Turkije zet negen christenen het land uit vanwege 'zendingsactiviteiten'
De hoogste rechtbank van Turkije heeft het besluit van de regering om negen buitenlandse christenen uit te zetten vanwege zendingsactiviteiten bevestigd. De negen zendelingen zijn bovendien bestempeld als een risico voor de nationale veiligheid in Turkije. Dat melden diverse Turkse media.
De negen christenen hebben een legale verblijfstatus in Turkije maar zullen dus het land worden uitgezet. Sommige van hen hadden voor de uitspraak Turkije al verlaten, maar anderen verbleven nog in Turkije en zullen nu dus definitief het land uit moeten. Een meerderheid van de rechters kwam tot dat oordeel. De negen waren in Turkije actief als zendeling.
In een verklaring stelde ADF International dat het hof historisch gezien unaniem tegen buitenlandse christenen heeft geoordeeld in soortgelijke zaken. Maar deze laatste uitspraak toonde verdeeldheid onder de rechters, waardoor afwijkende meningen naar voren konden komen.
Opvallend is dat de voorzitter van de rechtbank zich niet bij de meerderheid van de rechters aansloot. Hij stelde dat er volgens hem geen bewijs was dat de activiteiten van de christenen een bedreiging zouden vormen voor de openbare orde of de veiligheid in Turkije.
Sinds 2018 zijn er een kleine 200 buitenlandse predikers en zendelingen Turkije uitgezet of de toegang geweigerd. Vaak gebeurde dit met gebrekkig bewijs of zonder goede toelichting, zo stelt ADF International. Men spreekt over discriminatie van christelijke zendelingen en voorgangers. Daarmee zou Turkije het Europees Vedrag voor de Rechten van de Mens schenden.
Volgens Kelsey Zorzi, directeur bij ADF International, doet Turkije er alles aan om groei van het christendom tegen te gaan. Het land ziet de jaarlijkse toename van buitenlandse christenen volgens haar als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Er zijn ongeveer 170.000 christenen in Turkije die door nationalisme en islamisering steeds meer onder druk komen te staan.
Praatmee