5 redenen om als christen niet te kiezen voor een echtscheiding

Verdieping 28 februari 2024 9 minuten Joe Carter
echtscheiding
Shutterstock

In opdracht van het financiĆ«le adviesbureau Forbes Advisor is onder duizend gescheiden Amerikanen of echtparen die in scheiding liggen, onderzocht waarom huwelijken mislukken. 63 procent van de gescheiden koppels in dit onderzoek zeiden dat hun huwelijk waarschijnlijk niet zou zijn mislukt, als ze voor het huwelijk beter hadden begrepen wat ā€˜toewijdingā€™ inhoudt. En 56 procent zei dat ze misschien niet zouden zijn gescheiden als ze de waarden en normen van hun huwelijkspartner beter hadden gekend. Het is verrassend dat minder dan 5 procent van de gescheiden mensen aangaf dat hun huwelijk niet meer te redden was.

In een wereld waarin de heiligheid van het huwelijk steeds meer onder vuur ligt is het cruciaal om de redenen die vaak voor een scheiding worden gegeven opnieuw te bekijken. Er zijn zonder twijfel omstandigheden waardoor echtscheiding een Bijbels gerechtvaardigde optie kan zijn; bijvoorbeeld als er sprake is van verlating, misbruik of ontrouw. Volgens dit onderzoek had een huwelijk echter in veel gevallen gered kunnen worden, als men een beter begrip van toewijding had gehad en de waarden en normen van de ander beter kende.

Laten we kijken naar vijf veel genoemde redenen voor echtscheiding die niet gewettigd zijn om een huwelijk te ontbinden.

1. Het gevoel van liefde kwijt zijn: de emotionele drogreden
Een van de meest gegeven redenen voor echtscheiding is het idee dat een of beide partners het ā€˜gevoel van liefde kwijt is.ā€™ Onder invloed van literatuur, films en de heersende cultuur wordt liefde tegenwoordig vaak geromantiseerd en emotioneel gemaakt. Een dergelijk gezichtspunt is geworteld in de misvatting dat liefde in de eerste plaats een emotionele ervaring is. Dit staat in schril contrast met de Bijbelse opvatting van liefde die is geworteld in toewijding en het actief onderhouden ervan. Door het hele Nieuwe Testament is het meest gebruikte woord voor liefde agapĆØ. Dit woord verwijst naar een onbaatzuchtige en opofferende liefde. Paulus, bijvoorbeeld, beschrijft de liefde in 1 Korinthe 13:4-7 als ā€˜geduldigā€™ en ā€˜vriendelijkā€™ en dat ze ā€˜alle dingen verdraagtā€™. Dit soort liefde moet het fundament voor het christelijk huwelijk zijn.

Hoewel bij elkaar passen belangrijk is, passen twee mensen nooit helemaal perfect bij elkaar. Elke man en vrouw is een zondaar en dus op eigen wijze onvolmaakt en gebroken.

Misschien vinden we wel dat liefde een keuze is. Het is weliswaar juist dat echte liefde meer een zaak is van een beslissing nemen dan van gevoel, maar toch is ze niet alleen maar een keuze. John Piper zegt: ā€œAls onze liefde alleen maar een keuze is, is ze niet wat ze moet zijn.ā€ Het is veeleer zo, merkt John Piper op, dat door de manier waarop we tot liefde worden opgeroepen, het onmogelijk is om niet terug te vallen op onze afhankelijkheid van de Heere. Alleen door de gave van Gods genade kunnen we op een manier liefhebben waardoor de banden van het huwelijk worden onderhouden.

2. Niet bij elkaar passen: het fabeltje van de perfecte match
Een van de meest destructieve ideeĆ«n van deze tijd is het idee van een ā€˜maatjeā€™ of van een ā€˜perfecte matchā€™. Hoewel bij elkaar passen belangrijk is, passen twee mensen nooit helemaal perfect bij elkaar. Elke man en vrouw is een zondaar en dus op eigen wijze onvolmaakt en gebroken. De Schrift leert ons dat we allemaal hebben gezondigd en dus Gods heerlijkheid missen (Rom. 3:23). Dus is het te verwachten dat we onvolkomen zijn en nooit helemaal bij elkaar passen.

We moeten denken in termen van offerbereidheid en niet in termen van ā€˜maatjes zijnā€™. Het offer van Christus aan het kruis dient als ultiem voorbeeld voor hoe wij moeten liefhebben en ons moeten opofferen. In het huwelijk zijn beide partners geroepen om deze liefde op verschillende manieren na te streven. Dat kan betekenen dat je jouw eigen verlangens, voorkeuren en zelfs dingen die je echt nodig hebt, voor de ander aan de kant zet. Het is het soort liefde dat het beste voor de ander zoekt en bereid is moeilijkheden en ongemakken te ondergaan.

Je moet alles in het werk stellen om in vrede met je man of vrouw te leven, om bij hem of haar te passen.

In Efeze 5:25, bijvoorbeeld, krijgen de echtgenoten de opdracht hun vrouwen lief te hebben zoals Christus Zijn gemeente heeft liefgehad ā€“ Zich voor haar opofferde. Dit niveau van opofferende liefde geeft aan dat we onvolkomenheden moeten en kunnen doorstaan, en niet dat ze dienen als argumenten om te scheiden. Deze tegenstrijdige werkelijkheid betekent dat werkelijk bij elkaar passen alleen wordt bereikt nadat zulke offers zijn gebracht.

Verdraagzaamheid is de mogelijkheid om zonder onderlinge strijd samen te leven. Dat bereik je niet zomaar: het is een doel waar je onophoudelijk voor moet strijden. Het is een constant streven om het gebod van Paulus in Romeinen 12:18 na te volgen: ā€œLeef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen.ā€ Als je bent getrouwd, moet het van jou afhangen. Je moet alles in het werk stellen om in vrede met je man of vrouw te leven, om bij hem of haar te passen.

3. Financiƫle perikelen: het tijdelijke perspectief tegenover het eeuwige
Financiƫle problemen worden vaak genoemd als een van de belangrijkste redenen van spanning in een huwelijk. Hoewel financiƫle moeilijkheden serieus moeten worden genomen, worden ze maar al te vaak als een verontschuldiging voor echtscheiding genoemd. In plaats daarvan moeten ze worden beschouwd als een mogelijkheid om het blikveld te laten verschuiven van het tijdelijke naar het eeuwige.

Veel van onze financiĆ«le moeilijkheden zijn geworteld in een gerichtheid op materiĆ«le welvaart, die vergankelijk is en onderworpen aan verval. Jezus Zelf heeft gewaarschuwd tegen de dwaasheid van het verzamelen van aardse schatten: ā€œVerzamel geen schatten voor uzelf op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelenā€ (Matt. 8:19).

Financiƫle perikelen kunnen ook dienen als een vuurproef voor het ontwikkelen van tevredenheid en het vertrouwen op Gods voorzienigheid.

Binnen het huwelijk moet de gerichtheid niet zijn op het verzamelen van materiĆ«le zaken, maar op de eeuwige waarden ā€“ liefde, trouw en geestelijke volwassenheid ā€“ die door de huwelijksband zouden moeten ontwikkelen. Als een echtpaar te maken krijgt met financiĆ«le perikelen, zijn die een mogelijkheid om nog eens goed na te denken over prioriteiten en ze beter af te stemmen op de waarden van Gods Koninkrijk.

FinanciĆ«le perikelen kunnen ook dienen als een vuurproef voor het ontwikkelen van tevredenheid en het vertrouwen op Gods voorzienigheid. Paulus schrijft in Filippenzen 4:11-13 dat hij heeft geleerd om in alle omstandigheden tevreden te zijn, of hij nu overvloed heeft of gebrek lijdt ā€“ een tevredenheid die is geworteld in Christus. Op dezelfde manier kunnen echtparen leren om tevreden te zijn en te vertrouwen in Gods voorzienigheid ā€“ zelf in financieel zware tijden.

Schuif dit niet te snel als een naĆÆef clichĆ© aan de kant. Veel christelijke koppels hebben ervaren dat, door op financieel terrein te focussen op het Bijbelse standpunt, door het tijdelijke perspectief te verwisselen met het eeuwige, ze in staat waren om met zulke uitdagingen op zoā€™n manier om te gaan dat het de huwelijksband eerder heeft verstevigd dan verzwakt.

4. Persoonlijk geluk: De egocentrische benadering
Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw draait het dominante verhaal in de Amerikaanse cultuur om de zoektocht van het individu naar geluk en zelfontplooiing. Dit perspectief wordt versterkt door de media, de literatuur en zelfs veel seculiere psychologische theorieƫn, die allemaal suggereren dat persoonlijk geluk het ultieme doel van het leven is. Echter, het probleem met deze benadering is niet alleen dat het niet leidt tot meer geluk, maar dat het ook actief de onderlinge afhankelijkheid ondermijnt die binnen het huwelijk nodig is.

Terwijl de wereld vluchtig geluk biedt dat afhankelijk is van de omstandigheden, leert de Bijbel dat ware vreugde wordt gevonden in een relatie met God.

De Schrift biedt een alternatief verhaal dat de egocentrische benadering van het leven en relaties uitdaagt. In Filippenzen 2:3-4 instrueert Paulus de gelovigen als volgt: ā€œDoet geen ding door twisting of ijdele eer, maar door ootmoedigheid achte de een den ander uitnemender dan zichzelf.ā€ Dit principe is vooral relevant in de context van het huwelijk, waar wederzijdse onderwerping en zelfopoffering het geheim is voor ware bloei (Ef. 5:21).

Terwijl de wereld vluchtig geluk biedt dat afhankelijk is van de omstandigheden, leert de Bijbel dat ware vreugde wordt gevonden in een relatie met God. Zoals Nehemia 8:11 zegt, ā€œde blijdschap des HEEREN, die is uw sterkte.ā€ Deze vreugde is geen voorbijgaande emotionele toestand, maar een diepe, blijvende tevredenheid die voortkomt uit het kennen en dienen van God.

5. Verveling: Het gevaar van gemakzucht
Zelfgenoegzaamheid in het huwelijk manifesteert zich vaak als een gebrek aan interesse, enthousiasme of bezorgdheid over de relatie. Zoā€™n houding zal de banden van intimiteit en vertrouwen, essentieel voor een gezond huwelijk, geleidelijk en gaandeweg aantasten. Zelfgenoegzaamheid staat haaks op het Bijbelse model van het huwelijk, dat vraagt om voortdurende verzorging, koestering en doelbewuste inspanning (Ef. 5:29).

EĆ©n van de meest effectieve manieren om verveling in een christelijk huwelijk tegen te gaan is door je simpelweg te richten op het samen groeien in Christus.

EĆ©n van de meest effectieve manieren om verveling in een christelijk huwelijk tegen te gaan is door je simpelweg te richten op het samen groeien in Christus. Een man en vrouw die deze geestelijke reis delen zullen een doel en richting ontdekken die de alledaagse routines van het dagelijkse leven overstijgen. Stellen die zich bezighouden met gezamenlijke activiteiten die geestelijke groei bevorderen, zullen na verloop van tijd en naarmate ze groeien in de gelijkvormigheid aan Christus, steeds meer in elkaar geĆÆnteresseerd raken.

De beroemde Britse schrijver Samuel Johnson zei ooit: ā€œAls een man Londen beu is, is hij het leven beu; want in Londen is alles wat het leven heeft te bieden.ā€ Hetzelfde geldt voor het christelijk huwelijk. Het is moeilijk om je te vervelen als je het leven deelt met iemand die steeds meer gaat lijken op de meest interessante Persoon die ooit heeft geleefd.

EĆ©n goede reden om getrouwd te blijven
De ultieme reden om een huwelijk in stand te houden en te koesteren, ondanks de gebreken en uitdagingen, is niet slechts menselijk geluk, maar veeleer Goddelijke glorie. Een huwelijk dat gericht is op het Evangelie dient als een levende metafoor voor Christus en Zijn kerk. In een wereld die verstrikt is in kortdurende bevrediging en oppervlakkige verbintenissen, is het huwelijk dat verankerd ligt in het evangelie, een baken van hoop. Het is een heilig verbond, niet zomaar een sociaal contract, en God is er diep in betrokken.

Als je de veerkracht van je huwelijk in twijfel trekt op basis van wereldse maatstaven, bedenk dan dat God het huwelijk niet alleen heeft toegestaan, maar het heeft ingesteld voor Zijn glorie.

Wanneer echtparen zich tot God wenden, vinden ze de kracht om de uitdagingen die op hun pad komen, aan te gaan. Dan maakt het niet uit of het gaat om emotionele afstand tussen de echtgenoten, onvolkomenheden in de ander of financiƫle stress in het huishouden. Ze ontdekken de vreugde in hun gehoorzaamheid aan Gods Woord, de voldoening in gedeelde opoffering en de vrede die alle verstand te boven gaat wanneer ze hun relatie verankeren in het geloof.

Het evangelie biedt echtgenoten die worstelen met hun huwelijk een beter verhaal. Liefde, diepgeworteld in de liefde van Christus voor zondaren, is niet slechts een emotie, maar een levensveranderende keuze. Als die liefde je basis is, begrijp je dat met God alle dingen mogelijk zijn ā€“ inclusief de vernieuwing, het herstel en zelfs de wederopstanding van een huwelijk dat de wereld misschien al had opgegeven.

Als je de veerkracht van je huwelijk in twijfel trekt op basis van wereldse maatstaven, bedenk dan dat God het huwelijk niet alleen heeft toegestaan, maar het heeft ingesteld voor Zijn glorie. Door je tot Hem te wenden en de principes uit de Schrift te omarmen, is het meer dan mogelijk om de liefde weer aan te wakkeren, het vertrouwen weer op te bouwen en een diepe intimiteit te bereiken waarvan je misschien dacht dat die verloren was gegaan. Dat is de hoop en de belofte van een huwelijk waarin het evangelie centraal staat.

Joe Carter is senior schrijver voor The Gospel Coalition, auteur van The Life and Faith Field Guide for Parents, redacteur van de NIV Lifehacks Bijbel en co-auteur van How to Argue Like Jesus: Learning Persuasion from Historyā€™s Greatest Communicator. Hij is ook pastor van de McLean Bible Church in Arlington, Virginia. Dit artikel verscheen in september 2023 bij The Gospel Coalition en daarna op de site van Bijbels Beraad M/V.  

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

onderwijs
Nieuws

Kabinet bezuinigt godsdienstonderwijs weg; CU-Kamerlid stroopt mouwen op

De subsidie voor godsdienstonderwijs op openbare scholen verdwijnt met ingang van 2027. 'We hebben ons als fractie in het verleden voor godsdienstonderwijs op openbare scholen ingezet en zullen dat ook blijven doen. We gaan ervoor knokken deze bezuin

Avedian
Nieuws

Twee Iraanse christenen vrijgelaten na jarenlange gevangenschap

Twee Iraanse christenen, Anooshavan Avedian en Mehdi Akbari zijn na jaren van onrechtvaardige gevangenschap eindelijk vrijgelaten. Dat meldt Open Doors. Ze zaten beiden vast in de beruchte Evin-gevangenis.  Anooshavan Avedian (62), een Iraans-Armeens

Cvandaag podcast
Podcast

Waarom was ds. Moerkerken zo invloedrijk in de GerGem? Wim Dekker antwoordt

'Gereformeerde Gemeenten begraven hun herder, dominee Moerkerken', zo kopte het Nederlands Dagblad vorige week. Ds. A. Moerkerken (1947-2024) werd de ā€˜paus van de Gereformeerde Gemeentenā€™ genoemd. Zeker dertig jaar lang drukte Moerkerken zijn stempel

radboud
Nieuws

Nederland ontzegt islamitische haatprediker toegang na Kamervragen SGP

Het Nederlands kabinet verbiedt de komst van de islamitische haatprediker Mohammed Khatib van de omstreden organisatie Samidoun. De Palestijnse activist zou eind oktober een seminar geven op de Radboud Universiteit in Nijmegen, maar komt Nederland ni

Zaar en Jan
Video

Influencer Zaar Goedemans is zondag te gast in Hour of Power

In Hour of Power gaat Jan van den Bosch in gesprek met de 21-jarige influencer Zaar Goedemans. Ze vertelt over haar onverwachte zwangerschap, en hoe ze God weer vond in dit hele proces. Kijk komende zondag om 8 en 9 uur op RTL5 en om 17:00 uur op Fam

Noorse kerk
Nieuws

Noorse kerk bekritiseert conservatieve christenen vanwege verklaring over seksualiteit en huwelijk

In Noorwegen groeit de kloof tussen conservatieve en liberale christenen, vooral rondom onderwerpen als seksualiteit en huwelijk. Een gezamenlijke verklaring, onder meer ondertekend door pinksterchristenen, baptisten, evangelisch-lutheranen en kathol

Ds. J. A. van den Berg
Video

Hervormde predikant legt uit waarom ongeloof de ergste zonde is die er is

"Ongeloof is de ergste zonde die er is. Wat doen we de Heere verdriet en onszelf tekort als we met vroomheid, godsdienstigheid en rechtzinnigheid aan Hem voorbij leven", merkte ds. J. A. van den Berg onlangs op in een preek. De hervormde predikant ri

Mirjam Bikker
Video

CU-leider Mirjam Bikker sluit eventuele grenscontroles niet uit

De ChristenUnie sluit eventuele grenscontroles in de toekomst niet uit. Dat liet CU-voorvrouw Mirjam Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1' weten. De partijleider pleit voor het opvangen van mensen die hulp nodig hebben, maar tegelijkertijd moe

Meerartikelen

Apollo
Nieuws

Filipijnse televisiedominee verdacht van seksueel misbruik met 200 vrouwen

De Filipijnse prediker Apollo Quiboloy, leider van de kerk Kingdom of Jesus Christ (KOJC) wordt beschuldigd van mensenhandel en seksueel misbruik van kinderen. Hij heeft zichzelf onschuldig verklaard. Toch onthulde de Filipijnse politie deze week dat

Bidden voor Israƫl en de Arabische volken
Boekfragment

Jeruzalem zal tot haar profetische bestemming komen

Je zult een schitterende kroon zijn in de hand van de HEER, een koninklijke tulband in de hand van je God - Jesaja 62:3. Als je op het journaal weer eens een reportage ziet vanuit het door conflicten verscheurde Jeruzalem, kun je je dan voorstellen d

Cvandaag podcast
Podcast

Beschermt God Israƫl tegen Iraanse raketten? Wim Dekker antwoordt

Op 1 oktober vuurde Iran ongeveer 200 raketten af op Israƫl. Internationaal vreest men dat een Israƫlische tegenaanval verdere escalatie zal veroorzaken in het Midden-Oosten. Sommige christenen stellen dat God ervoor heeft gezorgd dat de ballistische

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden stelt dat we niet met de armen over elkaar onze bekering moeten afwachten

"Geloven in Gods voorzienigheid betekent niet dat we geen verantwoordelijkheid meer hebben", stelde ds. G. van Zanden onlangs in een preek over Jozef. Volgens de hervormde dominee uit Katwijk aan Zee moeten christenen niet met de armen over elkaar af

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat je bij Jezus te rade moet gaan als je de Ć©chte waarheid wilt kennen

In de tijd waarin wij leven hoor je vaak dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft en er dus geen absolute waarheid meer is. Als christenen mogen we echter weten dat de Ć©chte waarheid in Jezus ligt. Dat stelt de bekende christelijke spreker en s

Martin Koornstra
Column

Bidden voor zieken is een opdracht: ik kan niet anders

Mijn ouders waren zendelingen in Belgiƫ. Daar ben ik geboren en opgegroeid. Naast een Bijbelschool aan huis en het stichten van verschillende kerken in Vlaanderen was mijn vader een reizende evangelist. Op elk continent van deze wereld heeft hij meer

Dirk van Genderen
Verdieping

Laat je hoofd niet op hol brengen door eindtijdpredikers

Kan het zijn dat we meer gespitst zijn op allerlei ā€˜eindtijdontwikkelingenā€™ dan op de Heere Jezus? Ik ontmoet ze regelmatig, oprechte, diepgelovige broeders en zusters, die bijna alleen maar met de eindtijd bezig zijn. Dan denk ik wel eens en ik zeg

ds. Henk Poot
Video

Het Joodse volk viert vandaag feest: waarom? Henk Poot geeft uitleg

Terwijl Israƫl dagelijks onder vuur ligt, viert het ook feest. Vandaag (24 oktober) wordt Simchat Thora gevierd, vreugde van de wet. De Hamas-inval vorig jaar vond plaats tijdens dit feest. Hoe kun je in de verdrukking en oorlog toch vreugdevol zijn?

Bikker
Nieuws

Mirjam Bikker maakt zich grote zorgen over toenemende vraag euthanasie onder jongeren

CU-leider Mirjam Bikker maakt zich grote zorgen om de toenemende vraag onder jongeren naar euthanasie. Dat stelde ze tijdens een debat met D66-Kamerlid Wieke Paulusma. Bikker stelde daarbij kritische vragen aan Paulusma en legde een verband tussen de

X
Nieuws

WI ChristenUnie zegt samen met GroenLinks en Volt X vaarwel

Ook het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie stopt met het gebruik van X, het voormalige Twitter. Dat doen ze samen met de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en Volt, zo maakt men zelf bekend op X. Eerder stopte de jongerenorganisatie

Macarthur
Nieuws

John MacArthur reageert op ophef over Kamala Harris: "Jezus is niet op die plek"

Pastor John MacArthur, een invloedrijke Amerikaanse predikant, sprak zich zondagavond in duidelijke bewoordingen uit over de recente reactie van vicepresident Kamala Harris op christelijke demonstranten tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens MacArt

Pakistan
Nieuws

Zeldzame vrijlating op borgtocht voor van godslastering beschuldigde christelijke vrouw in Pakistan

In een uitzonderlijke beslissing heeft een rechtbank in Pakistan borgtocht verleend aan de christelijke vrouw Saima Masih, die beschuldigd werd van godslastering. Dit werd bevestigd door haar advocaat Haneef Mattu. Het is zeer zeldzaam dat er in Paki