Jacques Brunt stelt confronterende vraag: "Hoe staat het met je stille tijd?"

"Hoe staat het er op dit moment voor met je stille tijd? Lees je dagelijks nog in je Bijbel en heb je contact met je hemelse Vader door middel van gebed? Zoek je Zijn aangezicht? Hoor je Zijn stem nog? De Bijbel zegt: āMijn schapen horen Mijn stem.ā Het zijn belangrijke vragen om zo nu en dan aan jezelf te stellen. We kunnen met van alles en druk zijn, terwijl we die verborgen omgang met de Heere verwaarlozen", aldus Jacques Brunt. In deze nieuwe aflevering van de serie Levenslicht wijst Brunt op het belang van stille tijd en moedigt hij je aan om prioriteiten in je leven te stellen.
āLaat ik maar direct met de deur in huis vallen: hoe staat het er op dit moment voor met je stille tijd? Lees je dagelijks nog in je Bijbel en heb je contact met je hemelse Vader door middel van gebed? Zoek je Zijn aangezicht? Hoor je Zijn stem nog? De Bijbel zegt: āMijn schapen horen Mijn stem.ā Het zijn belangrijke vragen om zo nu en dan aan jezelf te stellen", aldus Brunt.
"We kunnen met van alles en druk zijn, ook in het Koninkrijk van God, terwijl we die verborgen omgang met de Heere verwaarlozen", vervolgt hij. "De tijd die in mijn leven het meest onder druk staat, is de tijd die ik apart zet om de Heere te zoeken. Er is altijd wel een reden waardoor dat niet lukt of waardoor die tijd verstoord wordt. Ik wil je stimuleren, bemoedigen en aansporen om prioriteiten te stellen in je leven, om tijd apart te zetten om de Heere te zoeken, Zijn Woord te lezen en Zijn stem te verstaan. Ik las een bekende uitspraak en die luidt: āJe bent het gemiddelde van de mensen met wie je omgaat.ā Daar moet je maar even over nadenken.
Ik neem je graag mee naar een gedeelte uit Markus 3, dat is het gedeelte waar de Heere Jezus Zijn 12 discipelen roept. Dat lezen we in vers 13: En Hij klom de berg op en riep bij Zich wie Hij wilde; en zij kwamen naar Hem toe.ā Daar klink iets in door van: āJullie hebben niet zozeer Mij uitgekozen, maar Ik heb jullie uitgekozen.ā Het is altijd de Heere God Die de eerste is en daar reageren ze op: ze kwamen naar de Heere Jezus toe. In vers 14 lezen we: 'En Hij stelde er twaalf aan om bij Hem te zijn, en om hen uit te zenden om te prediken en macht te hebben om de ziekten te genezen en de demonen uit te drijven. En Simon gaf Hij de naam Petrus, en verder Jakobus, de zoon van ZebedeĆ¼s, en Johannes, de broer van Jakobus ā aan hen gaf Hij de naam Boanerges, wat āzonen van de donderā betekent.'
Wat hier opvalt is dat de Heere Jezus de berg opgaat en Hij de twaalf discipelen bij Zich roept met een heel bijzonder doel. Wij leggen vaak heel sterk de nadruk op het prediken van het evangelie. Dat is belangrijk en daar moeten we ook zeker mee door. In andere kringen wordt heel sterk de nadruk gelegd op het genezen van zieken of het uitdrijven van de demonen.
Maar weet je wat het eerste is waar Jezus het accent op legt? In vers 14 staat er: āEn Hij stelde er twaalf aan om bij Hem te zijn.ā Dat is het voornaamste aspect van discipelschap, dat je bij de Heere Jezus bent. Het is heel opvallend dat velen daaraan voorbijgaan, maar Jezus benadrukt het. Sterker nog: Hij noemt dat als eerste. Hij zendt ze niet direct uit. Nee, Hij wil ze in Zijn nabijheid hebben. Ik vroeg mij af waarom de Heere Jezus dat wilde. Hij geloofde erin dat als zij omgang met Hem hadden, Hij in hen kon investeren. Hij kon hen onderwijzen en bemoedigen, maar ook een blik geven in Zijn eigen leven.
Jezus was ervan overtuigd dat als Hij impact had op de twaalf, zij op hun beurt impact zouden hebben op de wereld en het verschil konden maken. Dat is zo bijzonder in de omgang met de Heere God. Stille tijd is niet iets wat moet, maar de Heer wil iets aan ons kwijt. Hij wil in ons investeren, Hij wil ons gelijkvormig maken naar het beeld van Zijn Zoon. En daarom nadat je tot geloof en bekering bent gekomen, is je eerste roeping de geestelijke gemeenschap met de Heere Jezus. Het contact met Hem, de ontmoeting met Hem, de omgang met Zijn Woord, zodat Hij impact kan maken in jouw en mijn leven. Als Hij deel van ons leven wordt, kunnen wij vervolgens het verschil in deze wereld maken. De omgang met Hem is misschien wel het meest verwaarloosde aspect van discipelschap, terwijl Jezus het op nummer Ć©Ć©n zet.ā
Bekijk in onderstaande aflevering uit de serie 'Levenslicht' de volledige bijdrage van spreker Jacques Brunt terug.
Praatmee