Phendy gaat lijden niet uit de weg: "O God, geef me meer pijn"

Levensverhaal 6 januari 2025 7 minuten SDOK
Phendy

Als Phendy zich als Tibetaanse monnik tot het christendom bekeert, wordt hij door zijn familie doodverklaard. Wanneer hij later een dwarslaesie oploopt door een ernstig ongeluk, beschouwen zijn familieleden dit als een straf van de goden. Phendy zit niet bij de pakken neer. “God heeft een plan met het lijden dat ik meemaak.”

Een taxirit door de Nepalese hoofdstad Kathmandu is een belevenis. Veel verschillende geuren, kleuren en geluiden en overal hindoetempels en boeddhistische gebedshuizen in het straatbeeld. Hoewel Nepal godsdienstvrijheid kent, laat de praktijk een ander beeld zien. Vooral hindoes en boeddhisten die zich tot het christendom bekeren, hebben vaak met tegenstand te maken.

Sneeuw
De taxi stopt bij een huis in een betere buurt van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hier woont een westerling die zich ontfermt over de gehandicapte Phendy, zijn vrouw Rodha en hun zesjarige dochter Jessi. In de hal van de woning staat een rolstoel met daarachter een stel krukken. Zonder deze hulpmiddelen kan Phendy zich niet voortbewegen.

Phendy is een man met een getekend gezicht. Hij heeft een sportief trainingspak aan en maakt een ontspannen indruk. Bij de begroeting verschijnt er een grote lach op zijn gezicht. De ex-monnik laat een paar foto’s zien van Dolpa, het dorp waar hij als kind is opgegroeid. Dit ligt op vierduizend meter hoogte in de Himalaya. Het is een desolaat gebied met moeilijk begaanbare wegen. In de winter is het slecht bereikbaar vanwege een dik pak sneeuw. Phendy vertelt: “Toen ik negen jaar oud was, waren mijn beide ouders al overleden en moest ik mezelf zien te redden. Ik zwierf veel op straat. Toen ik veertien jaar oud was, beslisten enkele familieleden dat ik mijn vader moest opvolgen als lama. In het Tibetaanse boeddhisme is een lama een geestelijk leraar. Ze stuurden me naar een klooster in Kathmandu voor een monnikenopleiding, zodat ik me verder kon vormen.”

"Mijn christelijke vriend sprak over de vrede van God waarover het in de Bijbel gaat. Dat raakte mijn hart en ik ging in de Bijbel op zoek naar wat Jezus zegt over vrede."

Vrede
Tijdens zijn studie komt Phendy een christen tegen die bewust plekken bezoekt waar boeddhisten samen komen. “Hij vertelde me over het christelijke geloof, maar aanvankelijk stond ik daar niet voor open. Deze christelijke man was erg volhardend en bleef contact zoeken. We hadden stevige discussies, maar toch ontstond er een band tussen ons. Mijn christelijke vriend sprak over de vrede van God waarover het in de Bijbel gaat. Dat raakte mijn hart en ik ging in de Bijbel op zoek naar wat Jezus zegt over vrede. Langzaamaan ging ik inzien dat ik een zondaar ben, waardoor ik geen andere optie had dan om Jezus te aanvaarden als mijn Verlosser.”

Doodverklaard
Als Phendy tot geloof komt, heeft dit grote consequenties. “Ik werd meteen gebeld door de belangrijkste monnik uit ons dorp. Hij was overstuur en vroeg: ‘Klopt het nieuws dat ik over je heb gehoord?’ Hij dreigde: ‘Als er morgen iets in ons dorp gebeurt, is het jouw verantwoordelijkheid.’ Boeddhisten geloven dat wanneer je een buitenlands geloof aanneemt, de gemeenschap wordt gestraft door een vloek van kwade geesten.” In het klooster is Phendy niet meer welkom en ook zijn familie in Dolpa wil niets meer met hem te maken hebben. “Ze hebben me doodverklaard.”

Drie jaar lang heeft Phendy geen enkel contact met zijn familie, maar dan trekt hij de stoute schoenen aan en besluit hij naar hen toe te gaan. Hij hoopt dat de tijd zijn werk heeft gedaan en hij voorzichtig het Evangelie kan delen. Hij maakt een vermoeiende voettocht van vijf dagen door de bergen en brengt de nachten door in rotsspleten. “Toen ik in het dorp aankwam, werd ik volledig genegeerd. Ik ging als eerste naar het huis van mijn broer, maar hij wilde niks met me te maken hebben. Ze spraken niet met me, maar ze stuurden me ook niet weg en ik mocht wel in het huis van mijn broer blijven slapen. Ik hielp bij het zorgen voor de dieren en bij het doen van de was. Ook paste ik op de kinderen.”

"Uit voorzorg had ik mijn Bijbel onder m'n kussen verstopt, want ze zagen de Bijbel als een gevaarlijk boek. Ze waren er zelfs bang voor."

Gevaarlijk boek
Phendy merkt dat zijn broer na verloop van tijd iets meer toenadering tot hem zoekt. “Ik bad voor mijn familie en als ik alleen was, las ik uit de Bijbel. Uit voorzorg had ik mijn Bijbel onder m'n kussen verstopt, want ze zagen de Bijbel als een gevaarlijk boek. Ze waren er zelfs bang voor.”

Na vier maanden keert Phendy terug naar Kathmandu en daarna volgt hij een bijbelschool in India. Regelmatig gaat hij terug naar Dolpa in de hoop om zijn familie te winnen voor het Evangelie, maar dat gaat moeizaam. Toch geeft hij niet op. In het dorp zijn geen sanitaire voorzieningen. Phendy maakt een toilet waar iedereen gebruik van kan maken. Hij loopt dagenlang de berg op en af om bouwmateriaal aan te voeren. “Als ik in gesprek ben met mensen, deel ik het Evangelie als ik er vragen over krijg. Ik hoorde dat monniken soms tegen elkaar zeiden: ‘Hij is christen, maar wel heel oprecht.’ Het is belangrijk om een voorbeeld te zijn en aan een relatie te werken. Dan ontstaan er openingen om het Evangelie te delen. Ik merk dat harten van mensen dan opengaan.”

Ongeluk
Kort na zijn bekering leert Phendy zijn vrouw Rodha kennen. Regelmatig reizen ze samen naar Dolpa, maar na de geboorte van hun dochter Jessi gaat Phendy meestal alleen. Als hij op een dag de hoge bergen weer in trekt, gaat het echter helemaal mis. Zijn motorfiets slipt door losliggend gruis en stenen. Phendy glijdt twee meter de berg af en de motor belandt bovenop hem. Hij raakt zwaargewond en het duurt twee uur voordat een ambulance hem kan bereiken. “Door de val is mijn lichaam verlamd geraakt. Het was een grote schok, maar tegelijkertijd was ik niet zonder hoop.”

"God heeft mijn ongeluk op een bijzondere manier gebruikt voor Zijn Koninkrijk."

Phendy verblijft maandenlang in een revalidatiecentrum. Volgens artsen is het onmogelijk dat hij ooit nog kan lopen, maar er gebeurt een wonder: “Op een dag kwam ons dochtertje Jessi naast m’n bed staan en legde haar band op mijn verlamde benen. Ze bad vurig dat ik weer zou kunnen lopen. Kort daarna kon ik mijn tenen weer bewegen. Artsen stonden versteld.” Door therapieën en oefeningen leert Phendy zijn armen en benen weer te gebruiken. “Ik ben nu voor tachtig procent hersteld.”

Familieleden van Phendy zien het ongeluk als een straf van boze geesten. Zelf ziet de ex-monnik het als een onderdeel van de geestelijke strijd, waarin we niet te maken hebben met een tegenstander van vlees en bloed. “Dit ongeluk was geen toeval. Ik bezocht mijn familie om hen met het Evangelie te bereiken en satan heeft dit willen blokkeren. Het was heel moeilijk, maar door het hele proces heb ik veel geleerd en ik heb door alles heen God beter leren kennen. Het is een geestelijk reinigingsproces, waardoor ik gelouterd ben. Het heeft me geestelijk sterker gemaakt. Achteraf bezien kan ik echt zeggen dat ik deze ervaring niet had willen missen. God heeft mijn ongeluk op een bijzondere manier gebruikt voor Zijn Koninkrijk.”

Gefrustreerd
Op de vraag of hij nooit boos is geweest op God of teleurgesteld, schudt Phendy beslist nee. “Ik geloof dat er zonder Gods wil geen haar van mijn hoofd valt en dat Hij voor mij zorgt. Mijn situatie is nu zoveel beter dan een jaar geleden. Ik kan mijn armen en benen weer bewegen en met krukken ook stukjes lopen. God heeft me erg gezegend. Vervolging is een vorm van genade, zegt Paulus (Fil. 1:29). Zo ervaar ik het ook, zeker als ik kijk naar geestelijke vruchten die eruit zijn voortgekomen.”

"Als het lijden dat ik moet meemaken ertoe leidt dat anderen Jezus leren kennen, dan zeg ik: ‘O God, geef me meer pijn.’"

Phendy's vrouw Rodha, die tijdens het gesprek naast haar man zit, vult aan: “Phendy is een erg volwassen gelovige, meer dan ik. Ik vroeg me regelmatig af waarom God dit ongeluk heeft laten gebeuren. Soms riep ik verwijtend uit: 'Phendy ging op pad voor Uw Koninkrijk!' Hij zelf heeft dit soort gedachten niet. Er waren momenten dat ik boos en gefrustreerd was, maar Phendy zegt altijd: ‘Maak je geen zorgen, er komt een dag dat ik weer ga lopen. God heeft een plan." Ik vraag me dan af: Is dat wel zo? Maar Phendy weet zeker dat God dit ongeluk heeft gebruikt om hem te laten groeien in zijn geloof en ik zie ook echt dat zijn geloof heel sterk is geworden.”

Facebook
Phendy vervolgt: “Ik zie hoe God mijn ongeluk gebruikt tot zegen van anderen. In het revalidatiecentrum raken veel mensen hun geloof kwijt, wat ze dan ook maar geloven. Ik vertel ze hoe ik met het ongeluk omga en hoe het geloof in God mij kracht geeft. Dit maakt hen erg nieuwsgierig. In het revalidatiecentrum zijn de meeste mensen ontmoedigd en hopeloos, velen proberen ook zelfmoord te plegen. Via Facebook heb ik nu contact met meer dan veertig mensen uit het revalidatiecentrum, ze hebben allemaal een dwarslaesie. Het is een voorrecht om met hen het Evangelie te delen. Verschillenden van hen zijn christen geworden en inmiddels zijn zes mensen gedoopt. Drie van hen zijn verlamd en ze moesten het doopbad ingedragen worden. In het revalidatiecentrum is een kleine christelijke gemeenschap ontstaan. Ik ben heel dankbaar en weet zeker dat het Gods plan is. Als het lijden dat ik moet meemaken ertoe leidt dat anderen Jezus leren kennen, dan zeg ik: ‘O God, geef me meer pijn.’"

Bovenstaand artikel verscheen op de website van SDOK en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bram de Blouw
Boekfragment

Zijn vrouwen geroepen om onderdanig te zijn aan hun man?

Je aan de ander onderwerpen is in het christelijke huwelijk geen eenrichtingverkeer van de vrouw die zich moet onderwerpen aan de man. In de eenheid die je vormt als echtpaar is ook het aan elkaar onderwerpen iets van je samen. Een voorbeeld: Als ik

Richard Groenenboom
Interview

Van ‘kerkganger’ naar volgeling van Jezus: Richard deelt bijzonder bekeringsverhaal

Wat betekent het om écht toegewijd te zijn aan Jezus? Richard Groenenboom ontmoette Vijay, een jongeman uit India die een radicale volgeling van Jezus werd. Vijay’s verhaal laat zien wat er gebeurt als iemand alles opgeeft om Jezus te volgen, zelfs i

Aardbeving Turkije
Nieuws

Straaltjes van hoop tussen het puin in Turkije

Op 6 februari 2023 troffen twee zware aardbevingen Zuidoost-Turkije en Noord-Syrië. Alleen al in Turkije kwamen daarbij 50.000 mensen om het leven. Ruim 107.000 mensen raakten gewond en miljoenen verloren hun huis. Evangelical Focus schrijft hoe er t

Schoolboek op Amerikaanse vlag
Nieuws

Katholieke charterschool in Amerika wil belastinggeld, uitspraak Hooggerechtshof volgt

De St. Isidore of Seville Catholic Virtual School uit de Amerikaanse staat Oklahoma wil als eerste religieuze charterschool van het land belastinggeld ontvangen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich binnenkort over de kwestie. De zaak heeft mog

Kist van paus Franciscus
Nieuws

Terreurorganisatie IS noemt begrafenis paus Franciscus 'marketingtruc tegen islam'

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft scherpe kritiek geuit op de begrafenis van paus Franciscus. Dat meldt The Christian Post. Volgens IS is de eerbetuiging aan de overleden paus een 'marketingtruc in een theologische oorlog' die bedoe

sjofar
Persbericht

Krachtig signaal op Nationale Dag tegen Antisemitisme: Sjofar klinkt in vier steden

Op vrijdag 25 april 2025 heeft SGP-jongeren in vier Nederlandse steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Urk – de sjofar laten klinken als noodsignaal tegen het toenemende antisemitisme in ons land. Met deze symbolische actie gaf de jongerenorganisa

Redman
Persbericht

Aanbiddingsconcert Matt Redman in Nederland gaat 'terug naar het hart'

Moderne aanbiddingsmuziek stond nog in de kinderschoenen toen een jonge Britse aanbiddingsleider zijn hart liet spreken – en daarmee een generatie liet zingen. Matt Redman schreef ‘The Heart of Worship’ voor hemzelf en de mensen in zijn directe omgev

Lohuis
Nieuws

Ds. Oscar Lohuis reageert na turbulente week: "Statement gemeente Zaltbommel bespottelijk"

Ds. Oscar Lohuis heeft voor het eerst publiekelijk gereageerd op de ophef die afgelopen week ontstond na de ongeregeldheden bij verschillende avonden van Christenen voor Israël waar hij sprak. Lohuis neemt het vooral de burgemeester van Zaltbommel kw

Meerartikelen

seksualiteit
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Hoe ver mag je op seksueel gebied gaan binnen het huwelijk?'

'Als mentor van een 4e klas ben ik met mijn leerlingen bezig met de methode Be-loved. Nu kwam de volgende vraag in verschillende vormen meerdere keren terug: wat is er op seksueel gebied binnen het huwelijk allemaal toegestaan? Ik ben op zoek naar ee

Ernst van Grol
Video

Terugkijken: Ernst van Grol over zijn nieuwe sociale vaardighedenmethode

Op veel scholen is het een begrip: de Kanjertraining om zo sociaal vaardiger te worden. Maar sommige christelijke scholen zochten een methode die meer aansluit op hun identiteit. Ernst van Grol van zag een gat in de markt en ontwikkelde deze nieuwe m

Dag voor de Gevangene
Persbericht

Dag voor de Gevangene op 12 oktober: ‘Uit de schaduw’

Op zondag 12 oktober 2025 organiseren zeven organisaties de jaarlijkse Dag voor de Gevangene. Het thema dit jaar is ‘Uit de schaduw’. Met dit thema vragen de deelnemende organisaties aandacht voor gedetineerden in binnen- en buitenland, een groep die

opperrabbijn
Column

Antisemitisme is net zo onuitroeibaar als het Joodse volk zelf

Opperrabbijn Jacobs toont zich in zijn nieuwe dagboek verheugd over de excuses van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voor de rol van de stad in de Jodenvervolging. Maar we moeten het kwaad blijven bestrijden, zo stelt hij in onderstaand dagbo

Gakpo
Positief nieuws

Voetballer getuigt in kampioenswedstrijd voor het oog van tientallen miljoenen mensen van Jezus

De Nederlandse voetballer Cody Gakpo is met Liverpool kampioen geworden van de beste voetbalcompetitie ter wereld. Hij scoorde dit weekeinde in de kampioenswedstrijd een doelpunt en getuigde vervolgens voor het oog van miljoenen mensen op bijzondere

magazine
Persbericht

Magazine OnderWeg stopt ermee: "Voelt als een enorm verlies"

In december 2025 zal het laatste nummer van magazine OnderWeg verschijnen. De Gereformeerde Persvereniging OnderWeg heeft hiertoe besloten. Er komt een einde aan een periode van meer dan een eeuw opinievorming binnen de kerken. Als voortzetting van d

Ds. Arnout Franke
Interview

Ds. Arnout Francke was accountant bij de NS: “Het werk gaf me geen voldoening meer”

“Ik studeerde bedrijfseconomie en werkte als accountant bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Maar het werk gaf mij geen voldoening meer”, vertelt ds. Arnout Francke. De NGK-predikant is sinds september 2024 actief in Delft. Daarnaast is hij verbonden

Paus
Nieuws

Paus Franciscus begraven: "Ik ben de Opstanding en het Leven"

Paus Franciscus is zaterdag in Rome begraven. Na een meer dan twee uur durende uitvaartmis werd de paus in zijn kist naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore gedragen waar hij is begraven. Op de uitvaartmis kwamen volgens het Vaticaan 250.000 mensen

Vermin
Nieuws

ChristenUnie draagt Marco Vermin voor als nieuwe partijvoorzitter

Op het partijcongres van 14 juni zal de ChristenUnie Marco Vermin voordragen als nieuwe voorzitter van het Landelijk Bestuur. Vermin is al jarenlang actief betrokken bij de ChristenUnie en heeft brede ondernemerservaring. Zo maakte hij veertien jaar

Ds. Paul van Engelenhoven
Nieuws

Reformatorische Baptistengemeente Urk krijgt voor het eerst eigen voorganger: ds. Paul van Engelenhoven

De Reformatorische Baptistengemeente op Urk krijgt binnenkort voor het eerst een eigen voorganger. Ds. Paul van Engelenhoven, die momenteel in Amerika woonachtig en werkzaam is, heeft het beroep van de gemeente aangenomen. Ds. Van Engelenhoven ziet e

Reyer en Ann Michelle Lee
Video

Reyer en Ann Michelle Lee brengen samen nieuwe single uit: 'Altaar'

Het is vier jaar geleden dat Reyer en Ann Michelle Lee voor het eerst de samenwerking zochten voor hun single 'Voldoende Voor Vandaag'. Het lied, een vertaling van Maverick City's 'Sufficient for Today', verscheen in de periode waarin de Corona pande

U.S. Customs and Border Protection
Nieuws

Amerikaanse kerk wil uitzetting van 22 Afghaanse christenen voorkomen

In de Amerikaanse staat North Carolina maakt een kerk zich ernstig zorgen. 22 christelijke vluchtelingen uit Afghanistan dreigen te worden uitgezet, nog voordat hun asielaanvraag officieel is behandeld. Gemeenteleden van de Church of the Apostles in