beschermt leven, vervaagt geen grenzen en bevordert nooit de dood.”
De familie van McIntosh wil dat "uitdroging" als officiële doodsoorzaak wordt vermeld op haar overlijdensakte, maar zij hebben officieel te horen gekregen dat dit niet zal gebeuren.
Een oproep tot gebed en actie
Aan de hand van dit tragische verhaal roept CLC-directeur Williams christenen op om te blijven pleiten voor waardige zorg, bescherming van het leven en respect voor geloofsovertuigingen in medisch-ethische kwesties. “Als christenen moeten we blijven bidden voor rechtvaardige wetten die levens beschermen en families steunen in moeilijke tijden”, aldus Williams.
Praatmee