Refoweb-vragensteller ervaart druk bij geloofsbelijdenis: 'Ik word ellendig bij dat idee'
'Inmiddels ben ik 27 en heb ik nog geen belijdenis gedaan. Ik heb met geloof, denk ik, nooit veel gehad. Op mijn elfde begon de twijfel al en is nooit meer weggegaan. Er is zoveel wat tegen me ingaat. Ik heb denk ik nooit echte liefde voor God gevoeld. Hij voelt ver weg, onbereikbaar en boos. In de kerk had ik nooit ruimte om deze vragen te stellen. De antwoorden zijn altijd afgezaagd en eigenlijk geloof ik niet dat er bevredigende antwoorden zijn. Ons gezin wil graag dat ik belijdenis doe, maar ik word helemaal ellendig bij dat idee. De keuze is belijdenis doen of mijn ouders in de ellende storten. Wat raden jullie mij aan?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
'Het is niet onbelangrijk om te kijken naar je positie in het gezin', maakt ds. B. M. Meuleman duidelijk in zijn antwoord. 'Je schrijft dat jouw leven erg vergroeid is met dat van je ouders en broers. Stel jezelf eens de vraag in hoeverre het tijd wordt en wenselijk is om in emotioneel en geestelijk opzicht zelfstandig te worden en toe te werken naar een zekere mate van ontvlechting tussen jou en de rest van het gezin. Je bent 27, in die zin heb je er wel de leeftijd voor om zelfstandig te gaan wonen en je eigen leven te gaan leiden. Daarbij kan ik me voorstellen dat een zekere mate van begeleiding of hulp voor jou en de rest van jullie gezin goed is.
Tegelijk is het goed om te kijken naar je eigen mentale stabiliteit. Je reacties, zoals je die weergeeft in je vraag, komen behoorlijk zwart-wit over. Je wordt 'misselijk' als je denkt aan de vraag naar het doen van belijdenis. Je wordt 'helemaal ellendig bij dat idee'. De antwoorden van de kerk vind je 'altijd afgezaagd'. De keuze die je voor je ziet is 'of belijdenis doen, of je ouders in de ellende storten'. Het lijkt erop dat emoties bij jou behoorlijk hard binnenkomen en dat heeft effect op de manier waarop je reageert op datgene wat op je afkomt.
Om even in te zoomen op het feit dat de kerk volgens jou altijd afgezaagde antwoorden heeft, dat kan natuurlijk zo zijn. Toch kunnen afgezaagde antwoorden wel degelijk waar zijn. Zo blijft één plus één toch echt altijd twee, hoe afgezaagd en bekend dit antwoord ook mag zijn. Hoogstens kan het eens anders gezegd of op een verfrissende manier gebracht worden, bijvoorbeeld dat één plus één gelijk is aan vijf min drie. Maar de uitkomst blijft hetzelfde. Dat geldt ook voor de grote waarheden van het christelijk geloof. Eén van de grote en duidelijke waarheden van Gods Woord is dat wie geloofd zal hebben, zalig zal worden en wie niet geloofd zal hebben, verdoemd zal worden.
Als wij alles uit de Bijbel zouden begrijpen, zou het geen goddelijk boek meer zijn maar een menselijk boek. Maar God heeft ons juist Zijn Woord gegeven omdat Hij wil dat je zalig wordt, dat je de liefde van Christus leert kennen, dat je eeuwig leven ontvangt door het geloof in Zijn Naam. Dat laatste wens ik je dus van harte toe. Kom met al je vragen, al je ergernissen, al je onbegrip, zonde en twijfel tot Jezus. Leg in het gebed alles aan Hem voor en stort je hart uit voor Hem', roept de hersteld hervormde predikant op.
Praatmee