cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan Vink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 juni 2023 door Johan Vink

Hoe kanaliseer ik mijn boosheid over onrecht zonder in cynisme te vervallen?

Verontwaardiging en boosheid zijn gezonde emoties. Er komt helaas ongelooflijk veel op ons af wat ons vervult met afkeer. We leven in een wereld waarin de gevolgen van de zondeval niet weggepoetst kunnen worden. En naarmate ons technisch vernuft toeneemt, neemt ook de intensiteit en reikwijdte van onrecht en geweld toe. En op zoveel fronten worden mensen het slachtoffer van leugens, geweld, onderdrukking, machtsmisbruik… Het volgen van het nieuws doet pijn en maakt ons boos. Maar boosheid is een lastige emotie die ons gemakkelijk op het verkeerde been zet.

Ik heb ooit een psychologische test ondergaan waar één van de conclusies was dat ik geneigd ben dingen heel lang te slikken maar dat er een moment komt waarbij het eruit knalt. Ik ben erg op harmonie gesteld maar niet ten koste van alles. Dus mijn diepste overtuigingen laten zich niet het zwijgen opleggen. Ik ben daardoor twee keer mijn baan kwijt geraakt maar ik voel me geen slachtoffer. Integendeel, het zou de weg van de minste weerstand zijn geweest als ik ter wille van de lieve vrede mijn overtuiging had ingeslikt. Conflicten zijn soms nodig, boosheid is soms heel nuttig, maar hoe voorkom je dat het destructief wordt, naar jezelf of naar de ander?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Johan Vink
- Hoe reageer ik als christen op een complexe wereld zonder zwart-wit te zijn?
- Hoe geef je aandacht aan de Bijbelse profetieën zonder passief aan de kant te staan?
- Hoe ga ik om met al het slechte nieuws zonder apathisch te worden?
- Hoe werk ik echt mee in Gods plan zonder te weten wat Hij van plan is?
- Hoe ben ik als christen relevant in deze tijd zonder met de tijdgeest mee te gaan?
Meer over Johan Vink »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Tsja, hoe ga ik het vriendelijk zeggen (commentaar wordt blijkbaar per definitie als aanvallend gezien). Stel je eerst maar eens de vraag waarom je boos wordt, en niet slechts intens verdrietig? Boosheid en woede heeft alles van doen met persoonlijk aangevallen worden. Wanneer je die vraag gesteld hebt, en of je nu een antwoord hebt of niet, probeer die ander te vergeven. Radicaal, wat er ook gebeurt. Want wanneer je vergeeft, dan vind je Gods vrede in je hart. En uiteindelijk is dat de enige manier om je boosheid kwijt te raken.