'Dominee, mogen we met elkaar naar bed?'

Verdieping 12 december 2024 5 minuten Prof. dr. B.A. Zuiddam
Prof. dr. B.A. Zuiddam
YouTube

“De Bijbel heeft toch geen verbod op geslachtsgemeenschap, zolang je maar van plan bent om met elkaar te trouwen?” is een vraag die menig predikant en pastor te horen krijgt.

Echter, wie dat denkt, heeft nooit zijn Bijbel goed gelezen. Ook getuigt de vraag van onvoldoende besef van welke diep ingrijpende gevolgen geslachtsgemeenschap heeft voor betrokkenen: persoonlijk, sociaal en maatschappelijk. Volgens de belijdenis van de Kerk kun je Gods wil weten via de natuur en de Schriftuur (vgl. NGB art.2). Dat blijkt ook bij dit gevoelige onderwerp.

Toch is die vraag of “het mag”, zolang we het maar goed bedoelen, wel begrijpelijk in onze tijd. Ook in de kerk. In de wetenschappelijke theologie wordt de Bijbel immers niet meer gezien als gezaghebbend Woord van God. Nederlandse universiteiten spreken tegenwoordig liever van religiewetenschap. De Bijbel ziet men dan als een feilbaar product van godsdienstige mensen. Daarmee kun je iets doen als het je inspireert. Religiewetenschappers zijn dan ook vooral een spreekbuis voor de eigen cultuur en zeden. Voor zover de Bijbel daarbij past, mag hij meedoen.

Niet meer wat de Bijbel zegt in context is normatief, maar of we er iets mee willen in onze situatie, geeft de doorslag.

Dat is een nieuwe manier van Bijbellezen, die soms “nieuwe hermeneutiek” genoemd wordt. Niet meer wat de Bijbel zegt in context is normatief, maar of we er iets mee willen in onze situatie, geeft daarbij de doorslag. Wat ons niet uitkomt, wordt letterlijk wegverklaard. De Bijbel is als zodanig niet meer normatief. Ten diepste doet men niet aan uitleg van de primaire bron, maar aan betekenistoekenning vanuit de eigen tijd.

Spreekbuis voor de wereld
Wie wetenschappelijke artikelen raadpleegt, ziet dan ook dat theologische vaktijdschriften hun lezers een vrije seksuele moraal voorhouden. Overspel blijft natuurlijk niet netjes, je hebt het immers anders beloofd en moet om je gezin denken. Maar als je vrijgezel bent en seks wilt hebben met een andere single die dat ook wil, zou de Bijbel niet in de weg staan. Zolang je er geen geld voor vraagt of deelneemt aan een heidens godsdienstig ritueel, moet het allemaal kunnen, zo luidt de ‘consensus’ die zelden een ander geluid duldt.

Bruce Malina bracht deze, voor bijbelvaste lezers wel zeer bevreemdende opvatting, in de jaren zeventig voor het eerst onder woorden.. Deze socioloog en voormalig priester was van mening dat je seksueel kunt doen wat je wilt samen. Voorwaarde is dat je niet getrouwd of verloofd bent met iemand anders. Ook mag je er geen geld voor betalen of vragen en het mag ook geen deel zijn van een heidens ritueel.

Waar psychologen, economen, medici en sociologen de laatste jaren de noodklok luiden over de gevolgen van seks zonder blijvend commitment, lijkt de theologie met oogkleppen op te leven.

Wie terugblikt op deze opvatting, moet constateren dat dit meer zegt over de vrije moraal die vanaf de jaren zeventig zijn intrede deed, dan over de inhoud van de Bijbel.  Geen onbevangen Joods of christelijke bijbellezer vóór de twintigste eeuw zou ooit tot die conclusie gekomen zijn bij het lezen van Mozes of Paulus. Toch kwam het niet onverwacht. In de maatschappij heerste het existentialisme en in de theologie heerste de Schriftkritiek. Met andere woorden, onze eigen inzichten werden uitgangspunt en de Bijbel mocht meedoen voor zover het ons paste.

Sinds Malina zijn de opvattingen zelfs geradicaliseerd. Latere theologen (zoals Kyle Harper) vinden dat je in de Bijbel ook als prostituee eerlijk je brood kon verdienen. Ook zou het volgens de Schrift prima zijn om met je slavinnen naar bed te gaan (Jennifer Glancy). Waar psychologen, economen, medici en sociologen de laatste jaren de noodklok luiden over de gevolgen van seks zonder blijvend commitment, lijkt de theologie met oogkleppen op te leven.

Wat zegt de traditie?
Dat religiewetenschappers tegenwoordig zulke vrije opvattingen huldigen, komt niet door de inhoud van de Bijbel als zodanig. Zeker niet zoals die tot ons komt in de Joodse en christelijke traditie. Twee voorbeelden laten geen twijfel over de verwerpelijkheid van geslachtsgemeenschap zonder getrouwd te zijn. Wat de Joodse leer betreft, Rabbi Maimonides was van mening dat verloofden die geslachtsgemeenschap hadden, gegeseld moesten worden. Bepaald geen onschuldig vergrijp dus. Dat is een duidelijk antwoord van de Joodse traditie op de vraag aan het begin van dit artikel.

De promiscuïteit waardoor haar maagdelijkheid verloren ging, was de reden voor de doodstraf, ongeacht of dat voor of na de verloving had plaatsgevonden.

Dan viel het in de kerk nog mee. Daar werd je niet gegeseld, maar moest je wel in het openbaar schuld belijden. Tot in de twintigste eeuw was voor het begaan van geslachtsgemeenschap zonder gehuwd te zijn openbare schuldbelijdenis in de kerk verplicht. Meestal was dit omdat het meisje zwanger geraakt was. De schuldbelijdenis was echter niet vanwege de baby, maar vanwege de onwettige seks die volgens de Kerk alleen in een wettig huwelijk thuishoorde.

Vanuit het kompas van de kerkgeschiedenis weten we dus eigenlijk best wat we zouden moeten vinden van buitenechtelijke geslachtsgemeenschap. De Bijbel was voor onze voorouders op dit punt duidelijk. Wie nader bestudeert wat de Schrift zegt, ziet dat de opvatting van onze gelovige voorouders niet uit de lucht kwam vallen.

Wat zegt de Bijbel werkelijk?
Malina baseerde zich voor zijn vrije moraal op de uitleg van één woordje in het Oude Testament. Als iets geen “hoererij” was in strikte zin, zou het zogenaamd mogen. Die redenering klopt niet, want er zijn in de Bijbel meer dingen die niet mogen dan alleen hoererij. Bovendien negeerden Malina en zijn volgelingen dat het Nieuwe Testament het woord “hoererij” ook in de zeer brede zin van “seksuele ontucht” gebruikt. Wie meent dat de apostel Paulus het prima vond om met een hoer naar bed te gaan, zolang ze er maar geen geld voor vroeg, heeft behalve van het Nieuwe Testament ook zeer weinig van de moraal van het vroege christendom begrepen.

“Ga heen en zondig niet meer” laat zien dat zonde altijd verkeerd blijft en nooit goed gepraat kan worden. Ook niet door nieuwe hermeneutiek.

Echter ook het Oude Testament is niet voor misverstand vatbaar. De duidelijkste tekst over de zondigheid van vrijwillige geslachtsgemeenschap zonder huwelijk is Deuteronomium 22:13-21. Als een meisje bij haar trouwen geen maagd bleek te zijn, moest de plaatselijke gemeenschap haar stenigen. De Thora noemt dat “hoererij in het huis van haar vader”. Of de seksuele gemeenschap plaatsvond voor of nadat ze verloofd was aan de man waarmee ze uiteindelijk trouwde, is daarbij niet van belang. De promiscuïteit waardoor haar maagdelijkheid verloren ging, was de reden voor de doodstraf, ongeacht of dat voor of na de verloving had plaatsgevonden.

Hoewel uit de Bijbel duidelijk is dat doodstraffen voor seksuele overtredingen dikwijls niet uitgevoerd werden (denk aan koning Davids overspel), is er geen misverstand over de zondigheid ervan. Dat blijkt ook in de passage over de zondige vrouw in Johannes 8, waarin de situatie van Deuteronomium resoneert. “Ga heen en zondig niet meer” (Johannes 8:11) laat zien dat zonde altijd verkeerd blijft en nooit goed gepraat kan worden. Ook niet door nieuwe hermeneutiek.

Wel is onze God een God van genade en van tweede kansen. Dat geeft niet alleen hoop voor zondaren, maar het geeft ook motivatie voor een rein leven, juist in onze geseksualiseerde tijd.

Prof. dr. B. A. Zuiddam is hoogleraar Nieuwe Testament, Grieks en kerkhistorie aan de North West University in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom en is daarnaast een vrije presbyteriaanse predikant. Bovenstaand verhaal verscheen onlangs op de website van Bijbels Beraad M/V en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Israëlcentrum
Interview

CvI-woordvoerders: "Wij zijn niet blind voor Israëls fouten"

Bekladdingen, protestacties en het verstoren van Bijbellezingen. Rondom activiteiten van Christenen voor Israël is het steeds minder pais en vree. Sara van Oordt (links op de foto) en Alexander Blom (rechts op de foto) blikken namens de christelijke

Johan Schep
Video

Johan Schep vertelt hoe Jozef zich huilend aan zijn broers bekendmaakte

In de serie 'Jozef' van Growing Faith Nederland behandelt evangelist en Bijbelleraar Johan Schep het levensverhaal van Jozef. Zijn broers verkochten Jozef op jonge leeftijd als slaaf. Uiteindelijk zou Jozef terechtkomen in Egypte, waar hij zou dienen

Bert-Jan Ruissen
Persbericht

SGP stelt vragen over gebruik menselijke embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) is zeer bezorgd over het gebruik van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek en heeft daarom opnieuw vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ruissen: “Een embryo is geen wegwerpartikel, maar waardevol begi

Jan Pool
Column

Tot mijn dood krijg ik chemotherapie (maar ik tel mijn zegeningen)

Afgelopen maandag had ik een gesprek met mijn behandelend arts. De laatste keer dat ik haar sprak, was voor de start van het behandeltraject, na alle onderzoeken. De afgelopen twee maanden verliep het contact via een verpleegkundige die mij begeleidt

Ezechiël-papyrus
Nieuws

Unieke Bijbelpapyrus uit de derde eeuw te zien in Spaanse nationale bibliotheek

In de Nationale Bibliotheek van Spanje is sinds kort een uniek Bijbels document te bewonderen: de zogenoemde Ezechiël-papyrus. Deze waardevolle papyrus is het oudste document dat de bibliotheek in bezit heeft. De papyrus stamt waarschijnlijk uit de 3

Claude
Nieuws

Nederlandse Songfestival-zanger vindt inspiratie in christelijke muziek

Claude Kiambe, de 21-jarige zanger die Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival 2025 met het nummer C’est la Vie, vertelde eerder openhartig over zijn christelijke geloof. Hij groeide op in een protestants gezin en beschouwt zijn gelo

Turkije vlag
Positief nieuws

Steeds meer kijkers voor eerste en enige christelijke tv-zender Turkije

In Turkije is het niet vanzelfsprekend om je geloof in Christus openlijk te belijden. Toch merkt de christelijke zender SAT-7 TÜRK op dat steeds meer mensen hun uitzendingen bekijken, erop reageren en zelfs contact opnemen. Ondanks maatschappelijke d

Davidson County Schools
Nieuws

Ophef in Amerikaanse staat om optreden christelijke boyband op openbare school

In de Amerikaanse staat North Carolina is ophef ontstaan over een optreden van de christelijke muziekformatie 3 Heath Brothers op een openbare basisschool. Volgens critici was het optreden te religieus en daarmee in strijd met de scheiding van kerk e

Meerartikelen

Staat Israël
Nieuws

Nieuw boek daagt christenen uit om zich te herbezinnen over het Israël van nu

Israëls terugkeer en herstel roept op tot herbezinning op Bijbelse profetieën. Wat betekent de oprichting van de staat Israël in 1948 in het licht van de profetieën? Hoe verhoudt het Israëlisch-Palestijnse conflict zich tot de vervulling van Gods bel

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons vertelt over predikant die weigerde te bidden voor 90-jarige man op sterfbed

"Ik bid niet meer voor u. U heeft uw hele leven erom gebeden, maar u heeft het nog nooit geloofd", aldus ds. A. Simons. In een recente preek deelde de hervormde predikant een waargebeurd verhaal over een 90-jarige man die op zijn sterfbed lag en tot

Wilkin van de Kamp
Video

Kan je iemand vergeven die geen berouw toont? Wilkin van de Kamp geeft antwoord

Stel dat iemand jou in het verleden veel pijn deed en je daar tot op de dag van vandaag onder lijdt. Dan wil je niets liever dan dat diegene zijn of haar excuses aanbiedt, zodat je vergeving kunt schenken. Maar wat nu als die ander geen enkel berouw

Naomi Oosterhof
Podcast

Een goed gesprek over de doop: beluister deze podcast

De doop is in sommige christelijke gemeenschappen een heet hangijzer. De een is voor de kinderdoop, de ander voor de geloofsdoop. 'En eerlijk gezegd vind ik het ook moeilijk', stelt podcastmaker Naomi Oosterhof. 'Er is dus misschien niet een duidelij

Ds. Bram Hofland
Opinie

Trouwen zonder examen of toerusting? Tijd voor een huwelijksbrevet

Weet je hoeveel werk het is om een scooterrijbewijs te krijgen? Je moet eerst je theorie halen en een praktijkexamen afleggen – een hele weg om uiteindelijk op zo’n ding te mogen rondrijden. En dan komt daar ook nog bij: controle op je helm, een verp

Tom Wright
Boekfragment

Vecht vanuit je geloof tegen de afgoden van deze wereld

Het evangelie roept ons op in Jezus Christus te geloven, bij de kerk te horen en aan het koninkrijk te bouwen. Als we dat allemaal doen, volgen we de weg van het kruis en dan bouwen we – onder de ogen van Caesar – dingen die de bouwwerken van totalit

Euthanasie
Nieuws

Schots parlement overweegt hulp bij zelfdoding te legaliseren, christelijke leiders geschokt

Het Schotse parlement heeft ingestemd met de eerste fase van een wetsvoorstel dat hulp bij zelfdoding wil legaliseren. Tegelijk klinkt er luid protest vanuit christelijke kring. Meer dan zestig voorgangers en christelijke leiders uit heel Schotland w

Andries Knevel
Podcast

Andries Knevel: “SGP-kieslijst zonder vrouwen op termijn onhaalbaar"

“Het aantal hoogopgeleide vrouwen in de reformatorische wereld neemt toe. Vanwege al die reformatorische scholen neemt de emancipatie van refovrouwen snel toe. Het succes van het onderwijs haalt hen in. Vroeg of laat worden SGP-vrouwen verkiesbaar ge

Mariska
Video

Mariska verloor haar zoontje: "Ik voelde mij door God verlaten"

Wat begint als een gewone dag, eindigt in een nachtmerrie: Mariska verliest haar zoontje Raphaël door een tragisch ongeval. In de periode van rouw worstelt ze met diepe woede, schuld en het gevoel door God verlaten te zijn. Maar te midden van de pijn

pakistan
Nieuws

Christelijke man in Pakistan vrijgesproken van godslastering

De Pakistaanse christen Chand Shamaun is zaterdag 10 mei vrijgesproken van blasfemie en terrorisme. De rechter oordeelde dat de aanklager er niet in was geslaagd om bewijs aan te leveren. De beschuldigingen bleken ongegrond. Shamaun, vader van twee j

Jim Bakker
Nieuws

Televisiepredikant vraagt achterban om geld om bediening én huis niet kwijt te raken

Televisiepredikant Jim Bakker riep onlangs zijn achterban op om geld te geven om zijn bediening te redden. “We staan aan het einde", zei de 85-jarige Bakker in een televisie-uitzending op 6 mei. Als er niet snel een miljoen Amerikaanse dollar (ongeve

Ds. V.S. van der Meer
Video

Wie horen er thuis aan het avondmaal? HHK-predikant geeft antwoord

Tijdens het avondmaal gedenken christenen met brood en wijn het lijden en sterven van Jezus. Voor veel christenen is het avondmaal dan ook een grote troost. Maar er zijn ook gelovigen die vanwege verschillende redenen een (te) hoge drempel ervaren om