Franse christenen hebben te maken met honderden haatmisdrijven per jaar
Parochianen in een Franse stad ontdekten vorige week een onthoofd Mariabeeld en in brand gestoken kerkbanken. Onlangs verscheen een rapport waaruit blijkt dat Franse christenen vorig jaar te maken kregen met bijna duizend haatmisdrijven, meldt Christian Daily.
Lokale brandweerlieden blusten het vuur voordat ze de verkoolde banken en stoelen uit de rooms-katholieke kerk Sainte-Thérèse in Poitiers verwijderden. De wanden, vloeren en artefacten liepen roetschade op en dus was gespecialiseerde schoonmaak noodzakelijk. De kerk werd tijdelijk gesloten voor het publiek en een uitvaartdienst werd verhuisd naar een andere locatie.
Toenemende haatmisdrijven
Het vandalisme volgde op een rapport over bijna duizend haatmisdrijven tegen christenen in Frankrijk in 2023. Dit rapport werd opgesteld in opdracht van een ambtenaar van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Eén van de uitkomsten was dat het aantal racistische, xenofobe en anti-religieuze misdrijven vorig jaar met 32 procent is toegenomen. De publicatie specificeerde niet hoeveel van deze misdrijven anti-christelijke haatmisdrijven waren.
Een woordvoerster van het ministerie bevestigt dat er vorig jaar in totaal bijna duizend anti-christelijke haatmisdrijven plaatsvonden. De overgrote meerderheid (90 procent) van deze overtredingen was gericht op eigendommen zoals kerkgebouwen en begraafplaatsen. De overige 10 procent betrof aanvallen op 84 christenen, hoewel niet duidelijk was of deze aanvallen verbaal of fysiek waren. In totaal registreerden de nationale politie- en gendarmeriediensten 15.000 overtredingen van anti-religieuze, racistische of xenofobe aard in 2023.
Ondanks het gebrek aan specificiteit van de Franse regering over de aard van de anti-christelijke haatmisdrijven, blijft de toename van dergelijke incidenten in de afgelopen decennia “zorgwekkend”, stelt Anja Hoffmann, uitvoerend directeur van Observatory for Intolerance and Hatred Against Christians in Europe (OIDACE). Ze wijst op twee gevaren: “de radicale secularisatie en de radicale islam”. Volgens haar kan toenemende secularisatie gepaard gaan met het inperken van de godsdienstvrijheid en gaat de islamisering van Frankrijk hand in hand met intimidatie, discriminatie of geweld.
Hoffmann zei dat de Franse politie de beveiliging rond christelijke feesten zoals Pasen heeft opgevoerd vanwege de zorgwekkende trend dat kerkgebouwen en vieringen “doelwitten worden voor terrorisme en geweld in het land”.
Praatmee